Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

70% λιγότερος φόρος για τους βουλευτές!!

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος


Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς για την φορολογική ασυλία που απολαμβάνουν οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου.

Είναι γνωστό ότι την ώρα που οι πολίτες θυσιάζονται «στον βωμό της σωτηρίας» και βάλλονται πανταχόθεν με επιπρόσθετους φόρους και χαράτσια, οι εθνοπατέρες φοροδιαφεύγουν κανονικά και με τον… Νόμο, καθώς το 65% - 75% των εισοδημάτων τους παραμένουν αφορολόγητα.

Άλλο όμως είναι να γνωρίζεις κάτι και άλλο να το κατανοείς μέσω συγκεκριμένων παραδειγμάτων. Στην πράξη, η σύγκριση του φορολογικού καθεστώτος των πολιτικών και των πολιτών οδηγεί σε πολύ πιο ολοκληρωμένα αποτελέσματα.

Σήμερα, το zougla.gr, παρουσιάζει το εκκαθαριστικό ενός από τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Το όνομα του εν λόγω πολιτικού δεν έχει καμία σημασία, αφού το σκανδαλώδες (νόμιμο!) φορολογικό καθεστώς στο οποίο υπόκεινται ισχύει για όλους τους συναδέλφους του.

Μέσα από το εκκαθαριστικό, ο καθένας μπορεί να καταλάβει την λογική των «δύο μέτρων και δύο σταθμών» που ισχύει για τους εκπροσώπους του λαού.

Ο πολιτικός άνδρας, δικηγόρος στο επάγγελμα, είναι από τους παλιούς στα «βουλευτικά έδρανα». Το εισόδημα του ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 73.833 ευρώ, ενώ της συζύγου του, όπως προκύπτει από το έγγραφο, σε 49.763 ευρώ.

Δηλαδή το συνολικό εισόδημα του ζευγαριού είναι κάτι παραπάνω από 120.000 ευρώ. Με δεδομένο το χρηματικό ποσό, κάποιος θα περίμενε ότι η φορολογία θα ήταν εξίσου μεγάλη.

Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Αντίθετα για τα 120.000 ευρώ, το ζευγάρι καλείται να πληρώσει μόλις 10.571 ευρώ, εκ των οποίων τα 6.673 είναι ο φόρος που αναλογεί στην σύζυγο του πολιτικού.

Ο φόρος που αναλογεί στον ίδιο, ο οποίος όπως προαναφέρθηκε έχει εισοδήματα ύψους 73.833 ευρώ, είναι, σύμφωνα με το έγγραφο, μόνο 3.897 ευρώ! Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι από τα 73.833 ευρώ, φορολογούνται μόνο τα 31.302 ευρώ. Για τα υπόλοιπα 42.531 ευρώ ο φόρος είναι μηδέν!

Ανώτατα στελέχη της φορολογικής διοίκησης, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφεραν ότι τα 42.531 ευρώ εντάσσονται στα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα και δεν φορολογούνται.

«Πρόκειται για μια σκανδαλώδη ρύθμιση που έχει σκοπό να απαλλάσσει τους βουλευτές από την φορολογία. Την ώρα που οι πολίτες επιβαρύνονται με φόρους και χαράτσια, αυτοί φορολογούνται μόνο για το 30% – 35% των εισοδημάτων τους. Ενδεικτικό είναι ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο εν λόγω πολιτικός έχει μικρότερη φορολογία από την σύζυγό του, την στιγμή που το εισόδημά του είναι πολύ μεγαλύτερο» εξήγησαν χαρακτηριστικά.

Πόσο όμως θα πλήρωνε ένας πολίτης, ο οποίος θα είχε τα ίδια εισοδήματα με τον πρωταγωνιστή της ιστορίας; Η απάντηση είναι ότι οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης είχε εισοδήματα τέτοιου ύψους, με βάση την φορολογική κλίματα, θα έπρεπε να καταβάλλει στην εφορία περίπου 22.000 ευρώ. Δηλαδή 18.000 ευρώ περισσότερα από αυτόν που τον εκπροσωπεί και φροντίζει για το… καλό του.

Αν δε η σύζυγος του είχε τα ίδια εισοδήματα με την σύντροφο του πολιτικού, τότε το συνολικό ποσό που θα έπρεπε να πληρώσει το ζευγάρι θα ανέρχονταν σε 26.000 με 28.000 ευρώ!
πηγή zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου