Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Αποκαλυπτικά βίντεο ΜΑΚΕΛΕΙΟ 4:Η “χρεωκοπημένη” γενιά του Πολυτεχνείου

genia-polytexneiou



Η εκπομπή ΜΑΚΕΛΕΙΟ 4 αποκαλύπτει την περιβόητη γενιά του Πολυτεχνείου , τους… «λίγο μετέπειτα» και τους τότε αντιφρονούντες που οδήγησαν σήμερα στην χρεωκοπία την Ελλάδα.
Σήμερα είναι οι ίδιοι άνθρωποι που καταδίκασαν τον Ελληνικό λαό στον σκοταδισμό και την αφάνεια, υπογράφοντας μνημόνια, ανοίγοντας τις πύλες μας σε ΔΝΤ, και τρόικα και κάθε μορφής μηχανισμό του διεθνή πλιάτσικου.
Πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μέχρι σήμερα εξουσιαστές είναι στην πλειοψηφία τους τα βασικά πρόσωπα της αποκαλούμενης «γενιάς του Πολυτεχνείου», που και μετά τη φοιτητική τους πορεία διατήρησαν πολιτική παρουσία.
Και άλλοι που στην μεταπολίτευση εντάχθηκαν σε φοιτητικά κινήματα και τα πιστεύω τους ήταν διαφορετικά από τα σημερινά!
Κάποτε τα πρόσωπα αυτά ήταν “παιδιά του Πολυτεχνείου”, πολιτικοί ακτιβιστές.
Όμως οι ίδιοι οι ήρωες σήμερα γέμισαν τα πορτοφόλια τους, … άδειασαν τα δικά μας και ξέχασαν τι σημαίνει πολιτικός ακτιβισμός και αγώνας ενάντια στον «Τύραννο».
Ας δούμε όμως τα κεντρικότερα μόνο πρόσωπα, αφού ο κατάλογος είναι τεράστιος και τα μέλη του έχουν παρεισφρήσει για τα καλά σε κάθε μορφή του δημόσιου βίου, είτε από την πλευρά της πολιτικής, είτε της δημοσιογραφίας, είτε ακόμα και της υψηλόβαθμης επιχειρηματικής ζωής.

Ευάγγελος Βενιζέλος
Συνεργάστηκε αρχικά με την ανανεωτική Αριστερά της εποχής. Στην ΕΦΕΕ από το 1975 και αργότερα στη ΦΕΑΠΘ. Άριστος φοιτητής και δικηγόρος. Καθηγητής Συνταγματικού δικαίου, πρόεδρος σήμερα του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Στο παρελθόν διατέλεσε υπουργός με τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς του ΠΑΣΟΚ.
Μαρία Δαμανάκη Η πιο γνωστή «φωνή» του ραδιοσταθμού του Πολυτεχνείου το 1973. Στέλεχος της ΚΝΕ, βουλευτής του ΚΚΕ, στη συνέχεια του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, και αργότερα πρόεδρος του Συνασπισμού. Μετέπειτα προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου υπήρξε βουλευτής και σήμερα είναι Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κώστας Λαλιώτης
Στέλεχος του ΠΑΣΚ με πολλές συλλήψεις από τη χούντα, ένας από τους διαπραγματευτές της Συντονιστικής του Πολυτεχνείου με τον στρατό πριν από την είσοδο του τανκ. Το 1974 στην ΠΑΣΠ, γρήγορα πέρασε στα κεντρικά καθοδηγητικά όργανα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και του ΠΑΣΟΚ. Για χρόνια επηρέαζε τις καταστάσεις στη Νεολαία του Κινήματος. Εκλέχθηκε σχετικά αργά βουλευτής, μόλις το 1991, αλλά επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ έχει περάσει από πλειάδα κυβερνητικών θέσεων τα τελευταία 30 χρόνια. Έφτασε μέχρι γραμματέας (Νο2) του ΠΑΣΟΚ. Είναι ηγετικό στέλεχος του Κινήματος, συνυφασμένο με την ιστορία του.
Γιάννης Μαντζουράνης
Ηγετικό στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα, μεταπολιτευτικά στην ΠΑΣΠ. Δικηγόρος, συνέχισε στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, έγινε γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου επί Ανδρέα Παπανδρέου. Φυλακίστηκε για το σκάνδαλο Κοσκωτά.
Πέτρος Ευθυμίου
Ανένταχτος στη δικτατορία, ΠΑΣΠ και Νεολαία ΠΑΣΟΚ, πρωτοκλασάτος του ΠΑΣΟΚ για πολλά χρόνια, δημοσιογράφος και στέλεχος ΜΜΕ.
Έχει διατελέσει βουλευτής, ευρωβουλευτής και υπουργός παιδείας επί μία τετραετία.
Νίκος Χριστοδουλάκης
Υπεύθυνος του πομπού του ραδιοσταθμού της εξέγερσης. Από το 1974 ανεξάρτητος αριστερός, πρόεδρος με τους ανεξάρτητους στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς. Αργότερα ακολούθησε πανεπιστημιακή καριέρα στην οικονομική επιστήμη. Έγινε καθηγητής Πανεπιστημίου. Μετά το 1993 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, σύμβουλος του πρωθυπουργού, υφυπουργός Οικονομικών (την περίοδο της είσοδου της Ελλάδας στο ευρώ), υπουργός Ανάπτυξης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη.
Στέφανος Τζουμάκας
Από τους ηγέτες του φοιτητικού κινήματος. Φοιτητής ήδη πριν από τη δικτατορία, αγωνίστηκε και διώχθηκε επί χούντας. Ηγετικό στέλεχος των καταλήψεων της Νομικής. Στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν ένας από τους διαπραγματευτές (μαζί με Λαλιώτη – Σταμέλο) με τον στρατό πριν από την είσοδο του τανκ. Στη μεταπολίτευση ΠΑΣΠ και αργότερα Γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Γενικός γραμματέας (1975) και πρόεδρος (1976-1978) της ΕΦΕΕ. Για πολλά χρόνια «το μακρύ σκληρό χέρι» του Ανδρέα Παπανδρέου στην ΠΑΣΠ και τη Νεολαία. Ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μέλος της ΚΕ και του ΕΓ κατά περιόδους, πολλάκις σε κρατικές και κυβερνητικές θέσεις.
Ανδρέας Λοβέρδος
Στην Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας το 1974 και αργότερα στη ΚΝΕ, από όπου διαγράφηκε το 1979. Ακολούθησε πανεπιστημιακή καριέρα (καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου). Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου έχει εκλεγεί βουλευτής πολλές φορές, διατέλεσε υπουργός και ηγετικό στέλεχος. Σήμερα είναι πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα.
Θανάσης Τσούρας
Υπεύθυνος της Νεολαίας του ΠΑΚ Εσωτερικού, που ήταν ο παράνομος μηχανισμός, αλλά και από το 1971 πρόεδρος της «Παναρμόνιας», που ήταν καλλιτεχνική οργάνωση, στην οποία μετείχαν εκατοντάδες νέοι, που είχε πυρήνες σε κάθε σχολή και σε κάθε εθνικοτοπικό σύλλογο. Πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια βουλευτής και υπουργός. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής στην αρχή και στη συνέχεια του Εθνικού Συμβουλίου από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ μέχρι πρόσφατα.
Πέτρος Τατούλης
Στέλεχος της ΑΑΣΠΕ (φοιτητική παράταξη του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος) τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια, αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση της γενιάς του λόγω πορείας. Εντάχθηκε στη ΝΔ επί Μητσοτάκη, εκλέχθηκε βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ το 1990. Έκτοτε εκλέχθηκε πολλές φορές, έφυγε αλλά επέστρεψε, διετέλεσε υπουργός της ΝΔ επί Καραμανλή αλλά αποπέμφθηκε από αυτήν. Εκλέχθηκε στις τελευταίες εκλογές περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ!
Δημήτρης Ρέππας
ΠΑΣΠίτης, ιδρυτικό μέλος και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στα κεντρικά όργανα από την αρχή του Κινήματος μέχρι σήμερα. Έχει διατελέσει πολλάκις βουλευτής και υπουργός.
Μίμης Ανδρουλάκης
Προέρχεται από την άκρα Αριστερά (ΚΟ Μαχητής), στη συνέχεια όμως Αντι-ΕΦΕΕ, ανώτατο στέλεχος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, στη συνέχεια του Συνασπισμού, σήμερα ανεξάρτητος βουλευτής που εκλέχθηκε με το ψηφοδέλτιο της Β’Αθηνών του ΠΑΣΟΚ. Χαρισματικός, ευρηματικός, έξυπνος, αμφιλεγόμενος. Έχει ασκήσει διάφορα επαγγέλματα και είναι συγγραφέας πολλών επιτυχημένων βιβλίων.
Χρήστος Παπουτσής
Ηγετικό στέλεχος της ΠΑΣΠ της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και του ΠΑΣΟΚ. Πρόεδρος της ΕΦΕΕ την περίοδο 1977-1978. Διατέλεσε Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Έλληνας Επίτροπος στην Κομισιόν, βουλευτής του κινήματος πολλές φορές, υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας, με πολλές υπουργικές θητείες στο ενεργητικό του. Είναι ο πρώτος επικεφαλής του φοιτητικού κινήματος που ανέλαβε υπουργός Δημόσιας Τάξης. Σήμερα είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Κώστας Σκανδαλίδης
Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μέλος ΚΕ και ΕΓ, λογογράφος του Ανδρέα Παπανδρέου, βουλευτής, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αργότερα, και πολλές φορές υπουργός.

Η καταγραφή των αγωνιστών του Πολυτεχνείου και της αντιχουντικής δράσης αποτελεί σαφώς φόρο τιμής προς όσους προσπάθησαν να ανατρέψουν τότε το στρατιωτικό καθεστώς στη χώρα. Η καταγραφή της μετέπειτα πορείας τους, αλλά και η παράθεση όσων βρέθηκαν μεταπολιτευτικά μαζί τους στα αμφιθέατρα και τις ζυμώσεις, γίνεται για να μπορέσουν οι τηλεθεατές του ΜΑΚΕΛΕΙΟ 4 να μάθουν ή να φρεσκάρουν τη μνήμη τους και να αξιολογήσουν τη συνολική πορεία του καθενός, αναλογιζόμενοι τις θέσεις, τις απόψεις και τη δράση τους, τα τελευταία 40 χρόνια.

Παρακολουθήστε το πρώτο βίντεο της εκπομπής ΜΑΚΕΛΕΙΟ 4:


Παρακολουθήστε το δεύτερο βίντεο της εκπομπής ΜΑΚΕΛΕΙΟ 4:
ΠΗΓΗ makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου