Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Σκάνδαλο υποβρυχίων: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει στο σκαμνί Ε.Βενιζέλο και πλήγμα για Α.Σαμαρά!ΕΤΟΙΜΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ!!




Kατατέθηκε σήμερα από το ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Έτσι,λοιπόν Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να καθίσει στο «σκαμνί» τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την επιζήμια για το Δημόσιο και το Πολεμικό Ναυτικό σύμβαση που υπέγραψε το 2010, αλλά να εκθέσει και τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παρέχει στήριξη στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κάνοντας με αυτό τον τρόπο συνένοχη και τη Ν.Δ.

Η πρόταση για την Εξεταστική Επιτροπή ήταν νομοτεχνικά έτοιμη εδώ και ημέρες από ομάδα πολιτικών και νομικών του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Κώστα Χρυσόγονο, αλλά η Κουμουνδούρου αναζητούσε το κατάλληλο «ταιμινγκ» προκειμένου να την καταθέσει.Εκτιμάται πώς αυτό είναι την τρέχουσα εβδομάδα. Πιθανότατα την Τετάρτη, χωρίς όμως να αποκλείεται και η Τρίτη.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προκαλέσει ρήγμα στην κυβέρνηση, αφού οι ευθύνες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένες στην υπόθεση των υποβρυχίων. Υπέγραψε μία σύμβαση δίδοντας στους Γερμανούς και στον Λιβανέζο επιχειρηματία νέο ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά 1,3 δις επιπλέον, χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις για την παράδοση των υποβρυχίων της αρχικής σύμβασης και των δύο καινούργιων.

Το αποτέλεσμα, όπως υποστήριξε και πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος είναι να έχουν πληρωθεί περίπου 2,3 δις ευρώ και το Πολεμικό Ναυτικό να έχει παραλάβει μόνο ένα υποβρύχιο. Το «Παπανικολής». Περίπου 360 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν για τη ναυπήγηση των δύο νέων υποβρυχίων τύπου 214, σε αντικατάσταση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των 209, χωρίς ωστόσο να έχει κοπεί ούτε μία λαμαρίνα.

Η σύγκρουση δεν θα είναι όμως μόνο προσωπική μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως αναμένεται αφού ο δεύτερος απαντά στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο, των υποβρυχίων ότι παίζει παιχνίδια και εξυπηρετεί συμφέροντα, αλλά και μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να πλήξει πολιτικά και τον Α. Σαμαρά, ο οποίος επιμένει να στηρίζει τον Ε. Βενιζέλο σε μία υπόθεση που το ίδιο του το κόμμα ως αντιπολίτευση είχε χαρακτηρίσει ευθέως πώς πρόκειται για σκάνδαλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την κατεύθυνση θα εκμεταλλευτεί δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος Γ. Μιχελάκη, του τότε τομεάρχη Άμυνας Θ. Λεοναρίδη, του πρώην υπουργού Άμυνας Ευ. Μειμαράκη και του πρώην υφυπουργού Κ. Τασούλα.

Είναι δεδομένο πώς η στάση του Α. Σαμαρά, ο οποίος στηρίζοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε την Ν.Δ. σε συνένοχο της υπόθεσης των υποβρυχίων έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία πολλών βουλευτών του κόμματος της Ν.Δ. ακόμη και κορυφαίων στελεχών.

Το ερώτημα όμως είναι αυτοί θα «παραβιάσουν» τη γραμμή Σαμαρά και θα ψηφήσουν υπέρ της Εξεταστικής Επιτροπής και της παραπομπής Βενιζέλου. Άγνωστο είναι τι θα πράξουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές (Λοβέρδος και Αηδόνης), όπως επίσης και τη στάση θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ, η οποία το τελευταίο διάστημα «φλερτάρει» με μία συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ανεξάρτητα πάντως από την έκβαση της πρότασης της Εξεταστικής Επιτροπής στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πώς η υπόθεση των υποβρυχίων προσφέρεται για να «εμβολισθεί» η κυβέρνηση και να εκτεθούν ακόμη περισσότερο πολιτικά οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς.

Ιδίως σε μία συγκυρία που τα νέα μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού, με φόρους, περικοπές μισθών, συντάξεων εφάπαξ απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και κυρίως απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας κλονίζουν την κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να καταρρέσει στις δημοσκοπήσεις και να μετρά… λίγους μήνες.

ΠΗΓΗ defenecenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου