Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Το σηκώσαμε! Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Εθνική Εφήβων!








Οι Έλληνες Έφηβοι του Ηλία Παπαθεοδώρου επικράτησαν της Τουρκίας στον τελικό του Ευρωμπάσκετ U18 (64-61), κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο, μαζί με την κορυφή της Ευρώπης και απέδειξαν για άλλη μια φορά πως... ο Θεός του μπάσκετ είναι Έλληνας!

Ναι, αυτοί οι 12 παίκτες της Εθνικής Ομάδας αξίζουν το χειροκρότημα όλων! Μιχάλης Λούντζης, Θανάσης Ντουζίδης, Ιάκωβος Μιλεντίγιεβιτς, Δημήτρης Φλιώνης, Γιάννης Μιχαλούτσος, Βασίλης Μουράτος, Διονύσης Σκουλίδας, Βασίλης Χρηστίδης, Νίκος Δίπλαρος, Παντελής Σκορδάς, Γιώργος Παπαγιάννης και Βασίλης Χαραλαμπόπουλος υπό τις οδηγίες του κόουτς Παπαθεοδώρου και του σταφ του έφεραν την Ελλάδα για άλλη μια φορά στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ!

Το... θεριό, Γιώργος Παπαγιάννης (12π., 15ρ.), ο αρχηγός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (23π.), το... κρύο αίμα, Ιάκωβος Μιλεντίγιεβιτς (8π.) και τα άλλα παιδιά έφεραν το χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα και σήκωσαν το Ευρωμπάσκετ U18 μέσα στο Βόλο!

Το ματς:

Παθιασμένη και αποφασισμένη μπήκε η τουρκική ομάδα από το ξεκίνημα με τον Χαραλαμπόπουλο να σκοράρει μόνος του στο πρώτα λεπτά (5-10 στο 4'). Η Εθνική Ομάδα πάλευε για όλες τις μπάλες, αλλά αδυνατούσε να βάλει την μπάλα στο ζωγραφιστό. Το κρεσέντο λαθών της «γαλανόλευκης» εκτόξευσε το σκορ από το 9-10 στο 9-19 στο 8' με την άμυνα των αντιπάλων να έχει... κολλήσει στον Παπαγιάννη και τον «Χαραλαμπό». Το δεκάλεπτο έκλεισε με την Ελλάδα στο -7 (12-19) έχοντας 4/16 σουτ.

Το μοτίβο δεν άλλαξε στη δεύτερη περίοδο. Η «σκυλιασμένη» άμυνα των Τούρκων και τα τρίποντα των Αλ και Ουμέρ έστειλαν τη διαφορά στο +11 (14-25 στο 12') με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να μοιάζει παγιδευμένο. Ένα μικρό «ξέσπασμα» του αρχηγού, Χαραλαμπόπουλου, και πέντε σερί πόντοι του (ένα έμμεσο τρίποντο και ένα κάρφωμα) βοήθησαν για ένα 7-0 της Εθνικής που μείωσε σε 21-25 (στο 14') και... ξεσήκωσε το κοινό του Βόλου. Ωστόσο, οι παίκτες του Τερίμ είχαν και πάλι τις λύσεις. Με τον Κορκμάζ να... ζεσταίνεται (12π., 4ρ., 3ασ. στο 20'), το ματς πήγε στο +12 για πρώτη φορά (25-37, ημίχρονο). Οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με την Ελλάδα να έχει 11 λάθη και τους Τούρκους να έχουν βρει 12 πόντους (ακριβώς τη διαφορά δηλαδή) σε καλάθια ύστερα από λάθη. Key fact του πρώτου μέρους: η κακή απόδοση των Ελλήνων γκαρντ σε δημιουργία και σε σουτ έξω από τα 6,75μ.

Ξύπνησε! Εντελώς διαφορετική παρουσιάστηκε στις αρχές της επανάληψης η «γαλανόλευκη» και τα χαμόγελα επέστρεψαν σε πάγκο και εξέδρα. Το 8-0 σερί της Ελλάδας με τον Σκουλίδα... πρωταγωνιστή (5 πόντοι και 1 ασίστ) έφερε το ματς στο -6 (33-39 στο 24'), αφού συνδυάστηκε με διαδοχικές καλές άμυνες. Το κάρφωμα του Χαραλαμπόπουλου ύστερα από το 5ο λάθος των Τούρκων σε 5' έδωσε... νέο αέρα στην Ελλάδα, ρίχνοντας και άλλο τη διαφορά (35-39 στο 25'). Πάνω που το μομέντουμ ήταν με την Ελλάδα, ο Κορκμάζ με 1 τρίποντο και 1 ασίστ βοήθησε στο να «χτισεί» ξανά η διαφορά σε χρόνο μηδέν (38-48 στο 28'). Τα πράγματα δεν άλλαξαν δραματικά μέχρι το τέλος της περιόδου (41-48 στο 30').



Όταν η Εθνική άρχισε να εκμεταλλεύεται την καλή άμυνα του Παπαγιάννη (13ρ., 3κοψ. στο 32') και τη δυσκολία των Τούρκων να βάλουν την μπάλα στο ζωγραφιστό, η «ψαλίδα» έκλεισε και πάλι (45-48). Μάλιστα, το τρίποντο του Μιλεντίγιεβτς έφερε στα... ίσια το παιχνίδι, 48-48 στο 33'. Αν και ο Τασκιράν απάντησε στην επόμενη φάση, 48-51, ο Χαραλαμπόπουλος έκανε το 51-51 (στο 34')! Το ματς... ξέφυγε, η Ελλάδα απέδειξε πως έχει «ζωή» και ο κόσμος μπήκε στην εξίσωση. Το νέο «τρελαμένο» τρίποντο του Τασκιράν έδειξε πως και οι Τούρκοι είναι... επτάψυχοι (51-54 στο 35'). Παρόλα αυτά, ο Σκουλίδας ισοφάρισε με ένα δύσκολο σουτ από τα 7 μέτρα (54-54).



Σημειώστε το 3:56: ο Μιλεντίγιεβιτς σούταρε έξω από τα 6,75μ. και έβαλε μπροστά την Ελλάδα (57-54), ολοκληρώνοντας μια σπουδαία ανατροπή. Δύο φορές στη συνέχεια η Εθνική είχε την ευκαιρία να «σκοτώσει» τους Τούρκους όμως δεν τα κατάφερε και το ντέρμπι συνεχίστηκε (57-57 στο 38'). Τρία νέα διαδοχικά χαμένα τρίποντα της «γαλανόλευκης» έδωσαν το περιθώριο στους Τούρκους να μείνουν ζωντανοί (59-57), αλλά και το σύνολο του Τερίμ ήταν άστοχο. Το άστοχο τρίποντο του Κορκμάζ 20'' πριν το τέλος έστειλε το ματς στις βολές... Ο Χαραλαμπόπουλος ήταν ψύχραιμος (4/4), ο Δίπλαρος έβαλε 1/2, οι Τούρκοι δεν βρήκαν το τρίποντο και... η Ελλάδα έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης (64-61).



Ο MVP: Ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, μαζί με τον 18χρονο σέντερ, Γιώργο Παπαγιάννη, ήταν οι πολυτιμότεροι παίκτες της Εθνικής! Ο «Χαραλαμπό» είχε 23 πόντους, 8 ριμπάουντ και 4 ασίστ... κουβαλώντας επιθετικά την ομάδα, την ώρα που ο «Παπα» είχε 12 πόντους και 15 ριμπάουντ... κρύβοντας το καλάθι στους Τούρκους.



Ο Σκληρός: Ο Ιάκωβος Μιλεντίγιεβιτς που σκόραρε σε δύο κρίσιμα τρίποντα στο τελευταίο δεκάλεπτο και... γύρισε τούμπα το ματς. Εξίσου σημαντικό ήταν και το τρίποντο του Διονύση Σκουλίδα που ήταν κι αυτός ένας από τους... σκληρούς της «γαλανόλευκης».



Ο Πεσμένος: Ο Φουρκάν Κορκμάζ έκανε ένα εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο, ωστόσο στο τέλος και όταν το ματς πήγαινε κοντά-κοντά... λύγισε. Ο Τούρκος σταρ αστόχησε ξανά και ξανά, έκανε λανθασμένες επιλογές στο φινάλε και δεν μπόρεσε να οδηγήσει τη χώρα του στην κορυφή της Ευρώπης.



Ο Αόρατος: Ο Γιουρτσεβέν. Ο Τούρκος άσος δεν μπόρεσε να φανεί τόσο απόψε, έκανε μαζεμένα φάουλ και ουσιαστικά από τις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου βγήκε... οφ.



Η Στιγμή: Τα τρίποντα του Μιλεντίγιεβιτς και του Σκουλίδα στο τέταρτο δεκάλεπτο. Ήταν οι στιγμές που έδειξαν πως η Ελλάδα έχει όλα όσα χρειάζονται για να γυρίσει την κατάσταση και να διαχειριστεί το ειδικό βάρος της φανέλας και του τελικού.



Η Γκέλα: Οι λανθασμένες και βεβιασμένες επιλογές των Τούρκων στο φινάλε, μαζί με τα άστοχα τρίποντά τους.



Οι Στρατηγοί: Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, που δέχθηκε κριτική κατά τη διάρκεια του τουρνουά, έδωσε τις... απαντήσεις του. Το κοουτσάρισμα του Έλληνα προπονητή στο δεύτερο ημίχρονο ήταν σεμιναριακό. Ο Παπαθεοδώρου άλλαξε τα κακώς κείμενα, είδε ότι οι γκαρντ του έπαιρναν προσπάθειες έξω από τα 6,75μ., γι' αυτό και έριξε στο ματς τους Μιλεντίγιεβις-Δίπλαρο-Σκουλίδα και σιγά-σιγά το μομέντουμ άλλαξε. Παράλληλα, ο κόουτς της Εθνικής έμεινε πιστός στο αμυντικό του πλάνο, βρήκε τρόπο να... τρυπήσει επιθετικά τη ρακέτα των Τούρκων και αξιοποίησε στο έπακρο τον Παπαγιάννη. Πραγματικά, το τρίτο και το τέταρτο δεκάλεπτο είχαν την υπογραφή του ελληνικού σταφ!



Η Διαιτησία: Δεν χρειάστηκε να πάρουν δύσκολες αποφάσεις οι ρέφερι που είχαν εύκολο απόγευμα και έκαναν απόλυτα σωστά τη δουλειά τους.



Η Εξέδρα: Απίστευτη εξέδρα στο «ΚΓ Νέας Ιωνίας» στο Βόλο. Κατάμεστο το κλειστό, πολλές χιλιάδες κόσμου και έξω από το γήπεδο... Όλοι φώναζαν για την Εθνική Ομάδα, για τους πρωταθλητές Ευρώπης!

Πηγή: sdna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου