Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Ο Σαμαράς στο τρίτο μνημόνιο θα μας κόστιζε 50 δισ. και ο Τσίπρας μας κόστισε 120 δισ.






Ακόμη και η αποτυχημένη διακυβέρνηση Σαμαρά – που αποδείχθηκε αποτυχημένη – τα πήγε πολύ καλύτερα από την διακυβέρνηση Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ στην 7μηνη περίοδο.
Η διακυβέρνηση Σαμαρά κρίθηκε και αποδείχθηκε λειψή, όπως η ροή των γεγονότων απέδειξε.
Δημιούργησε τεράστιο χάσμα στην ΝΔ, την αλλοτρίωσε ιδεολογικά και την στιγμάτισε κοινωνικά.
Ο Σαμαράς εκ του αποτελέσματος απέτυχε στην διαχείριση του μείζονος οικονομικού προβλήματος της χώρας, εμφάνισε κάποια αποτελέσματα – όπως η έξοδος στις αγορές και τα πρωτογενή πλεονάσματα - αλλά μετά τις ευρωεκλογές αυτή η εικόνα βελτίωσης κατέρρευσε.
Παρ΄ όλα αυτά ο Σαμαράς έχοντας αποτύχει να σκίσει τα μνημόνια, οδηγείτο με μαθηματική ακρίβεια σε ένα τρίτο μνημόνιο το οποίο είχε προσδιοριστεί τότε στα 30 ή 35 δισεκ. αν και η ελληνική κυβέρνηση είχε κατεβάσει τον πήχη στα 27 ή 29 δισεκ.
Ας δεχθούμε όμως ότι θα ήταν 35 δισεκ.
Οι καταθεσεις παρέμεναν σταθερές από 160 έως 164 δισεκ.
Η μεγάλη βουτιά του Ιανουαρίου του 2015 στα 148 δισεκ. ή 12 δισεκ. απώλειας αποδίδεται στο γεγονός ότι οι καταθέτες έβλεπαν την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ και η τρομοκρατία της ΝΔ περί των καταθέσεων έκανε ζημία.
Τα 12 δισεκ. απώλεια καταθέσεων θα πρέπει να μοιραστούν μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ γιατί οι καταθέτες επηρεάστηκαν από τον φόβο προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την τρομολαγνεία της ΝΔ.
Άρα 35 δισεκ. το νέο μνημόνιο, περίπου 8 δισεκ. απώλειες καταθέσεων και 7,5 δισεκ. το κόστος των νέων μέτρων δηλαδή συνολικά 50 δισεκ. χωρίς να προσμετρώνται άλλες παράμετροι.
Η διακυβέρνηση Τσίπρα ωστόσο μετά από 7 μήνες είναι τουλάχιστον προκλητικά επιζήμια ακόμη και αν συγκριθεί με την αποτυχημένη διακυβέρνηση Σαμαρά.
Γιατί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε μνημόνιο 86 δισεκ. αυξάνοντας το χρέος στο 200% του ΑΕΠ.
Από αυτά τα 86 δισεκ. το καθαρό βάρος μετά τις αποπληρωμές θα είναι 60 δισεκ. και με ερωτηματικό για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δεν θα είναι 25 δισεκ. αλλά 12 με 13 δισεκ. ευρώ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει μέτρα 13,5 δισεκ. με βάση το μνημόνιο νούμερο 3.
Από τις καταθέσεις χάθηκαν 36 δισεκ., μειώθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 36 δισεκ. ευρώ από 155 δισεκ. στα 119 δισεκ. ευρώ.
Άρα έχουμε 60 δισεκ. το καθαρό δάνειο συν 36 δισεκ. μείωση καταθέσεων συν 13,5 δισεκ. το κόστος του μνημονίου.
Στο κόστος αυτό δεν προσμετρώνται οι άμεσες παρενέργειες από τα capital controls.
Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε 7 μήνες έχει κοστίσει 110 δισεκ. ευρώ χωρίς να προσμετράται η επίπτωση των capital controls στην οικονομία.
Μαζί με τις επιπτώσεις από τα capital controls η αρνητική επίδραση φθάνει τα 120 δισεκ. ευρώ.

Συμπέρασμα

Η αποτυχημένη διακυβέρνηση Σαμαρά θα κόστιζε στην Ελλάδα 50 δισεκ.
Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστίσει στην Ελλάδα 120 δισεκ.
Άρα ότι αναφέρεται περί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που θα πετύχει και θα εφαρμόσει τα μνημόνια είναι πολιτικές ανοησίες γιατί απλά έχει κατέβει πολύ χαμηλά η αφετηρία εκκίνησης.
Ακόμη και η αποτυχημένη διακυβέρνηση Σαμαρά – που αποδείχθηκε αποτυχημένη – τα πήγε πολύ καλύτερα από την διακυβέρνηση Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ στην 7μηνη περίοδο.

πηγη:www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου