Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Phoenix Capital: Έρχεται νέα κρίση, χειρότερη εκείνης του 2008 - Σκάει η φούσκα των 100 τρισ. στην αγορά ομολόγων



Δεν μπορείς να επιλύσεις ένα πρόβλημα χρέους, μέσω της έκδοσης περισσότερου χρέους...

Για το ξέσπασμα μιας νέας κρίσης, πολύ χειρότερης από εκείνης του 2008, που έπληξε συθέμελα παγκόσμια οικονομία και αγορές, προειδοποιεί η Phoenix Capital, σε νέα έκθεσή της, υπό τον διακριτικό τίτλο "If Things Were Bad in 2008… What's Coming Will be Far Far Worse".
Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της, για έξι ολόκληρα χρόνια ο κόσμος ζει μέσα σε μια μεγάλη αυταπάτη, η οποία δεν είναι άλλη από την προφανής: Με κάποιο τρόπο, οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη κατόρθωσαν να επιδιορθώσουν τη μεγάλη ζημιά που προκάλεσε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Όμως όλες αυτές οι αιτιάσεις στερούνται ενός βασικού επιχειρήματος: Δεν μπορείς να επιλύσεις ένα πρόβλημα χρέους, μέσω της έκδοσης περισσότερου χρέους.
Εάν αυτό το πρόβλημα προϋπήρχε το 2008, φανταστείτε πως θα είναι σήμερα...
Η πραγματικότητα είναι η εξής:
Ούτε η αμερικανική Fed, αλλά ούτε και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες έχουν ιδέα για το πως θα επιδιορθώσουν αυτό το πρόβλημα..
Τα γεγονότα
1) Το πραγματικό πρόβλημα για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι η φούσκα στην παγκόσμια αγορά ομολόγων.
Το 2008 η αξία της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων ανερχόταν στα 80 τρισ. δολάρια, ενώ σήμερα έχει ξεπεράσει τα 100 τρισ. δολάρια.
2) Η αξία της παγκόσμιας αγοράς παραγώγων (derivatives) που κάνει χρήση της αγοράς ομολόγων - ως collaterals - ξεπερνά τα 555 τρισ. δολάρια.
3) Πλέον όλοι - ακόμη και κυβερνήσεις - κάνουν χρήση των derivatives προκειμένου να αποκρύψουν τα δυσθεώρητα ύψη χρέους και να παράγουν απατηλά επίπεδα κερδοφορίας.
Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει σε τι βαθμό έχει εξελιχθεί αυτή η τακτική.
4) Η μόχλευση σε επίπεδο επιχειρήσεων είναι πολύ υψηλότερη από ότι ήταν το 2007.
5) Η μόχλευση των κεντρικών τραπεζών ανέρχεται κοντά στα επίπεδα μόχλευσης της Lehman Brothers, λίγο πριν εκείνη καταρρεύσει.
6) Οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν ιδέα για το πως θα τερματίσουν τα έκτακτα μέτρα στήριξης που λαμβάνουν για τη στήριξη των οικονομιών τους.
Όπως προειδοποιεί εκ νέου η Phoenix Capital, η νέα κρίση που θα ξεσπάσει θα είναι χειρότερη από την κρίση του 2008...

ΠΗΓΗ bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου