Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Τα τρία πρόσωπα που θα κρίνουν εάν θα περάσει η συμφωνία από τη Βουλή



ΦΩΤΟ EUROKINISSI - ΑΡΧΕΙΟ



Ήδη το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με καζάνι που βράζει καις το Μέγαρο Μαξίμουκαι στην Κουμουνδούρου μετρούν τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας καθώς ήδη 5 βουλευτές, οι Αλέξης Μητρόπουλος, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Δημήτρης Κοδέλλας, Κώστας Λαπαβίτσας και Ελένη Σωτηρίου δηλώνουν κατά της συμφωνίας.


Πολιτικά και κοινωνικά διαχειρίσιμη» θεωρεί το Μέγαρο Μαξίμου τη διαφαινόμενη συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές παρά το γεγονός ότι απέχει παρασάγγας από τις προεκλογικές και προγραμματικές δεσμεύσεις.

Ωστόσο τρία είναι τα ονόματα των οποίων η στάση θα κρίνει το αν η συμφωνία θα ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία. Πρόκειται για:

- την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία αφενός διαφωνεί με τις κατεπείγουσες κοινοβουλευτικές διαδικασίες ψήφισης της «συμφωνίας» που επιβάλουν οι δανειστές κυρίως αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου και αφετέρου γιατί φέρεται ιδιαίτερα προβληματισμένη με το περιεχόμενο της «συμφωνίας», γεγονός που θα επηρεάσει αρκετούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

- τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης του οποίου η τελική στάση ως επικεφαλής της «αριστερής πλατφόρμας» επί της «συμφωνίας» θα κρίνει και την τελική στάση περίπου 10 βουλευτών, και

- τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ο οποίος προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής παραμένοντας στις «κόκκινες γραμμές» και η τελική απόφασή του θα καθορίσει και τη στάση των 13 βουλευτών του κόμματος που παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Τσίπρα.

Οι διαφωνούντες βουλευτές και όσοι είναι έντονα προβληματισμένοι είτε στην ΚΟ είτε στο κόμμα περιμένουν πάντως να δουν, αν

- αν το ζήτημα τους χρέους και η ρύθμισή του θα ενταχθεί στη «συμφωνία» ως ρητή δέσμευση τουλάχιστον των εταίρων και δανειστών και όχι με μια γενικόλογη αναφορά όπως συνέβη το 2012

- αν η «συμφωνία» θα ισοδυναμεί με «παράταση» του υπάρχοντος προγράμματος όπως θέλουν οι δανειστές ή «νέα συμφωνία» όπως επιθυμεί η κυβέρνηση για ευνόητους λόγους.

Πρόκειται ουσιαστικά για δύο παραμέτρους που θα καθορίσουν και την τελική στάση της κυβέρνησης στο κάτι παραπάνω από κρίσιμο Eurogroup της 24ης Ιουνίου κυρίως για το μέλλον της χώρας αλλά και την ύπαρξη-συνοχή της κυβέρνησης Τσίπρα.

Να σημειωθεί ότι στην ελληνική πρόταση για συμφωνία η οποία φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα υπάρχει εκτός των μέτρων και η δέσμευση για ψήφιση της μέχρι το τέλος του μήνα της, με ένα ή περισσότερα άρθρα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο ακόμη, και ως εκ τούτου ξεκινά ένας μαραθώνιος συνεδριάσεων σε κυβερνητικό και κομματικό επίπεδο μέχρι την Κυριακή, αρχής γενομένης σήμερα με την Πολιτική Γραμματεία.

Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να διασκεδάσει τις πολιτικές εντυπώσεις απευθύνει σαφέστατο μήνυμα τόσο προς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς στο εξωτερικό μέσω του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά λέγοντας ότι:

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνει Παπαδήμος. Έχει εκλεγεί με συγκεκριμένο κόμμα, με συγκεκριμένη εντολή, και ως αποτέλεσμα των εκλογών σχημάτισε συγκεκριμένη πλειοψηφία».

Με άλλα λόγια ο κ. Παππάς επιχείρησε να κλείσει τελεσίδικα τα σενάρια σχηματισμού άλλης κυβέρνησης, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, από την παρούσα Βουλή, σημειώνοντας παράλληλα με νόημα απευθυνόμενος στην ΚΟ του κόμματος: «Άρα είναι πολύ κρίσιμο και θα αποδειχθεί ότι η συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή θα έχει τη στήριξη της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κι αυτό θα μας ισχυροποιήσει ιδιαίτερα».

Στο ίδιος μήκος και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ο οποίος έθεσε ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η κυβέρνηση «μια ομόψυχη Κοινοβουλευτική Ομάδα» και σημείωσε: «Αν αυτή δεν υπάρξει, τότε θα έχουμε εμπλοκή» και «η εμπλοκή αυτή θα πρέπει να λυθεί με προσφυγή στο λαό».

Για κάλπες μίλησε ευθέως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, καθώς τόνισε ότι σε περίπτωση που χαθεί η «δεδηλωμένη» τότε θα δρομολογηθούν πρόωρες εκλογές.

Εξυπακούεται ότι ενδεχόμενη παραίτηση της κυβέρνησης δε σημαίνει αυτόματα εκλογές, αλλά διερευνητικές εντολές, οι οποίες αν δεν καταφέρουν να σχηματίσουν κυβερνητική πλειοψηφία τότε θα πάμε σε πρόωρες εκλογές.


ΠΗΓΗ newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου