Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Με το βλέμμα στις επόμενες ημέρες Σενάριο τρόμου για περίπτωση μη συμφωνίας στο Eurogroup από την Sueddeutsche



H γερμανική εφημερίδα μιλά για σχέδιο έκτακτης ανάγκης με επιβολή περιορισμών στη κίνηση κεφαλαίων (Φωτογραφία: Reuters )

Tweet

2








Βερολίνο
Σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ευρωζώνης εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, επικαλούμενη πηγές σε Βρυξέλλες και Βερολίνο. Σε αυτό, μετά από έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα συγκληθεί άμεσα, φέρεται να προβλέπεται ακόμη και επιβολή ελέγχων κεφαλαίου στην Ελλάδα -κάτι για το οποίο θα χρειάζεται η συμφωνία της ελληνικής πλευράς.

Η εφημερίδα επικαλείται σε δημοσίευμά της τη Δευτέρα πληροφορίες από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει συνεννόηση για σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

«Σύμφωνα με το αυτό, οι πιστωτές θέλουν να δώσουν στην Ελλάδα άλλη μία ευκαιρία και να περιμένουν εάν θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας» γράφει η εφημερίδα σχετικά με τις συναντήσεις στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη και την Παρασκευή.

«Εάν περάσει και αυτό το ραντεβού χωρίς συμφωνία, φέρεται να πρόκειται να συγκληθεί άμεσα στις Βρυξέλλες έκτακτη Σύνοδος των αρχηγών των κυβερνήσεων» συνεχίζει, λέγοντας πως υπό συζήτηση είναι το βράδυ της Παρασκευής.

«Στην έκτακτη Σύνοδο θα επιδιωχθεί εκ νέου πολιτική λύση» αναφέρει η εφημερίδα, δείχνοντας και στις τελευταίες αναφορές του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, υποστηρίζει η εφημερίδα, «προβλέπει προετοιμασία το Σαββατοκύριακο για επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων». «Προς αυτό, θα έπρεπε οι τράπεζες να μείνουν κλειστές για μερικές ημέρες και όταν ανοίξουν θα μπορούσαν να επιβληθούν ημερήσιοι περιορισμοί στις εσωτερικές συναλλαγές και αποκλεισμός εκείνων προς το εξωτερικό», αναφέρει.

Στόχος των περιορισμών, αναφέρει η εφημερίδα, θα ήταν η πρόληψη bank run.

Επειδή όμως νομικά η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων είναι μεταξύ των θεμέλιων λίθων της ΕΕ, θα χρειαστεί, η Αθήνα να περάσει έκτακτη νομοθεσία για την επιβολή των περιορισμών. «Εάν αρνηθεί η Αθήνα, στους Ευρωπαίους εταίρους δεν θα έχει μείνει άλλη δυνατότητα παρά να απομονώσουν την Ελλάδα από το σύστημα πληρωμών», γράφει η εφημερίδα.

πηγή:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου