Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Οι τραπεζίτες προετοιμάζονται για capital controls έως 27 Ιουνίου – Η ΕΚΤ αυξάνει το ELA κατά 2 δισ ενώ ζητήθηκαν 3 δισ






Η ΕΚΤ - εκτός απροόπτου - σήμερα 17 Ιουνίου δεν θα αυξήσει τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών και μάλλον θα αναμένει την 1η Ιουλίου στην επόμενη συνεδρίαση
Οι συνομιλίες με τους τραπεζίτες είναι σύντομες και περιεκτικές εσχάτως.
Μετράνε αντίστροφα.
Προσβλέπουν σε συμφωνία, επιθυμούν να βγει ένας άσσος από το μανίκι της κυβέρνησης που θα αλλάξει άρδην το τοπίο προς το θετικό, επιζητούν την ομαλότητα και την αποκατάσταση της τάξης...αλλά φοβούνται και ανησυχούν και δεν το κρύβουν.
«Αν δεν υπάρξει συμφωνία Ελλάδος με δανειστές, αν δεν βρεθεί μια συμβιβαστική λύση δεν αποκλείουμε capital controls στο λιγότερο πιθανό σενάριο το ερχόμενο Σάββατο 20 Ιουνίου ή στο πιθανότερο στις 27 Ιουνίου».
Το bankingnews.gr δεν θα ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο, της καλλιέργειας πανικού ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να μεταφέρουμε αυτό που πραγματικά πιστεύουν οι τραπεζίτες.
Σχεδόν απομονωμένοι καθώς οι επικοινωνίες με την κυβέρνηση έχουν περιοριστεί, οι έλληνες τραπεζίτες παρακολουθούν το δράμα και δεν μπορούν να προστατέψουν τις τράπεζες τους γιατί το πρόβλημα τους υπερβαίνει.
Οι έλληνες τραπεζίτες θέλουν συμφωνία και αποκατάσταση της ομαλότητας, τα capital controls, οι έλεγχοι στις τράπεζες και οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών στα ATMs είναι η έσχατη λύση για να σταματήσει η αιμορραγία ρευστότητας, να αποτραπεί η χρεοκοπία.
Όμως βλέπουν τον κίνδυνο, βλέπουν να πλησιάζει και μιλούν ανοικτά.
«Τα capital controls θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στις τράπεζες και την οικονομία γιατί όλο το σύστημα θα παγιδευτεί στην πιστωτική ασφυξία.
Δυστυχώς capital controls μπορεί να υπάρξουν πολύ άμεσα ακόμη και το Σάββατο που έρχεται στις 20 Ιουνίου ή το αργότερο στις 27 Ιουνίου».
Σε ερώτηση του bankingnews.gr για τι θα πράξει σήμερα 17 Ιουνίου η ΕΚΤ τόσο στο θέμα του ELA όσο και στο θέμα των haircuts αναφέρουν
1)Για το ELA η ΤτΕ έχει ζητήσει από την ΕΚΤ αύξηση 3 με 3,2 δισεκ. και είναι πιθανό να χορηγηθούν 2 με 2,5 δισεκ.
Θυμίζουμε ότι το τρέχον ELA είναι 83 δισεκ. και η συνολική χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς την Ελλάδα 118 δισεκ (εκ των οποίων 83 δισ ELA)
Το αίτημα για νέο ELA αποδίδεται στο γεγονός ότι μόνο στο διάστημα 15 και 16 Ιουνίου του 2015 η εκροή καταθέσεων έφθασε στα 1,14 δισεκ. (χωρίς την εισροή καταθέσεων από το δημόσιο στις 15 Ιουνίου).
2)Η ΕΚΤ σήμερα 17 Ιουνίου δεν θα αυξήσει τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών και μάλλον θα αναμένει την 1η Ιουλίου στην επόμενη συνεδρίαση.
Από τους τραπεζίτες μόνο ένας τραπεζίτης μας ανέφερε ότι δεν θα τον εξέπληττε η ΕΚΤ σήμερα 17 Ιουνίου να αύξανε τα haircuts με επίδραση από 8 έως 10 δισεκ..

Οι ελάχιστες αντοχές των τραπεζών

Οι τράπεζες διαθέτουν liquidity buffer και collaterals buffer περίπου 33 δισεκ. που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο ELA στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί από το ευρωσύστημα 118 δισεκ. εκ των οποίων 83 δισεκ. ELA και 35 δισεκ. απευθείας από την ΕΚΤ.
Για τα 118 δισεκ. που έχουν αντλήσει από την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταβάλλει ως εγγυήσεις 211 με 212 δισεκ. ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 33 δισεκ. απόθεμα εγγυήσεων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ρευστότητα.
Για κάθε 10% haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών αντιστοιχεί σε 8 δισεκ. ρευστότητα.
Τα 33 δισεκ. εγγυήσεων για το ELA δίνουν περίπου 30 δισεκ. ρευστότητα άρα οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να υποστούν περίπου 38% haircuts.
Το σενάριο που γνώριζαν οι τραπεζίτες είναι ότι η ΕΚΤ θα επέλεγε ένα ήπιο σενάριο δηλαδή ένα haircut που θα είχε επίδραση 8 δισεκ. στις τράπεζες, ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά.

Τι σημαίνει αύξηση των haircuts στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών

Οι ελληνικές τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα χρησιμοποιούν εγγυήσεις στην ΕΚΤ και την ΤτΕ.
Οι εγγυήσεις αυτές είναι ομόλογα EFSF και κρατικά μαζί με τα έντοκα έως 3,5 δισεκ.
Είναι collaterals από ομόλογα του πυλώνα ΙΙ και πυλώνα ΙΙΙ, covered bond, τιτλοποιήσεις, δάνεια και άλλα.
Με βάση τις εκτιμήσεις ότι το απόθεμα εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών είναι 33 δισεκ. η Πειραιώς διαθέτει 11 δισεκ. η Εθνική 11 δισεκ. η Eurobank 6 δισεκ. και η Alpha bank 5 δισεκ.
Συνολικά η Πειραιώς διαθέτει 45 δισεκ. collaterals, η Εθνική 38 δισεκ. όπως και η Eurobank και η Alpha bank 32 δισεκ.
Από αυτά έχουν χρησιμοποιήσει η Εθνική 27 δισεκ. η Eurobank 32 δισεκ. η Πειραιώς 34 δισεκ. και η Alpha bank 32 δισεκ.
Το μικρότερο απόθεμα εγγυήσεων εμφανίζει η Alpha bank με 5 δισεκ. για το ELA, ακολουθεί η Eurobank με 6 δισεκ. ενώ με 11 δισεκ. Πειραιώς και Εθνική εμφανίζουν μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας.

πηγή www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου