Ποια θεωρία ισχύει για την Ελλάδα; Δόλου ή παραπλάνησης;
Το τελευταίο διάστημα, πολιτικοί, τραπεζίτες και επιχειρηματίες με τους οποίους συνομιλούμε μας διατυπώνουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδος με τους δανειστές.
Κατά βάση όμως διακρίνουμε δύο θεωρίες τις οποίες και θα παρουσιάσουμε.... δύο θεωρίες που σοκάρουν.
Θεωρία δόλου
Σύμφωνα με αυτή την θεωρία όλα έχουν προσχεδιαστεί ώστε η Ελλάδα να οδηγηθεί σε πιστωτικό γεγονός, σε χάος με capital controls.
Στόχος του δόλιου αυτού σχεδίου που επεξεργάζονται οι Γερμανοί είναι όχι απλά να διασύρουν την Ελλάδα αλλά να αποδεκατίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, να τον τελειώσουν πολιτικά και μαζί να τελειώσουν και όλα τα κόμματα που αμφισβητούν την Γερμανική πολιτική λιτότητας.
Με βάση την θεωρία του δόλου δεν θα υπάρξει τώρα συμφωνία Ελλάδος με δανειστές.
Πρώτα θα τιμωρηθεί η Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα θα υποστούν το σοκ των capital controls και εν συνεχεία η κυβέρνηση – αν έχει μείνει στην εξουσία η κυβέρνηση και δεν έχει αλλάξει το πολιτικό τοπίο με εκλογές – να συρθεί σε μια εξευτελιστική συμφωνία.
Η θεωρία του δόλου, δεν είναι μόνο θεωρία.
Είναι αλήθεια ότι σκληροπυρηνικοί θύλακες στην Γερμανία και το ΔΝΤ και όχι μόνο θα ήθελαν να ταπεινώσουν την Ελλάδα.
Η θεωρία του δόλου, της ατίμωσης και του εξευτελισμού και διασυρμού είναι πραγματικό σχέδιο.
Θεωρία παραπλάνησης
Σύμφωνα με την θεωρία της παραπλάνησης που ασπάζονται ουκ ολίγοι, όλο αυτό το κατασκεύασμα, πολύμηνων διαπραγματεύσεων, διαφωνιών, δραματικών τροπών, συναντήσεων κορυφής, διαφωνιών του ΔΝΤ έχει ένα στόχο, Ελλάδα και Ευρώπη να πάμε σε μια συμφωνία μνημονίου.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υπογράψει ένα σκληρό μνημόνιο αλλά επικοινωνιακά θα πει στην ελληνική κοινωνία ότι έδωσε μάχη, σκληρή μάχη και η ΕΕ που θα κάνει κάποιες υποχωρήσεις – κάποιας μικρής κλίμακας – θα το παρουσιάσει σαν νίκη της Ευρώπης που μένει ενωμένη.
Η θεωρία της παραπλάνησης ουσιαστικά στηρίζεται στο σενάριο ότι η συμφωνία…έχει εδώ και καιρό συμφωνηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όλο αυτό το δραματικό σκηνικό ρήξεων και εναλλαγών να κάνουν πιο εύκολη την αποδοχή από την ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία.
Η θεωρία της παραπλάνησης λέει απλά ότι έχει στηθεί ένα κόλπο παραπλάνησης.
Θεωρητικά και πρακτικά μπορεί να ισχύουν και οι δύο θεωρίες.
Μπορεί βέβαια να ισχύει και η θεωρία του πραγματισμού.
Ότι όλα αυτά συμβαίνουν αλλά μαζί και με προσπάθεια όντως να επιτευχθεί μια καλή συμφωνία.
Όχι ο καιρός αλλά η άλλη εβδομάδα μεταξύ 15 και 18 Ιουνίου θα δείξει…
ΠΗΓΗ www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου