Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015

Δραματική τροπή - Αποσύρει την πρόταση του το Eurogroup και εξετάζει capital controls - Κλείνουν τράπεζες και χρηματιστήριο
Επιβεβαιώνουν ευρωπαϊκές πηγές πως το Eurogroup θα συνεδριάσει κανονικά στις 15:00 σήμερα 27 Ιουνίου το μεσημέρι
Οι εξελίξεις είναι δραματικές.
Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για τις 5 Ιουλίου με ερώτημα εγκρίνετε ΝΑΙ ή ΟΧΙ την συμφωνία αλλάζει άρδην τα δεδομένα, δραματοποιεί την πορεία της χώρας, προκαλεί σον στις τράπεζες και στην οικονομία ενώ ταυτόχρονα υποχρεώνει την Ευρώπη να επανασχεδιάσει την στρατηγική της λαμβάνοντας ανοικτά πλέον μέτρα για προστασία από ελληνική χρεοκοπία.
Το σημερινό Eurogroup 27 Ιουνίου θα διεξαχθεί στις 15:00 και οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και οι κυβερνήσεις εξετάζουν...να αποσύρουν την πρόταση τους προς την Ελλάδα....ακυρώνοντας ουσιαστικά το ερώτημα του δημοψηφίσματος.
Αν το Eurogroup αποσύρει την πρόταση του προς την Ελλάδα, στο ελληνικό δημοψήφισμα δεν μπορεί να τεθεί ερώτημα αν αποδέχεστε ή όχι την συμφωνία, γιατί απλά δεν θα υπάρχει πρόταση - μνημόνιο.
Αν το Eurogroup αποσύρει την πρόταση προφανώς θα το πράξει με στρατηγική να υποχρεώσει την Ελλάδα να θέσει στο δημοψήφισμα το στρατηγικό ερώτημα ΕΥΡΩ ή ΔΡΑΧΜΗ.
Όμως τεχνικά και πολιτικά δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να τεθεί τέτοιο ερώτημα.
Δεν είναι σαφές αν το επιτρέπει το Σύνταγμα και το κυριότερο....η μορφή του ερωτήματος θα κρίνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Αν η κυβέρνηση θέσει θέμα ΕΥΡΩ ή Δραχμής η πλειοψηφία θα ταχθεί υπέρ του ευρώ 100%.
Αν η κυβέρνηση θέσει το ερώτημα συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το μνημόνιο προφανώς τα δεδομένα αλλάζουν άρδην.
Η επιλογή Τσίπρα του έλληνα πρωθυπουργού με ένα δραματικό διάγγελμα να ανακοινώσει το δημοψήφισμα έχει τριπλό στόχο
1)Ή αποτελεί κίνηση ηρωικής εξόδου
2)Ή επιδιώκει να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις για κυβέρνηση εθνικής ενότητας
3)Ή πιστεύει ότι μέσω του δημοψηφίσματος θα προκαλέσει χάος στην Ευρώπη η οποία θα επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με νέα πρόταση.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι πολιτική δοκιμασία για τον Τσίπρα.
Αν η κοινωνία της Ελλάδος ταχθεί υπερ του ΝΑΙ στο μνημόνιο ο Τσίπρας θα πρέπει να παραιτηθεί.
Δεν μπορεί να κυβερνάει και να ερφαρμόσει ένα μνημόνιο που δεν πιστεύει.
Αν η ελληνική κοινωνία ταχθεί υπέρ του ΌΧΙ στο μνημόνιο τότε όχι σημαίνει και ενεργοποίηση του plan B για έξοδο από το ευρώ.
Η στάση του Eurogroup σήμερα 27 Ιουνίου θα δρομολογήσει ραγδαιες εξελίξεις.
Ήδη υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι στο Eurogroup θα εξεταστεί το plan B, δηλαδή επιβολή capital controls άμεσα στην Ελλάδα.
Υπάρχουν διάχυτες ανησυχίες ότι την Δευτέρα 29 Ιουνίου δεν θα ανοίξουν οι τράπεζες, θα επιβληθούν αυστηρότατα capital controls, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και στα ATMs των τραπεζών.
Οι τράπεζες θα μπορούσαν να μείνουν κλειστές για ημέρες.
Για ημέρες θα παραμείνει κλειστό και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Όχι μόνο γιατί οι μετοχές θα κλειδώσουν όλες στο limit down αλλά κυρίως γιατί με κλειστές τράπεζες δεν θα μπορούν να γίνουν εκκαθαρίσεις στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.
Όλα θα εξαρτηθούν όχι από την ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ ακόμη και αν αποφάσιζε να στηρίζει με ELA, οι τράπεζες δεν αντέχουν.
Η ΕΚΤ παρ΄ ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα κρατησει επιεική στάση την 1η Ιουλίου πρέπι να αυξήσει τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών.
Με απόθεμα 18 δισεκ. εγγυήσεων με μαθηματική ακρίβεια στις τράπεζες επιβάλλονται capital controls.
Πολλοί θεωρούν ότι θα επιβληθούν capital controls στις 29 Ιουνίου την Δευτέρα στις τράπεζες αλλά είναι ξεκάθαρο ότι είναι θέμα χρόνου.
Η ΕΚΤ συνεδριάζει την Κυριακή 28 Ιουνίου και προφανώς εκεί θα ληφθούν οι καταλυτικές αποφάσεις για το τραπεζικό σύστημα.
Η ΕΚΤ μέσω του ευρωσυστήματος δανείζει με ρευστότητα τις ελληνικές τράπεζες 125 δισεκ. εκ των οποίων 89 δισεκ. είναι ELA.
Ακόμη και αν η ΕΚΤ - θεωρητικά - αποφάσιζε να στηρίξει επιθετικά την Ελλάδα, η μαζική εκροή καταθέσεων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε capital controls.
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να στηρίξει περαιτέρω τις ελληνικές τράπεζες.
Θα παγώσει την αύξηση του ELA, δεν θα ανακαλέσει την χρηματοδότηση γιατί απλά δεν μπορεί να επιστραφεί και για να προστατέψει τις τράπεζες από bank run από μαζική εκροή καταθέσεων θα πρέπει να επιβάλλει capital controls.

πηγή bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου