Βαρκελώνη, Ισπανία
Ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στις 9 Νοεμβρίου 2014 για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, παρά την αντίθεση της ισπανικής κυβέρνησης που θεωρεί αντισυνταγματική τη διεξαγωγή του. Η ισπανική κυβέρνηση υποσχέθηκε να μπλοκάρει τα σχέδια.
«Συμφωνήσαμε να διοργανώσουμε ένα δημοψήφισμα την επόμενη χρονιά» στις 9 Νοεμβρίου 2014, δήλωσε ο Αρτούρ Μας.
«Επιθυμείτε η Καταλονία να είναι κράτος;», «Και αν είναι έτσι θέλετε αυτό το κράτος να είναι ανεξάρτητο;» θα είναι τα δύο ερωτήματα που θα τεθούν προς κρίση στο δημοψήφισμα.
Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα τέσσερα καταλανικά πολιτικά κόμματα, όλου του πολιτικού φάσματος (κεντροδεξιά, ρεπουμπλικανική αριστερά, ριζοσπαστική αριστερά και Πράσινοι) ήρθε με διαδικασίες-εξπρές, όπως εξήγησε ο Αρτούρ Μας: «Από Δευτέρα σε Πέμπτη» τόνισε χαρακτηριστικά, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να εξηγήσει ότι δεν υπήρξαν πολλά «παζάρια» μεταξύ των κομμάτων.
Σημειώνεται ότι τα καταλανικά κόμματα αθροίζουν 88 έδρες στο τοπικό Κοινοβούλιο (επί συνόλου 135) ή ποσοστό 64% βάσει των τελευταίων εκλογών.Η συμφωνία θα πρέπει ασφαλώς να επικυρωθεί και από τα αντίστοιχα πολιτικά όργανα των κομμάτων. Μοναδική ίσως δυσκολία σε αυτό να υπάρξει στην περίπτωση του αριστερού ERC, δεδομένου ότι το κόμμα επιθυμούσε ένα πολύ πιο άμεσο ερώτημα.
Σε υψηλούς τόνους και ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος στην Καταλονία: «Όλοι ξέρουν ότι το δημοψήφισμα δεν θα γίνει, αλλά εμμένουν σε μια φαντασιωση. Όλος αυτός ο κυνισμός θα έχει άδοξο τέλος που απλά θα προκαλέσει μεγαλύτερες κοινωνικές εντάσεις» δήλωσε ο Ενρίκ Μίλο.
Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στην Εl Pais (και άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές εφημερίδες) είχε υπενθυμίσει ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει κανενός είδους δημοψηφίσματος, όπως αυτό που πρόκειται να γίνει στη Σκοτία.
«Ποτέ στην ιστορία η Καταλονία και η Ισπανία έζησαν χωριστά. Οι δεσμοί που μας ενώνουν είναι πολλαπλοί: προσωπικοί, ιστορικοί, εμπορικοί. Και η θέση μου στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη.»
Οι σοσιαλιστές θεωρούν ότι το ζήτημα της Καταλονίας μπορεί να επιλυθεί στο πλαίσιο μιας συνταγματικής αναθεώρησης και στην κατεύθυνση μιας πιο ομοσπονδιακής Ισπανίας.
To Σύνταγμα της Ισπανίας υιοθετήθηκε το 1978, τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Φράνκο. Το Σύνταγμα εγκρίθηκε με δημοψήφισμα, όπου το 88% ψήφισε υπέρ.
Τι λένε οι δημοσκοπήσεις
Το διάστημα μέχρι να γίνει τελικά το δημοψήφισμα είναι σχεδόν 12 μήνες, κατά συνέπεια πολλά μπορεί να έχουν συμβεί. Ωστόσο, οι τελευταίες μετρήσεις που έχουν γίνει δείχνουν ότι η πλειονότητα των Καταλανών επιθυμεί να εκφράσει τη γνώμη του σε ένα δημοψήφισμα, αλλά για το θέμα της ανεξαρτησίας το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο.
Σε έρευνα του περασμένου Ιουνίου από το Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών προέκυπτε ότι ένα 40% τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, ωστόσο, ένα ποσοστό περίπου 42% εξέφραζε την άποψη ότι η Καταλονία μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία (25,6%) ή να παραμείνει το ισχύον καθεστώς (17,6%).
Σε έρευνα για λογαριασμό της El Pais που έγινε πριν από λίγες μέρες η πλειοψηφία ήταν και πάλι υπέρ της απόσχισης, σε περίπτωση που το ερώτημα ήταν άμεσο, δηλαδή είχε τη μορφή «ανεξαρτησία ή παραμονή στο σημερινό πλαίσιο».
Αντίθετα, η ανεξαρτησία έχανε την πλειοψηφία, σε περίπτωση που το ερώτημα έδινε στους πολίτες και την επιλογή μιας τρίτης οδού, ενδεχομένως μεγαλύτερης αυτονομίας στο πλαίσιο της Ισπανίας.
Απόστολος Ρουμπάνης
Απόστολος Ρουμπάνης
ΠΗΓΗ in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου