Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

ΑΜΕΡΙΚΗ - ΕΛΛΑΔΑ - ΙΡΑΝ είναι ο σύγχρονος ¨μαραθώνιος¨ πάνω σε μία τεκτονική ρωγμή;


Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Σε κοινές τους δηλώσεις μετά από τη συνάντηση που είχαν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι κ. Σαμαράς και Μπαρόζο αρνήθηκαν ότι υπάρχει αδιέξοδο στις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των δανειστών. 

Εξάλλου, ο κ. Μπαρόζο ζήτησε συνέχιση των προσπαθειών που καταβάλει η χώρα, τονίζοντας ότι «είμαστε στα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου» και ότι «αυτή δεν είναι η στιγμή να σταματήσουμε». 

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά πως πιθανόν «στο τέλος ο δρομέας είναι περισσότερο κουρασμένος από ό,τι στην αρχή, ακόμα και αν είναι μικρή απόσταση προς το τέλος του δρόμου».«Πρέπει να βοηθήσουμε αυτά τα τελευταία βήματα για να φτάσουμε στο τέλος», συνέχισε ο κ. Μπαρόζο.
Πηγή: naftemporiki.gr 
economikos στις Δεκεμβρίου 4, 2013 

Μας ρώτησε όμως κανένας εμάς αν θέλαμε να γίνουμε μαραθωνοδρόμοι στα δύσβατα μονοπάτια των τοκογλυφικών αγορών; 

Ο Αγγελιοφόρος δρομοκήρυκας του Μαραθωνίου ξεψύχησε για να αναγγείλει ¨το νενικήκαμεν¨. 

Εμείς θα ξεψυχήσουμε για να αναγγείλουμε ¨το επτωχεύσαμεν¨ και ¨το επεινάσαμεν¨; 

Το τελευταίο μάλιστα συνάδει και με την μελέτη “Επιπτώσεις της Γήρανσης του πληθυσμού στο Ασφαλιστικό Σύστημα της Ελλάδος 2013-2050″ που εκπονήθηκε από τους επιστήμονες του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ για λογαριασμό της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ).
Αναφέρει δε ότι το 2015 είναι το τελευταίο έτος κατά το οποίο το ασφαλιστικό διατηρείται σε οριακή ισορροπία. 

Για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης απαιτούνται επιπλέον πόροι, ενώ μη συμβατικά μέτρα πολιτικής απαιτούνται και για τη μείωση της ανεργίας.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του ΙΝΕ, καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββα Ρομπόλη, για να επιστρέψει η ανεργία στα επίπεδα του 2009, ακόμα και με το αισιόδοξο σενάριο για ρυθμούς ανάπτυξης 3,5%-4% θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια. Αυτό  θα έχει δραματικές συνέπειες στο ασφαλιστικό. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των μισθών στερεί την κοινωνική ασφάλιση από πόρους της τάξης των 10,5 δισ. ευρώ.  
olympiada στο Δεκεμβρίου 4, 2013 

Τα έμαθες  όμως τα νέα κ Μπαρόζο, δεν ¨τρέχετε¨ μόνο την φουκαριάρα την Ελλάδα σε μαραθώνιο, ήδη όλος ο γεωοικονομικός και γεωστρατηγικός κόσμος πλέον τρέχει σε ¨επική¨ μαραθωνοδρομία. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Pew Research Center η πλειονότητα των ερωτηθέντων Αμερικάνων και συγκεκριμένα σε ποσοστό 53% θεωρεί πώς οι ΗΠΑ παίζουν πλέον λιγότερο σημαντικό και ισχυρό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. 

Η σημαντικότερη εξέλιξη ωστόσο ήταν η κρίση στη Συρία σύμφωνα με το Pew Research Center, όπου διαφάνηκε ξεκάθαραπώς οι ΗΠΑ υπέστησαν μία πολιτική ήττα έναντι της Ρωσίας η οποία έδειξε πυγμή, επέμεινε στις θέσεις της, δημιούργησε συμμαχίες και βγήκε απόλυτη κυρίαρχος, κερδίζοντας πολύτιμους πόντους. 
04/12/13 - 10:19 defencenet.gr 

Επανεμφανίστηκαν τα CDOs στην αμερικανική αγοράΈρχονται μνήμες από τις μέρες του 2008. Η Citigroup στελέχωσε ειδικό τμήμα για την ανάλυση των δεδομένων της εν λόγω αγοράς. Σύμφωνα με τους Financial Times, τέσσερις εβδομάδες αργότερα, οι αιτούντες πληροφορούνταν ότι η θέση είχε πληρωθεί. Όπως διαφάνηκε παρά την κατακραυγή που δέχτηκαν οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Citigroup, JPMorgan Chase και Morgan Stanley, στρέφονται και πάλι στα πιο απόκρυφα μέρη των χρηματοπιστωτικών αγορών. Εξ ου και η ανάγκη να προσληφθεί ένας "ειδικός" αυτών των προϊόντων, αναφέρουν οι Financial Times. Τα σύνθετα CDOs είναι ένα είδος δομημένων πιστωτικών προϊόντων, που κατηγορήθηκαν από πολλούς για την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.  
04/12/2013 - 14:05
 www.bankingnews.gr Αλεξάνδρα Τόμπρα 

Υπάρχουν περισσότερα στοιχεία και γεγονότα που συνηγορούν ότι η τεκτονική πλάκα ¨ανασηκώθηκε¨ πλέον στην Αμερική και πιθανόν να πάρει στο ¨τρέξιμο της διαδρομής της ρωγμής¨ και την Ευρώπη. 

Άραγε η σεισμογενής αυτή ρωγμή μέχρι που φτάνει και στο διάβα της πόσους θα ταρακουνήσει και πόσα γεγονότα θα αναδείξει; 

Το Ισραήλ που είχε “διαγνώσει” την αμερικανική απροθυμία για στρατιωτικό χτύπημα στο Ιράν επεξεργαζόταν εδώ και πάρα πολλούς μήνες το σχέδιο δράσης για να επιτεθεί στο Ιράν μόνο του. Να υπενθυμίσουμε ότι το Ισραήλ κάνει διαρκώς στο Αιγαίο και την ηπειρωτική Ελλάδα ασκήσεις με αεροσκάφη του που απογειωνονται από βάσεις του και πετούν μέχρι τους “στόχους” στην Ελλάδα ,ανεφοδιαζόμενα από ιπτάμενα τάνκερ. Κανονική προσομείωση που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασε τα όρια.
www.onalert.gr/25.11.2013 

Από τον Δεκέμβριο ενδέχεται ν'αρχίσει η ελάφρυνση των κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης στο πλαίσιο της προσωρινής συμφωνίας για τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, μιας συμφωνίας που εξακολουθεί να προκαλεί την αντίδραση του Ισραήλ αλλά και ν' αποτελεί πηγή διαφορετικών ερμηνειών σε Δύση και Ιράν.
www.enet.gr/26 Νοεμβρίου 2013 

Τεταμένο είναι το κλίμα στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ με την Τεχεράνη να προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής της ακόμη κι αν η τιμή του αργού πετρελαίου υποχωρήσει στα 20 δολάρια το βαρέλι. Τα μέλη του πετρελαϊκού καρτέλ συνεδριάζουν στη Βιέννη και αναμένεται να διατηρήσουν αμετάβλητη την παραγωγή τους, αλλά οι πιέσεις για τη μετέπειτα πορεία είναι έντονες, καθώς οι συνθήκες στην αγορά μαύρου χρυσού αλλάζουν ριζικά. Η μεγαλύτερη αλλαγή δεν είναι άλλη από την προσωρινή πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τις έξι διεθνείς δυνάμεις, που ενδεχομένως να ανοίγει το δρόμο για οριστική άρση των κυρώσεων. 

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν δήλωσε «Δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας σε αυτό το θέμα. Όποιες κι αν είναι οι συνθήκες θα φτάσουμε την παραγωγή μας στα 4 εκατ. βαρέλιαημερησίως ακόμη κι αν η τιμή του πετρελαίου υποχωρήσει στα 20 δολ. ανά βαρέλι» 
www.euro2day.gr/.04/12/2013 - 19:08 

Λοιπόν αυτή η γεωστρατηγική και γεωοικονομική ρωγμή που ήδη άνοιξε περνάει και από τα δικά μας μέρη, νότια της Κρήτης και της Κύπρου και γι αυτό φρόντισαν από πριν να κάνουν τους Έλληνες με το έτσι θέλω ¨μαραθωνοδρόμους¨.

Και από το πολύ το ¨τρέξιμο¨ σήμερα να  βγαίνει η ψυχή μας μέσα στο κρύο και το αγιάζι εισπνέοντας τις αναθυμιάσεις από τα μαγκάλια της πτώχειας και της ανέχειας που δημιούργησαν  στην κατεξοχήν και εν δυνάμει  ενεργειακά πλουσιότερη χώρα της Μεσογείου.

Kαι συνεχίζει όμως αυτή  η ρωγμή  της ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ και της ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ προς την Συρία αφού περάσει  πρώτα από τα σαθρά και ασταθή γεωπολιτικά εδάφη της Τουρκίας. 

Μέχρι που φτάνει όμως αυτή η τεκτονική ρωγμή;

Άραγε μπήκε η ανθρωπότητα στα τελευταία βήματα του Μαραθωνίου της;
Πέρσες στον Μαραθώνα τότε, Πέρσες και τώρα.
Από την ανάποδη όμως.

Tι θα φωνάξει ο Αγγελιοφόρος  στο Ιράν πριν ¨ξεψυχήσει¨;
ΤΕΛΙΚΑ ¨νενικηθήκαμεν¨ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. 

ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣ 
ΠΗΓΗ koukfamily.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου