Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013

Το ΔΝΤ ετοιμάζεται να αναστείλει την πληρωμή των δόσεων στην Ελλάδα


Έτοιμο να αναστείλει τις πληρωμές των δόσεων προς τηνΕλλάδα μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτός και εάν οι ηγέτες της Ευρωζώνηςκαλύψουν το κενό των 3-4 δισ. ευρώ που έχει προκύψει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αναφέρουν οι FT, επικαλούμενοι αξιωματούχους.
Όπως αναφέρει το capital.gr, το κενό προέκυψε καθώς οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης καθυστερούν να μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα που κρατούν, και έρχεται σε μια στιγμή που ακόμη και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στο οποίο συμφώνησε η Αθήνα πέρυσι, βρίσκεται εκτός στόχων.

Οι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν πως σε αντίθεση με προηγούμενες αποκλίσεις, αυτή τη φορά το «φταίξιμο» δεν βρίσκεται στην Αθήνα αλλά στις πρωτεύουσες της ευρωζώνης, ενώ απέδωσαν τις καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις σε «εξωτερικές πιέσεις».

Αυτό το έλλειμμα θα υποχρεώσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να συζητήσουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ενός νέου προγράμματος διάσωσης μέχρι το τέλος του έτους. Ή όπως αναφέρουν πηγές του ΔΝΤ, να προχωρήσει η Ευρωζώνη σε πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, όπως αυτό επικαιροποιήθηκε το Νοέμβριο του 2013.

Η "επικαιροποίηση" αφορά την κάλυψη από την πλευρά της Ευρωζώνης κάθε "τρύπας" που θα δημιουργηθεί στην πορεία του προγράμματος και θα θέσει σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.
ΠΗΓΗ:newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου