Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Μέτρα 6 δισ. ευρώ και δαπάνες για τόκους 9,9 δισ. ευρώ στο 2014 το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού – Κόβονται μισθοί, συντάξεις, επιδόματα και παροχές υγείας – Κατά 2,1 δισ. αυξάνονται οι φόροι - Στα 350 εκατ. ευρώ το πλεόνασμα του 2013

Μέτρα 6 δισεκ.  ευρώ κρύβει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη βουλή και με το οποίο θα δίνεται η «χαριστική βολή» στο κοινωνικό κράτος.
Κυβέρνηση και τρόικα με όχημα την «τρύπα» στο ασφαλιστικό σύστημα και τα μειωμένα έσοδα στα κρατικά ταμεία προωθούν για το 2014 μία σειρά από νέα μέτρα τα οποία έχουν να κάνουν με πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και παροχές υγείας αλλά και με νέες αυξήσεις φόρων.
Μόνο από την εμβάθυνση της λιτότητας στο κοινωνικό κράτος η κυβέρνηση στοχεύει στην εξοικονόμηση δαπανών ύψους 3,8 δις. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 2,1 δις ευρώ θα εξασφαλιστούν μέσω της φορολόγησης των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας.
Το «πακέτο»  των νέων παρεμβάσεων σκοπεύει να αποκαλύψει η κυβέρνηση με το κανονικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί το Νοέμβριο στη Βουλή, αφού στο προσχέδιο θα αποτυπώνονται μόνο ως βασικά μεγέθη. 
Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι πρωτογενείς δαπάνες θα συρρικνωθούν κατά 3,2 δισ. ευρώ στα 41,4 δισ. ενώ τα έσοδα θα αυξηθούν κατά  3,5%  στα 45,1 δισ. ευρώ . 
Αυτά θα προέλθουν από  την νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, από την κατάργηση φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά,  από την αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ρυθμίσεις ή τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και φόρους στο δημόσιο.
Η μεγαλύτερη περικοπή στις δαπάνες θα προέλθει από την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη που περιορίζονται κατά 2,2 δις, ευρώ.  Από το κονδύλι των μισθών και συντάξεων το Δημόσιο αναμένεται να εξοικονομήσει περί τα 500 εκατ. ευρώ. 
Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει τα 2,8 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ από 300 – 350 εκατ. ευρώ που είναι η εκτίμηση για το 2013. 
Η ύφεση της οικονομίας για το 2013 υπολογίζεται στο 4%, ενώ για το 2014 προβλέπεται ασθενική ανάπτυξη 0,5% - 0,6% με το ΑΕΠ να ανεβαίνει στα 184 δις ευρώ από 183 δις. ευρώ φέτος.
Το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα θα κατέλθει στο 2,6% με 2,7% του ΑΕΠ και στο 1,8% το 2014. Βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών, η επίδοση αυτή ανοίγει στην Ελλάδα την πόρτα της εξόδου από την επιτήρηση μέσω της διαδικασίας «υπερβολικού ελλείμματος».
Ωστόσο, σε αντίθεση με τη Eurostat, η τρόικα δεν συμπεριλαμβάνει στο πρωτογενές πλεόνασμα (και άρα στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος) τις επιστροφές κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs), τα έσοδα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (540 εκατ. ευρώ) και τα έσοδα από τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών, χαρακτηρίζοντάς τα έκτακτα έσοδα (one off).
Αύξηση κατά 1 δις. ευρώ θα σημειώσουν οι δαπάνες για τόκους που θα φθάσουν στα 9,9 δις, ευρώ από 9 δις. ευρώ, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους που θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και το 2014 μετά και το τρίτο δάνειο που ετοιμάζεται η κυβέρνηση να πάρει από την τρόικα.

Μ. Χριστοδούλου
ΠΗΓΗ www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου