Οι μαζικές κατασχέσεις ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων, επειδή δεν έχουν πληρώσει έστω και για ένα δίμηνο μία δόση από φόρους, όπως για παράδειγμα ο ΦΑΠ, έχουν οδηγήσει πολλούς υπόχρεους σε απόγνωση, καθώς παρά τα όσα διαφορετικά προβλέπει η νομοθεσία , βλέπουν να αφαιρούνται χρήματα ακόμα και από καταθέσεις κάτω των 1.000 ευρώ.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις δέσμευσης χρημάτων που αφορούν σε επιδόματα ανεργίας ή πολύ χαμηλών συντάξεων φορολογουμένων.
Από τις αρχές της χρονιάς μέχρι σήμερα η εφορία έχει προχωρήσει σε 50.000 τέτοιες κινήσεις, με τα σχετικά αιτήματα προς τις τράπεζες να έχουν αυξηθεί κατά 130%.
Τι πρέπει όμως να κάνει κάποιος για να προστατεύσει τα χρήματα του όταν αυτά δεσμεύονται και κατάσχονται αν όχι παράνομα, το λιγότερο από... "υπερβάλλοντα ζήλο";
Η βασική αιτία που συμβαίνει αυτό είναι διότι οι φορολογούμενοι καταθέτουν χρήματα από τους μισθούς τους σε λογαριασμούς που δεν είναι μισθοδοσίας. Είναι δηλαδή ταμιευτηρίου ή κάποιας άλλης μορφής.
Δηλαδή ακόμα και αν τακτικές αποδοχές βρίσκονται κατατεθειμένες σε λογαριασμούς που δεν είναι μισθοδοτικοί τότε η εφορία και η τράπεζα δεν μπορεί να το αναγνωρίσει αυτό (δηλαδή δεν έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από μισθούς συντάξεις ή επιδόματα) και σηκώνει τα λεφτά.
Από τη στιγμή λοιπόν που θα συμβεί αυτό, έχει δυνατότητα ο φορολογούμενος να γλιτώσει την κατάσχεση;
Όπως δηλώνει ειδικός στα φορολογικά θέματα νομικός, από τη στιγμή που γίνεται η δέσμευση του ποσού στο λογαριασμό (σημειώνεται ότι δεσμεύεται όλο το ποσό του λογαριασμού και όχι μόνο το ποσό της οφειλής) μέχρι την κατάσχεση του ποσού, μεσολαβεί ένα διάστημα περίπου 10 ημερών. Σε αυτό το χρονικό περιθώριο ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να αιτηθεί ανακοπή της συγκεκριμένης διαδικασίας και να γλιτώσει την "ανάληψη" των χρημάτων του, επιλέγοντας να χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο λογαριασμό "μισθοδοσίας".
Αν τώρα δεν προλάβει αυτό το χρονικό περιθώριο και τα λεφτά "σηκωθούν" κανονικά από την κατάθεση του, τότε θα τα πάρει πίσω ακολουθώντας τη γραφειοκρατική οδό της υποβολής σχετικού αιτήματος στη ΔΟΥ όπου υπάγεται.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η εικόνα που καταγράφεται αυτές τις μέρες στις εφορίες όλης της χώρας είναι το απόλυτο αλαλούμ με τους προϊσταμένους των εφοριών να στέλνουν τους υπόχρεους από τον Άννα στον Καϊάφα παίζοντας την κολοκυθιά εις βάρος των εισοδημάτων των φορολογουμένων, και τις τράπεζες να σηκώνουν ψηλά τα χέρια και να νίπτουν τας χείρας τους, επικαλούμενες τα σχετικά αιτήματα από το υπουργείο οικονομικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου