Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Έτοιμη η Γερμανία για το Grexit– Άδειασμα Τσίπρα από Junker– Μέχρι την Καθαρά Δευτέρα έχει χρήματα το Δημόσιο!





Σε μια κλωστή κρέμεται το μέλλον της χώρας συμφωνα πάντα με τις τελευταίες δηλώσεις των ευρωπαίων ενώ η ρευστότητα του ελληνικού κράτους τελειώνει την Καθαρά Δευτέρα θέτοντας σε κίνδυνο τις καταβολές συντάξεων και μισθών δημοσίου τομέα…

Κρίσιμο ορόσημο για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου χαρακτηρίζεται από υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η «Καθαρά Δευτέρα» (23 Φεβρουαρίου 2015).

Όπως αναφέρουν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου είναι επαρκώς καλυμμένες έως την «Καθαρά Δευτέρα», ωστόσο από εκείνο το σημείο και μετά η κατάσταση θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη και θα απαιτηθεί να βρεθούν χρήματα που θα καλύψουν τις υποχρεώσεις του Μαρτίου.

Τον Ιανουάριο το Δημόσιο κατέβαλε 515 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή του ΔΝΤ και τόκων, ενώ το Φεβρουάριο θα καταβάλει για τον ίδιο σκοπό 1,6 δισ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις αυτές το Μάρτιο αυξάνονται στα 2,5 δισ. ευρώ.

Το Δημόσιο έχει ακόμη διαθέσιμο 1,5 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» των 3 δισ. ευρώ του ΤΧΣ που καλύπτουν ανάγκες του προϋπολογισμού, ενώ έχει τη δυνατότητα και να εξασφαλίσει κάποια χρήματα μέσα από την αξιοποίηση ταμειακών διαθέσιμων φορέων του Δημοσίου με συμφωνίες πώλησης τίτλων διαχείρισης του ελληνικού Δημοσίου (repos). Ωστόσο, τα χρήματα που μπορούν να εξασφαλισθούν από την τελευταία αυτή πηγή είναι αρκετά περιορισμένα, λόγω των περιορισμών του ELA.

Γερμανία

"Eίμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ", δήλωσε ο Michael Fuchs, αντιπρόεδρος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Angela Merkel.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Bloοmberg, ο Fuchs υποστήριξε ότι "δεν υπάρχει διέξοδος για την Ελλάδα" αναφορικά με τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Ο Michael Fuchs, υπενθύμισε στη νέα ελληνική κυβέρνηση «τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει μαζί τους», και ότι όλα τα δάνεια έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να τηρηθούν. «Δεν υπάρχει περίπτωση να το αποφύγει αυτό η Ελλάδα, όλες οι συμφωνίες έχουν προϋποθέσεις. οι οποίες πρέπει να τηρηθούν. Πολύ απλά».

Ο ίδιος επαναδιατύπωσε τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, μετά από τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, ότι «στο μόνο πράγμα που συμφωνήσαμε, είναι ότι διαφωνούμε». Ήταν πολύ σαφές, δήλωσε ο Fuchs.» Έχουμε πλήρη διαφωνία αυτή τη στιγμή. Και αυτό διότι αυτά που θέλουν να κάνουν, δεν έχουν καμία σχέση με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί. Δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του Bloomberg για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τόνισε πως αυτό εξαρτάται από τους Έλληνες πολίτες. «Εγώ δεν θέλω η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη ούτε και η ευρωζώνη το θέλει. Εξαρτάται από τους ίδιους. Και ξέρουν πολύ καλά ότι το τέλος Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία τους ευκαιρία, διότι μετά, τα νέα κεφάλαια τέλος. Το ρευστό τέλος».

Ο Γερμανός πολιτικός τόνισε πως (οι Έλληνες) «πρέπει να δουν τι μπορούν να κάνουν από μόνοι τους ή τι άλλα μέσα έχουν. Ίσως να μπορούν να συλλέξουν περισσότερους φόρους, δεν μπορώ να ξέρω. Αυτό εξαρτάται από τον Αλ. Τσίπρα και την ομάδα του. Εάν η Ελλάδα πει στο τέλος πως ο μόνος τρόπος να φύγει από αυτή την πίεση είναι να βγει από την ευρωζώνη, είμαστε προετοιμασμένοι για αυτή την στιγμή».

Junker

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, συμβούλεψε σήμερα τη νέα ελληνική κυβέρνηση να μην υποθέτει ότι η ευρωζώνη θα αποδεχθεί έτσι απλά όλες τις υποσχέσεις που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στους Έλληνες ψηφοφόρους, σχετικά με το ότι θα διαλύσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας πριν από τις συζητήσεις με το γερμανικό SPD, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της Merkel, ο Juncker δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Αλ. Τσίπρας κάλυψε «εν μέρει μόνο» τις ανησυχίες των Βρυξελλών για τα σχέδιά του, σε ομιλία του από την Αθήνα χθες.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε τα σχέδιά του για κατάργηση του προγράμματος λιτότητας που προωθεί το Βερολίνο και απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης της διάσωσης, θέτοντας τον εαυτό του σε πορεία σύγκρουσης με τους εταίρους στην ΕΕ.
ΠΗΓΗ Sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου