Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΕΤΑΙ!!







Ένα ακόμη ξεκάθαρο μήνυμα απόλυτου σεβασμού, πρωτίστως στη λαϊκή κυριαρχία και το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Γενάρη, έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, σε δανειστές, Ευρωζώνη και ΔΝΤ, τονίζοντας ότι, σεβόμενος τους θεσμούς, θα προασπιστεί τα συμφέροντα της πατρίδας, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία-γέφυρα που θα βάζει οριστικά και αμετάκλητα τέλος στα μνημόνια - «Να στείλουμε στον Αμερικανό πρόεδρο τη σημερινή ομιλία του κ. Σαμαρά, ως απάντηση στο τι ζητάει η κυρία Μέρκελ από εμάς», τόνισε με νόημα, ενώ δεσμεύτηκε, τόσο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όσο και για διευκόλυνση στα «κόκκινα» δάνεια.




Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, όχι μόνο κατέστησε σαφές πως το μνημόνιο τελείωσε, αλλά απέκλεισε κάθε πισωγύρισμα σε αυτό. «Μας εκβιάζουν, αλλά η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Δεν διαπραγματευόμαστε το Μνημόνιο. Ας έρθουν οι τροϊκανοί να καταλάβουν τα υπουργεία και τις θέσεις των βουλευτών», ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε: «Οι ηγέτιδες δυνάμεις κατακτούν την ηγεμονία τους όχι με εξόντωση και τιμωρία, αλλά με αλληλεγγύη και πειθώ» - «Αύριο δεν διαπραγματεύεται ο Βαρουφάκης,διαπραγματεύεται όλη η Ελλάδα», υπογράμμισε επίσης, λίγο πριν ζητήσει από τους βουλευτές την ψήφο εμπιστοσύνης τους στην κυβέρνηση, κάνοντας παράλληλα λόγο για πρωτοφανές κύμα στήριξης από Έλληνες και άλλους Ευρωπαίους πολίτες.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, μια κυβέρνηση πριν καν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης καλείται να διαχειριστεί μια τόσο δύσκολη και σκληρή διαπραγμάτευση για τη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Πρώτη φορά μια κυβέρνηση δέχεται πιέσεις και εκβιασμούς πριν καν αναλάβει. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του κράτους που μια κυβέρνηση πριν καν λάβει εμπιστοσύνη από τη Βουλή έχει κερδίσει πρωτοφανή εμπιστοσύνη από την ελληνική κοινωνία. Τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων αποδεικνύουν μια πρωτοφανή συσπείρωση στην αποδοχή των πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης. Εμείς δεν έχουμε άλλη δύναμη, δεν μας στηρίζουν άλλοι ισχυροί παράγοντες μέσα και έξω από τη χώρα. Μόνη στήριξη είναι αυτή του ελληνικού λαού. Αυτήν την εμπιστοσύνη θα διευρύνουμε, αλλά είμαστε χαρούμενοι για την αποδοχή και την εμπιστοσύνη από τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς. Δεν έχει ξαναγίνει να επισκεφθεί Έλληνας πρωθυπουργός στην Αυστρία εν μέσω διαδηλώσεων συμπαράστασης στον ελληνικό λαό».

Για τη διαπραγμάτευση τόνισε: «Ο ελληνικός λαός υπέφερε άδικα, αγωνίζεται και πρέπει να πετύχει, η ελληνική κυβέρνηση να πετύχει στο όνομα όλων των λαών που θέλουν μια καλύτερη πολιτική έξω από τη λιτότητα.

Και μας γεμίζει δύναμη για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Αύριο στο Eurogroup δεν θα είναι ο Βαρουφάκης, θα βρίσκεται η Ελλάδα και μαζί 10 εκατ. Έλληνες με προσδοκία για καλύτερο μέλλον στον τόπο. Μαζί 1.5 εκατ. άνεργοι, 2.5 εκατ. φτωχοί, 200.000 νέες και νέοι που έφυγαν μετανάστες. Θα είναι όλοι εκεί και θα μας τραβάνε από το μανίκι και θα απαιτούν να μην γυρίσουμε πίσω για άλλη μια φορά με το κεφάλι σκυμμένο.

Δεν υπάρχει, εδώ που βρισκόμαστε, άλλος δρόμος επιστροφής. Δεν μπορεί η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στο δρόμο της υποτέλειας. Αν υπήρχε θα σήμαινε ότι στην Ευρώπη των μεγάλων κατακτήσεων η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας δεν υπάρχει πια. Αν συνεχίζαμε από το σημείο που σταμάτησε ακριβώς η προηγούμενη κυβέρνηση, θα αποδεχόμασταν ότι η δημοκρατία δεν έχει καμία ισχύ στον τόπο που γεννήθηκε. Ας έρθουν εδώ οι τεχνοκράτες της τρόικας να καταλάβουν έδρανα και υπουργεία. Ποιος μπορεί να ζητά κάτι τέτοιο από μια κυβέρνηση με πρωτοφανή αποδοχή και στήριξη, ότι ο λαός δεν είναι κυρίαρχος;»

Για όσους επενδύσουν στην αποτυχία της κυβέρνησης, τόνισε: «Όσοι επενδύουν σε σενάρια παρένθεσης κάνουν τεράστιο λάθος. Πρέπει να το καταλάβετε, στις 25 Γενάρη δεν ηττηθήκατε απλά εκλογικά. Είχαμε το τέλος ενός καθεστώτος, το τέλος του παλαιού καταστημένου που κυβέρνησε 40 χρόνια από τη μεταπολίτευση, με τα καλά και τα άσχημα. Δεν μηδενίζουμε.

Όσοι επενδύουν στην αποτυχία της Ελλάδας να γνωρίζουν ότι εθελοτυφλούν. Η αποτυχία της νέας κυβέρνησης δεν πρόκειται να ανοίξει το δρόμο της δικής τους επιστροφής. Ό,τι και να γίνει ανήκουν ήδη στην ιστορία και η ιστορία θα τους κρίνει αυστηρά. Αυτό που επενδύουν, σε μια αποτυχία της κυβέρνησης, μόνο στους εχθρούς της δημοκρατίας μπορεί να ανοίξει το δρόμο, τόσο εδώ όσο και Ευρώπη. Δεν έχουμε το δικαίωμα να το αφήσουμε να συμβεί».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας, σημείωσε: «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την πορεία της Ευρώπης. Θα κριθεί αν γυρίσει σελίδα και προχωρήσει μπροστά αλλάζοντας ή θα δώσει τη θέση της σε μια Ευρώπη του τρόμου, του διχασμού και της αποσταθεροποίησης. Σε αυτή την κρίση της Ευρώπης η μικρή Ελλάδα παίζει τον καθοριστικό λόγο, υπερασπιζόμενη ισχυρές οικουμενικές αξίες, την ενωμένη Ευρώπη, τη δημοκρατία και thn αλληλεγγύη. Προσέρχεται σε μια διαπραγμάτευση δύσκολη που θα απελευθερώσει δημοκρατικές δυνάμεις. Σε αντίθεση με τους εταίρους μας που στο όνομα πολιτικών σκοπιμοτήτων θέλουν να παίξουν με τη φωτιά και την αποσταθεροποίηση.

Εμείς προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με όλη τη θετική ενέργεια.Είμαστε ο πιο φιλοευρωπαϊκός εταίρος με διάθεση να μείνουμε σε μια Ευρώπη δίκαιη για τους λαούς και όχι σε Ευρώπη που θα έχει ενοικιαστές και ιδιοκτήτες. Σεβόμαστε το ειδικό οικονομικό βάρος των εταίρων μας που είναι ατμομηχανή Ευρώπης, όπως η Γερμανία, όμως προειδοποιούμε ότι οι ηγέτιδες δυνάμεις κατακτούν, όχι με εξόντωση αντιπάλων, αλλά με πειθώ. Η ευρωπαϊκή Γερμανία έχει καταφέρει να γίνει ηγέτιδα στην Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή Γερμανία όμως, όχι η γερμανική Ευρώπη. Δεν τραυματίζουν τους αδύναμους, πρώτα από όλα τραυματίζουν τον εαυτό τους, την ίδια την Ευρώπη, το ευρωπαϊκό τους μέλλον.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ξεκαθαρίσω ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά και δεν είναι μόνη απέναντι σε όλους. Καταφέραμε σε λίγες μέρες το ζήτημα της μικρής Ελλάδας να γίνει παγκόσμιο ζήτημα. Η χώρα απέκτησε κύρος διεθνώς, αξιοπρέπεια, μια λέξη είχαμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια. Μέσα σε λίγες μέρες διεξάγεται μια διαπραγμάτευση που δεν έγινε ποτέ από προηγούμενες κυβερνήσεις.Δεν διαπραγματευόμαστε το μνημόνιο, αυτό απορρίφθηκε από τη λαϊκή κυριαρχία. Διαπραγματευόμαστε τη δανειακή σύμβαση».

Για το μνημόνιο, σημείωσε: «Το μνημόνιο είναι αποτύπωση του νεοφιλελευθερισμού, της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης. Οι εφαρμοστικοί νόμοι, πάνω από 450, με τους οποίους βομβαρδίστηκε η βουλή. Με διαδικασίες που παραβίαζαν κατάφορα τον κανονισμό. Ήταν το φυτοφάρμακο που επέβαλλαν αγορές για να επιβάλλουν το μοντέλο που επιθυμούσαν στην Ελλάδα, ένα πείραμα διεθνές. Τα μνημόνια ήταν η σκληρή λιτότητα και η ασφυξία ενάντια στην ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, το μέσο για να συνεχίσει η ολιγαρχία και η διαφθορά να μεγεθύνει τα κέρδη της, ενώ εργαζόμενοι εξαθλιώνονταν. Και να περάσει η δημόσια περιουσία στα χέρια συγκεκριμένων συμφερόντων. Και ταυτόχρονα η ευκαιρία, η Ευρώπη του διαφωτισμού να μετατραπεί σε έναν μεσαίωνα».

Για την πρόταση της κυβέρνησης, συμπλήρωσε: «Η δανειακή σύμβαση που διαπραγματευόμαστε είναι η ευημερία. Να βρεθεί η φόρμουλα ώστε η Ελλάδα να πληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Η πλειοψηφία αυτών των χρημάτων δόθηκε για να στηριχθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, άρα και το ευρωπαϊκό και κυρίως για να πληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Άρα η δανειακή σύμβαση έχει αμοιβαίο συμφέρον, δεν αποτελεί πράξη φιλανθρωπίας, αλλά αλληλεγγύης και συνευθύνης για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον.

Διαπραγματευόμαστε η σύμβαση αυτή να μην συνοδεύεται από όρους τιμωριτικούς για τον ελληνικό λεό και καταστροφικούς για την οικονομία. Όχι γιατί το φυτοφάρμακο αυτό έκανε χειρότερα τον ασθενή, αλλά γιατί θα βρισκόμαστε συνεχώς στην ανάγκη να ζητούμε νέα δάνεια για να πληρώνουμε τα παλαιά. Δεν επιθυμούμε να επιβαρύνουμε Ευρωπαίους φορολογούμενους ζητώντας νέα δάνεια. Πάμε στη διαπραγμάτευση με μια ρεαλιστική προσέγγιση για αμοιβαία επωφελή λύση.

Διαπραγματευόμαστε το κρίσιμο ζήτημα του χρέους, όρους και διαδικασίες αποπληρωμής, γιατί έχει σχέση με το λεγόμενο δημοσιονομικό περιθώριο, να επιστρέψει η οικονομία στην ανάπτυξη.Ένα χρέος έφτασε 170% του ΑΕΠ. Όχι μόνο δεν καθίστασαι ικανός να αποπληρώνεις τις υποχρεώσεις σου, αλλά με μαθηματική ακρίβεια οδηγείσαι στο χείλος της χρεοκοπίας. Όχι μόνο δανειστές δεν θα πληρώνεις, αλλά και οι λαοί θα χάσουν τα χρήματά τους. Και εδώ υπάρχει ζήτημα συνευθύνης. Υπάρχουν δεκάδες τεχνικοί τρόποι, αλλά το ζήτημα του χρέους δεν είναι τεχνικό. Είναι η απομείωση χρέους μια πολιτική απόφαση και μόνο. Όσοι επιλέγουν δρόμο λιτότητας δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να γιγαντώνουν το χρέος. Εμείς λέμε τέλος στη λιτότητα για να μπει τέλος στη γιγάντωση.

Το κάνουν γιατί το χρέος δεν είναι τίποτα άλλο από το εργαλείο που θα περάσουν τη λιτότητα. Εμείς λέμε τέλος στη λιτότητα και αυτό θα γίνει με την πρόταση που καταθέτουμε σε εταίρους.

Ζητάμε χρόνο και χώρο. Αυτό είναι το πρόγραμμα - γέφυρα. Μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία θα μας βοηθήσει να υλοποιήσουμε τις υποχρεώσεις μας μέχρι να φτάσουμε σε μια συμφωνία για ανάπτυξη στην Ευρώπη. Νέο μνημόνια θα ήταν αν συνοδεύονταν με μέτρα λιτότητας. Αυτά τελείωσαν 25 Γενάρη, τα κατήργησε ο λαός μας και δεν έχουμε δικαίωμα να τα ξαναφέρουμε από την πίσω πόρτα. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας. Ούτε πρόκειται για ένα νέο δάνειο όπως διαδίδουν ξένα ΜΜΕ που εκπροσωπούν ξένα συμφέροντα.

Ζητάμε συγκεκριμένες διευκολύνσεις, όπως για παράδειγμα την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών 1.9 δις. από ΕΚΤ που μας οφείλονται. Να αξιοποιήσουμε χρήματα που έχουμε ήδη δανειστεί και βρίσκονται στο ΤΧΣ για να εξυγιάνουμε τα κόκκινα δάνεια. Να αυξηθεί το όριο εντόκων γραμματίων. Ζητάμε τεχνικές διευκολύνσεις όχι άλλα χρήματα. Αυτό ζητάμε εμείς. Αλήθεια η άλλη πλευρά τι ακριβώς ζητάει,άκουσα τον κ. Ομπάμα να ρωτά την ίδια την κ. Μέρκελ. Τι ακριβώς προτείνουν, ποια η εναλλακτική πρόταση, να συνεχίσουμε στο δρόμο του μνημονίου σαν να μην έγιναν εκλογές στην Ελλάδα. Να πάρουμε και άλλα δανεικά, να αγνοήσουμε τον ελληνικό λαό, να συνεχίσουμε το μνημόνια, μήπως να αγνοήσουμε και την ελληνική λαό. Να στείλουμε την ομιλία του κ. Σαμαρά, αφού δεν απάντησε η κ. Μέρκελ. Να δούμε τι προτείνει η άλλη πλευρά».

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ανέφερε: «Θα ήθελα να παρακαλέσω συνάδελφοι της μνημονιακής αντιπολίτευσης να μην επαναλαμβάνετε όσα παράλογα ζητά ο Σόιμπλε, να ζητήσουμε δηλαδή παράταση στο ίδιο το λάθος. Τα ξέρουμε τα επιχειρήματα, τα εφαρμόσατε 4 χρόνια και αυτός είναι ο λόγος που βρίσκεστε στα έδρανα της αντιπολίτευσης και εμείς στης κυβέρνησης. Απέτυχε το πρόγραμμα που εφαρμόσατε. Πείτε μας κάτι πιο πρωτότυπο.

Είπατε η αύξηση θα καταστρέψει την ελληνική οικονομία, ενώ η μείωση κατώτατου μισθού την αναζωογόνησε ελληνική οικονομία. Πείτε μας κάτι πιο πρωτότυπο για το ξεπούλημα της χώρας. Είδαμε μείωση μισθού, 25% συρρίκνωση οικονομίας, αλλά καμιά ελπίδα εξόδου από την κρίση. Η αύξηση θα δημιουργήσει νέα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Για να είμαι πιο ακριβής πρέπει να πω πολιτική ξεπουλήματος της εθνικής περιουσίας, των δικτύων και των υποδομών. Την αποτιμήσατε το 2010 σε 50 δις. ευρώ. Τέσσερα χρόνια μετά την αποτιμήσατε 5 δις ευρώ. Αυτό εμείς θέλουμε να το αποκόψουμε γιατί αν συνεχίσετε έτσι θα γίνουμε η μόνη χώρα χωρίς δημόσια περιουσία. Ιδιωτικοποιήσεις είχαν γίνει περισσότερες από άλλα ευρωπαϊκά κράτη πριν το μνημόνιο. Έχουμε μια διαφορετική αντίληψη. Αναγνωρίζουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις ως αναγκαίες για την ελληνική οικονομία. Συνδυάζονται με τομείς υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας και όχι με ξεπούλημα υποδομών. Το έχω ξεκαθαρίσει, αλλά θέλω να το επαναλάβω. Όσο και αν το ζητά ο κ. Σαμαράς και ο κ. Σόιμπλε, εμείς δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση μνημονίου, δεν δεχόμαστε προαπαιτούμενα της τρόικας για ολοκλήρωση αξιολόγησης».

Επανερχόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για το τέλος του Μνημονίου, ανέφερε: «Η τρόικα για εμάς και τους συνομιλητές μας έχει τελειώσει από τις 25 Γενάρη. Δεν υπήρξε καμία νομιμοποίηση σε αυτό το θεσμό, δεν ελέγχεται από κανένα θεσμοθετημένο όργανο. Επιδιώκουμε να βρούμε λύση εντός ευρωπαϊκών θεσμών, για να βρεθεί συμφωνία σε ένα πρόγραμμα - γέφυρα για να έχουμε την άνεση να συζητήσουμε ειλικρινά χωρίς εκβιασμούς.

Και να συμφωνήσουμε για την αναγκαία πορεία του ελληνικού χρέους που είχε συμφωνηθεί στο Eurogroup του 2012 και ποτέ δεν διεκδικήθηκε από την ελληνική πλευρά.

Διεκδικούμε μια συμφωνία που θα σέβεται τους κανόνες της ευρωζώνης και δεν θα αποτελεί εξαίρεση από τους κανόνες. Διεκδικούμε μια συμφωνία - σχέδιο ανασυγκρότησης που θα βοηθήσει την Ελλάδα και την Ευρώπη να βγει από το ζουρλομανδύα του αποπληθωρισμού και της λιτότητας. Όπως αρμόζει στους λαούς της Ευρώπης. Η συμφωνία που προτείνουμε θα σέβεται τους κανόνες. Παρότι διαφωνούμε με τους κανόνες, είμαστε υποχρεωμένοι να τους σεβαστούμε. Πάνω από όλα η συμφωνία θα σέβεται το λαό και τις επιλογές του. Δεν θα τον καταδικάζει σε αιώνια δυστυχία. Η κρίση είναι παρούσα στην Ευρώπη, όχι ελληνική ιδιαιτερότητα.

Σε αυτήν την Ευρώπη, η επιμονή στο λάθος και η άρνηση στην επιστροφή στην ανάπτυξη, όσο και η επιμονή στην εκδικητική τιμωρία θα είναι η αρχή του τέλους στην Ευρώπη που γνωρίζαμε. Ποιος μύθος της Ιφιγένειας; Η Ιφιγένεια θυσιάστηκε να πνεύσει ούριος άνεμος. Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι η ρήξη με την Ελλάδα θα πνεύσει ούριο άνεμο στην Ευρώπη, να σπέρνει ανέμους για να θερίσει θύελλες;

Γνωρίζω και είναι λογικό πως πολλοί δεν ήθελαν το εκλογικό αποτέλεσμα και τη λαϊκή εντολή που λάβαμε και εντός, λογικό, αλλά και εκτός από τη χώρα. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Τίποτα από όσα έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται για να βρεθεί στα σχοινιά η κυβέρνηση πριν καν αναλάβει, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Η υπονόμευση αυτή έχει να κάνει με την Ελλάδα. Και άλλος δρόμος υπάρχει και άλλη λύση υπάρχει, μη βιάζεστε θα το δείτε σύντομα. Καθόλου πειστικές οι απαντήσεις για το γιατί πήγατε όσο πιο κοντά στις εκλογές το τέλος της σύμβασης.

Ήταν μια επιλογή που εξυπηρετούσε μικροκομματικές σας σκοπιμότητες.Γιατί ξέρατε πως αν υπήρχε παράταση μέχρι τον Ιούνιο, δεν θα υπήρχε τεχνική δικαιολογία από την ΕΚΤ για διακοπή της χρηματοδότησης.

Η ΕΚΤ θέλει ένα δανειακό πρόγραμμα όχι μνημονιακό πρόγραμμα. Εμείς με αυτή δυνατότητα θα εφαρμόζαμεμ τη λαϊκή εντολή, το πρόγραμμά μας χωρίς κανείς να μας εκβιάζει για χρηματοδότηση τραπεζών. Εσείς εξακολουθείτε να ονειρεύεστε παρενθέσεις, προγραμματίσατε τον εκβιασμό της Ελλάδας και αυτό ήταν επιλογή μοχθηρή, προσωπική δική σας. Παίξατε την Ελλάδα στα ζάρια για να μην σας καταπιεί η ιστορία, καταλάβετέ το, η ιστορία σας έχει καταπιεί. Η μόνη παρένθεση στη χώρα είναι η δική σας παρουσία, η παρένθεση της κατάργησης της δημοκρατίας στη χώρα, αυτή τελείωσε οριστικά στις 25 Γενάρη. Η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται γιατί η δημοκρατία στην Ευρώπη δεν εκβιάζεται καθώς δεν έχει αδιέξοδα. Όσο έχουμε το λαό στο πλάι μας δεν εκβιαζόμαστε και δεν εκφοβιζόμαστε από κανέναν».

Ακολούθως, εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Σαμαρά, τονίζοντας: «Δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι αυτός θα είναι εύκολος δρόμος. Θα είναι δύσκολος ο δρόμος της διαπραγμάτευσης. Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να τον βαδίσουμε. Η στάση αντιπολίτευσης; Δύο μέρες ακούμε εξωφρενικά πράγματα. Από τη μια ότι είμαστε έτοιμοι για κωλοτούμπες, να αθετήσουμε προεκλογικές δεσμεύσεις και από την άλλη οδηγούμε τη χώρα στα βράχια.

Αποφασίστε, τι ακριβώς κάνουμε; Επειδή άκουσα προσεκτικά αυτά που είπε ο κ. Σαμαράς, θέλω να του θέσω το ερώτημα που απασχολεί τους πολίτες.Είναι δυνατόν σήμερα να πασάρει ξαναζεσταμένο φαγητό το success στόρι της Ελλάδας, σε ποια χώρα ζείτε, δεν καταλάβατε τίποτα από το εκλογικό αποτέλεσμα; Καμπάνια τρόμου κάνατε προεκλογικά, αλλά ο ελληνικός λαός πήρε μια γενναία απόφαση. Θα περίμενα να κάνετε σήμερα αυτοκριτική, δεν ξέρετε όμως τι θα πει αυτοκριτική. Θα περίμενα νε πείτε στην πράξη ότι θα στηρίξετε την ελληνική προσπάθεια, όχι στα λόγια.

Φεύγοντας από τον καγκελάριο της Αυστρίας, ένα πραγματικό φίλο, μου είπε ότι βλέπει την πρότασή μας ρεαλιστική και λογική, ενώ θα τη μεταφέρει στην καγκελάριο της Γερμανίας. Μου είπε: “εγώ θα το πω”, ο κ. Σαμαράς θα το υποστηρίξει;

Τι θα υποστηρίξετε, παράταση του προγράμματος που ζητά η Mέρκελ ή ό,τι ψήφισε ο λαός, να πάρουμε μια ανάσα; Και βέβαια επειδή σας άκουσα να λέτε ότι είμαστε απομονωμένοι, τα ίδια άκουσα και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Θέλω να σας πω σήμερα διάβασα άρθρο του επικεφαλής της ομάδας Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Ένα άρθρο υποστηρικτικό της Ελλάδας, του τηλεφώνησα να τον ευχαριστήσω μου είπε πως αυτή είναι η επίσημη θέση Ευρωπαίων σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο. Τηλεφώνησαν Ρέντσι, Ολαντ και Γιούνκερ ζητώντας στήριξη της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση.

Εσείς πού ανήκετε κ. Σαμαρά στο ευρωκοινοβούλιο; Στη σοσιαλιστική ή στην ομάδα που ανήκει η κ. Μέρκελ του Λαϊκού Κόμματος; Η Ελλάδα βρίσκει συμμάχους, απέκτησε φωνή, διεκδικεί. Η καταστροφή είναι ο πόθος σας. Το ατύχημα δεν το καταφέρατε προεκλογικά, το επιδιώκετε τώρα μπας και καταφέρετε να κρύψετε τις ευθύνες σας».

Για τις προγραμματικές δηλώσεις, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές:«Αισθάνομαι την ευθύνη να διαβεβαιώσω ότι αυτές οι προγραμματικές δηλώσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο. Η τήρηση των δεσμεύσεων απέναντι στο λαό είναι ζήτημα πολιτικής ευθύνης και αξιοπιστίας. Η υλοποίηση προγραμματικών δηλώσεων δεν συνιστούν κανενός είδους μονομερή ενέργεια. Θα προχωρήσουμε στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ανοικοδόμηση της οικονομίας και την ανασυγκρότηση της χώρας, παράλληλα με διαπραγματεύσεις εταίρους. Να δω στα μέτρα που θα φέρουμε για την ανθρωπιστική κρίση αν θα ψηφίσετε εναντίον. Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα και σε ένα πιάτο φαγητό;

Tα δύο πρώτα νομοσχέδια είναι έτοιμα. Το πρώτο αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και διευκόλυνση διαδικασίας για κόκκινα δάνεια. Αν θέλετε να βοηθήσετε να τα ψηφίσετε. Δεν μπορεί εν έτει 2015 να έχουμε πολίτες απροστάτευτους από πλειστηριασμούς.

Το δεύτερο είναι για την ανθρωπιστική κρίση. Θα ρίξουμε τα θεμέλια για την υλοποίηση ενός προγράμματος και θα ακολουθήσουν μέτρα για σαρωτική αλλαγή κράτους και αναδιανομή του πλούτου υπέρ εργαζομένων.

Δεν έχουμε απαισιοδοξία νου, αλλά αισιοδοξία βούλησης. Είμαστε αισιόδοξοι και με το νου και με τη βούληλή μας, αισιόδοξοι γιατί οι προτάσεις μας μπορούν να βάλουν τέλος στον παραλογισμό, να βάλουν ξανά τη χώρα στο δρόμο της λογικής.

Είμαι αισιόδοξος ότι οι εταίροι μας θα ανταποκριθούν στις προτάσεις μας και θα φτάσουμε σε έναν αμοιβαίο συμβιβασμό. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι δυνάμεις της Ευρώπης θέλουν να εκδικηθούν και να τιμωρήσουν, εξευτελίζοντας τον ελληνικό λαό και γνωρίζοντας ότι αυτή η επιλογή μόνο αδιέξοδα μπορεί να οδηγήσει.

Η Ευρώπη τα άφησε αυτά πίσω το 1953 όταν επέλεξε το δρόμο της λογικής για χάρη της Γερμανίας τότε και της ευρωπαϊκής ιδέας. Αυτήν την ιδέα καλούμε τους πολίτες της Ευρώπης και τους εταίρους να υποστηρίξουν. Για τερματισμό λιτότητας και επιστροφή της αναπτυξιακής ατζέντας σε όλη την Ευρώπη. Θα συνεχίσουν αυτοί οι λαοί να είναι στο πλάι μας. Είναι το μέλλον της Ευρώπης.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Στις 25 Γενάρη ο λαός μας πήρε την τύχη στα χέρια του, σήμερα αισιοδοξεί, μαζί του κι εμείς, ελπίζει, αισθάνεται υπερήφανος, είναι έτοιμος να στηρίξει την προσπάθειά μας.

Ακούστηκε ένας λόγος καθαρός. Οι προγραμματικές δηλώσεις ήταν στο μυαλό και την καρδιά των Ελλήνων. Χάραξη μιας πολιτικής που βάζει τους ανθρώπους πάνω από όλα. Σε αυτούς κάνουμε το κάλεσμά μας. Πρώτα από αυτούς ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης. Χωρίς αυτούς δεν θα είμαστε τίποτα, μαζί με το λαό μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και μόνο μαζί με αυτόν θα τις ασκήσουμε. Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης, μας την έχει δώσει ήδη η ελληνική κοινωνία, για να μπορέσουμε να αγωνιστούμε από κοινού για το δικαίωμα αυτού του λαού στην ελπίδα, την αισιοδοξία, το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον…».

ΠΗΓΗ http://www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου