Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup Βαρουφάκης και Σόιμπλε δείχνουν άγριες διαθέσεις - Παρέμβαση Μοσκοβισί που πιέζει την Ελλάδα










- Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, κ. Βαρουφάκης μετά την παρέμβαση Λαφαζάνηέκανε πίσω για το 70% του Μνημονίου
- Για πρώτη φορά ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως έχουν διανοηθεί τη ρήξη αν και θα παλέψουν να μην συμβεί
- Λίγη ώρα νωρίτερα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Σόιμπλε απέρριπτε την εξάμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος
- Νέα παρεμβασή Μοσκοβισί: Η Αθήνα να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος για να δώσει στον εαυτό της χρόνο


Λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο έκτακτο Eurogroup σε ένα απίστευτο παιχνίδι σκληρού πόκερ, οι δύο πλευρές, Ελλάδα και Ευρώπη φαίνεται πως σκληραίνουν τη στάση τους, καθώς θέλουν να δείξουν πως έχουν σκληρή διαπραγματευτική γραμμή, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικά.


Το χορό του σκληρού πόκερ άνοιξε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε ο οποίος θέλησε να δείξει τη σκληρή στάση που κρατήσει το Βερολίνο διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα για εξάμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ο κ. Σόιμπλε δεν έμεινε μόνο σε αυτό, αλλά δήλωσε πως ποτέ κανείς δεν ανάγκασε την Ελλάδα να μπει σε οποιοδήποτε πρόγραμμα και κανείς "εκτός Ελλάδος δεν πρέπει να κατηγορείται για τα προβλήματα της χώρας". Μάλιστα, επανέλαβε την σκληρή στάση του Βερολίνου, ξεκαθαρίζοντας πως στο έκτακτο Eurogroup δεν θα υπάρχει καμία διαπραγμάτευση για νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, σημειώνοντας με νόημα πως η Ελλάδα έχει ήδη ένα σχέδιο.

Φυσικά, ο κ. Σόιμπλε τις παραμονές του κρίσιμου Eurogroup αποφάσισε να δυναμιτίσει το κλίμα στις διεθνείς αγορές, λέγοντας πως επιθυμεί να ακούσει από την νέα ελληνική κυβέρνηση κάτι δεσμευτικό και κατέληξε πως "εάν η Ελλάδα δεν θέλει ένα νέο πρόγραμμα, τότε όλα τελειώνουν".

Την ίδια ώρα, στη σκληρή στάση του Σόιμπλε απάντησε με εξίσου σκληρή στάση και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, κ. Βαρουφάκης ο οποίος πιεσμένος και από το εσωκομματικό μέτωπο, άλλαξε το 70% του Μνημονίου, ξεκαθαρίζοντας μέσα από τη Βουλή πως η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί ούτε με μία λέξη από το Μνημόνιο και σημείωσε πως δεν αποδέχονται ούτε το 0% του Μνημονίου.

Μάλιστα, σε μία προσπάθεια ο κ. Βαρουφάκης να δείξει πως και η Αθήνα έχει σκληρή στάση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για ρήξη με τους δανειστές, λέγοντας πως την έχουν διανοηθεί τη ρήξη, αλλά θα κάνουν τα πάντα για να την αποφύγουν.

Και με το τελείωμα της ομιλίας του κ. Βαρουφάκη ήρθε άλλο ένα μήνυμα σκληρής στάσης, αυτή τη φορά από τον ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος μέχρι πρότινος διατηρούσε μία πιο διαλλακτική στάση. Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος για να δώσει χρόνο στον εαυτό της και στην ευρωζώνη ώστε να υπάρξει τελικά μία νέα συμφωνία.

Σύμφωνα με το Reuters, ο ευρωπαίος επίτροπος έθεσε ως χρονικό περιθώριο την 16η Φεβρουαρίου για να επιτευχθεί μία συμφωνία για την παράταση της διάσωσης και έτσι στη συνέχεια να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Μάλιστα, όπως είπε στο έκτακτο Eurogroup θα υπάρξει η ευκαιρία να ακούσουν τις θέσεις και τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

πηγή:newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου