Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Μίζες σε Έλληνες πολιτικούς, στρατηγούς και αξιωματούχους καταγγέλει πρώην υπάλληλος της Ericsson!!






Χρήματα της εταιρείας Ericsson φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν για τη δωροδοκία Ελλήνων αξιωματούχων






Η σουηδική εταιρεία Ericsson, πάροχος τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, πλήρωσε 116 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (13 εκατομμύρια ευρώ) σε έναν εμπορικό αντιπρόσωπο, χρήματα τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για να δωροδοκηθούν Έλληνες αξιωματούχοι προκειμένου να εξασφαλιστεί η υπογραφή μιας συμφωνίας με την εταιρεία το 1999, μετέδωσε σήμερα το σουηδικό ραδιόφωνο.


Σε μια συνέντευξή του ο πρώην εργαζόμενος στην Ericsson Λις-Όλοφ Νένζελ δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο ότι «πολιτικοί, στρατηγοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι» έλαβαν τα χρήματα της Ericsson.

Η σουηδική εταιρεία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι έδωσε χρήματα σε έναν εμπορικό αντιπρόσωπο, όμως δεν γνωρίζει τι απέγιναν.

«Έχουμε μηδενική ανοχή όσον αφορά δωροδοκίες και τη διαφθορά. Εκείνη την εποχή χρησιμοποιούσαμε αντιπροσώπους, όμως δεν το κάνουμε πλέον γιατί είναι ένα σύστημα αδιαφανές», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η οποία εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Γνωρίζουμε ότι έγινε μια πληρωμή σε έναν αντιπρόσωπο, όμως δεν γνωρίζουμε τι έγιναν τα χρήματα μετά από αυτό. Πραγματικά ελπίζουμε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν για δωροδοκίες, αλλά δεν το γνωρίζουμε με βεβαιότητα», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η ελληνική παραγγελία αφορούσε το σουηδικό Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) Erieye, αξίας 4,9 δισεκατομμυρίων σουηδικών κορώνων (540 εκατομμύρια ευρώ). Αργότερα η Ericsson πούλησε τη διεύθυνσή της που ειδικευόταν στα αμυντικά συστήματα στη σουηδική εταιρεία Saab.

Ο Αλφ Γιόχανσον, επικεφαλής εισαγγελέας της σουηδικής Εθνικής Υπηρεσίας Κατά της Διαφθοράς, δήλωσε ότι ερευνά την υπόθεση και έχει ζητήσει πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές.

Ο ίδιος όμως πρόσθεσε ότι ενδιαφέρεται για πιθανά εγκλήματα που διαπράχθηκαν μετά την 1 Ιουλίου 2004, καθώς όσες αξιόποινες πράξεις πιθανόν τελέστηκαν προηγουμένως έχουν παραγραφεί.

Ο Αντώνης Κάντας, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας από το 1997 ως το 2002, έχει παραδεχθεί ότι έλαβε 11 εκατομμύρια ευρώ για τη σύναψη συμβάσεων για εξοπλιστικά προγράμματα από ξένες εταιρείες και ανέφερε την Ericsson σε σχέση με τις δωροδοκίες αυτές στην κατάθεσή του στο δικαστήριο.

Σε μια χωριστή υπόθεση, η Ericsson έχει κατηγορήσει τον Νένζελ για υπεξαίρεση και έχει υποβάλει αγωγή εναντίον του για να πάρει πίσω τα χρήματά της, όμως αυτός έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
πηγή news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου