Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Graham Fuller (CIA): Ο χρόνος τελείωσε για τους ISIS, πρέπει να εξοντωθούν άμεσα !

Άρθρο του Graham E. Fuller είναι πρώην ανώτερος αξιωματούχος της CIA, συγγραφέας πολλών βιβλίων για το μουσουλμανικό κόσμο
Ο χρόνος τελείωσε για τους ISIS για το ισλαμικό κράτος των τρομοκρατών αναφέρει σε άρθρο του ο  Graham E. Fuller πρώην ανώτερος αξιωματούχος της CIA.
"Η τρομοκρατική επίθεση των ISIS στο Παρίσι με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα για τη φύση, τις ικανότητες και τις προθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS.
 Η ανάγκη για την εξάλειψη της πλέον πρέπει να εξεταστεί σοβαρά.
 Οι δραματικές εξελίξεις με την εκατόμβη νεκρών στο Παρίσι αλλάζει το παιχνίδι.
Οι ISIS έχει αποδειχθεί ότι προσπάθησαν μέσω της Συρίας να αλλάξουν τους συσχετισμούς στην Μέση Ανατολή κατά τους τελευταίους 18 μήνες από τότε που για πρώτη φορά η προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης στράφηκε στο λεγόμενο «ισλαμικό κράτος».
Τα φρικιαστικά γεγονότα με τις αποτρόπαιες εκτελέσεις που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να δημιουργήσουν σοκ και δέος στους πολίτες όλου του κόσμου.
Ταυτόχρονα λειτουργούν και σε τοπικό επίπεδο.
Η αρχική άποψη ότι τα σχέδια τους ήταν να δημιουργήσουν απλά ένα χαλιφάτο μεταξύ Συρίας και Ιράκ έχει ήδη καταρριφθεί.
Οι πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στη Βηρυτό, η κατάρριψη  ενός ρωσικού επιβατηγού αεροπλάνου και οι σοκαριστικές πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι έχουν πλέον αυξήσει τα επίπεδα απειλής στα ύψη.
Το μακελειό στο Παρίσι απέδειξε ότι οι τρομοκράτες  ISIS μπορούν να δράσουν και εκτός των συνόρων τους, μπορούν να δράσουν στην καρδιά της Ευρώπης.
Πλέον όλοι κατανοούν ότι οι ISIS πρέπει να εεξοντωθούν.
Με τα χρόνια έχω κατανοήσει και είμαι περισσότερο πεπεισμένος ότι οι στρατιωτικές επεμβάσεις της Δύσης και οι πόλεμοι για να «διορθωθούν» τα πράγματα στην Μέση Ανατολή όχι μόνο απέτυχαν, αλλά έχουν επιδείνωση την κρίση.
Η Ουάσιγκτον έχει χάσει πολλούς πολέμους στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Υεμένη και αλλού.
Η Δύση έχει πλέον πρόβλημα.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν θα υπήρχαν σήμερα οι ISIS αν οι ΗΠΑ δεν είχαν εισβάλει στο Ιράκ και εξολοθρεύσει τον Σαντάμ Χουσεΐν.
Τα καθεστώτα στην Μέση Ανατολή και σε όλα τα Αραβικά κράτη είχαν καταφέρει να ισορροπούν μεταξύ αντικρουόμενων δυνάμεων.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι η ιστορία της Μέσης Ανατολής δεν ξεκίνησε με τα τραγικά συμβάντα στην Νέα Υόρκη στις 11 Σεπτεμβρίου.
Μάλλον η 11η Σεπτεμβρίου αποτέλεσε το αποκορύφωμα των παρεμβάσεων του δυτικού πολιτισμού στο Ισλάμ.
Πολλά λάθη έγιναν αλλά κάποια δράση πρέπει να ληφθούν τώρα πριν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω.
Οι τρομοκράτες ISIS αποτελούν μείζον πρόβλημα.
Δεν είναι μείζον πρόβλημα το Ιράκ ή το Ιράν, δεν είναι η Συρία, η Λιβύη ή η Υεμένη, δεν είναι ο Λίβανος, δεν είναι η Σομαλία όσο οι ISIS που έχουν αποσταθεροποιήσει μια ευρύτερη περιοχή.

Οι ISIS διαιωνίζουν το αφήγημα του «Ισλάμ εναντίον της Δύσης» ένα ηρωικό μύθο με αβάσιμα επιχειρήματα.
Οι ISIS αποτελούν μείγμα θρησκευτικού φανατισμού και ιδεολογίας που αρχικώς προωθήθηκε κυρίως από τη Σαουδική Αραβία και εξαπλώθηκε στην Υεμένη, το Μπαχρέιν, το Ιράκ, τη Συρία, και αλλού.
Οι ISIS παρά τις φιλοδοξίες του δεν έχουν φθάσει στον επιθυμητό στόχο.
Δεν είναι ακόμη βιώσιμο κράτος και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ένα κράτος.
Οι ISIS αποκάλυψαν το σχέδιο τους να επεκτείνουν την βία και την  «τιμωρία» έξω από την αρένα της ερήμου.
Οι ISIS ριζοσπαστικοποιούνται με όρους ακραίου εξτρεμισμού.
Οι ISIS αποτελούν το μαστίγιο αυξάνοντας την ισλαμοφοβία και απειλώντας την ασφάλεια των μουσουλμάνων που ζουν έξω από τη Μέση Ανατολή.
Αν η Ουάσιγκτον ή το Ριάντ συνεχίσουν να αξιολογούν την Συρία κυρίως ως πεδίο μάχης κατά του Ιράν ή εναντίον της Ρωσίας, σίγουρα θα αποτύχουν.
Η εξάλειψη των τρομοκρατών ISIS απαιτεί κάθε σημαντική συμμετοχή των μεγάλων δυνάμεων.
 ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ, του Καναδά, της Ρωσία, το Ιράν, τους Κούρδους, την Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, το Ιράκ, το Κατάρ, την Αίγυπτο και άλλους.
Η Κίνα, αν φιλοδοξεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο, δεν μπορεί να μείνει από έξω.
Αυτό απαιτεί πραγματική κοινή γραμμή μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων με κοινό σχέδιο δράσης.
Πάνω απ 'όλα, ο ΟΗΕ πρέπει να ηγηθεί στο μέλλον πράξεις που αφορούν τις απολύτου απαραίτητες μελλοντικές επιχειρήσεις εδάφους.
Ο βασικός στόχος είναι η καταστροφή των τρομοκρατών ISIS, όλης της δομής της οργάνωσης που διαθέτει υποδομές, διοίκηση και διοικητικό έλεγχο.
Το έδαφος που έχουν καταλάβει οι ISIS σε Ιράκ και Συρία πρέπει να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση δηλαδή η Συρία και το Ιράκ να αποκτήσουν τον έλεγχο των εδαφών τους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δυνάμεις πρέπει να διατηρήσουν το  καθεστώς  Assad στην Συρία.
Εδώ και πολλές δεκαετίες η οικογένεια Assad ήταν απλά ένα ακόμη δυσάρεστο καθεστώς αλλά δεν συγκρίνεται με τους τρομοκράτες ISIS.
Οι ΗΠΑ αναζητούσαν και αναζητούν τρόπους να τον ανατρέψουν κρυφά.
Αλλά ο Assad παρ΄ ότι αδίστακτος κατάφερε να ελέγξει τις εσωτερικές εξεγέρσεις που ξεκίνησαν εναντίων του στο πλαίσιο της  Αραβικής Άνοιξης το 2011.
Ωστόσο, ακόμη και σήμερα Σύριοι είναι διχασμένοι για το ποιος εκπροσωπεί την μεγαλύτερη απειλή, ο Assad ή οι εχθροί του;
Ο Assad έχει πλεονέκτημα σε αυτή την φάση όντως στην εξουσία.
Η ειρωνεία είναι ότι το αντίπαλο δέος του Assad είναι οι  ISIS / Aλ-Κάιντα.
Κάποιοι μπορεί να θεωρούσαν ότι οι ISIS θα μπορούσαν να είναι το αντίπαλο δέος αλλά τώρα, με τις σφαγές στο Παρίσι, οι ISIS θεωρούνται από τον δυτικό κόσμο αιμοσταγείς δολοφόνοι και ο Assad αποτελεί την καλύτερη λύση.
Αυτή την στιγμή προέχει η συντριβή των ISIS και εν συνεχεία θα πρέπει να δούμε το καθεστώς Assad στο πλαίσιο ενός είδους διεθνούς εποπτείας για να επιτευχθεί η νέα τάξη πραγμάτων στη Συρία.
Το νέο σκηνικό θα δημιουργήσει αναπόφευκτα περιφερειακά  νικητές και ηττημένους, που θα περιπλέξει πάρα πολύ τη δημιουργία οποιασδήποτε διεθνούς συναίνεσης.
Αλλά με δεδομένο τον αυξανόμενο κίνδυνο να επικρατήσει το χάος θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση των μεγάλων δυνάμεων
-Πρώτον οι ISIS πρέπει να εξοντωθούν.
-Ο ΟΗΕ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο της δράσης όχι οι ΗΠΑ, ή η Δύση ή το ΝΑΤΟ.
- Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ισχυρή πολιτοφυλακή.
-Το συριακό κράτος δεν πρέπει να κατακερματιστεί αλλά να παραμείνει ως ήταν πριν την δημιουργία των τρομοκρατών ISIS.
-Να σχεδιαστούν εθνικές εκλογές στην Συρία και αλλού.
Οι θρησκευτικές μειονότητες όπως οι Αλαουίτες δεν θα επιβιώσουν  στις εθνικές εκλογές αλλά θα μπορούσαν να διαδραματίσουν περιφερειακό ρόλο.
Ένα είναι βέβαιο τον Ρουβίκωνα όλοι τον έχουν διαβεί"


*Ο Graham E. Fuller είναι πρώην ανώτερος αξιωματούχος της CIA, συγγραφέας πολλών βιβλίων για το μουσουλμανικό κόσμο

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου