Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015

Τράπεζες: Με 5 δισ. ευρώ, οι ξένοι αγόρασαν τραπεζική περιουσία 345 δισ. ευρώ!

Το μεγάλο έγκλημα: Πώς χάθηκαν 40 δισ. ευρώ μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ένα ενδιαφέρον και διαφωτιστικό άρθρο του Πέτρου Λεωτσάκου δημοσίευσε το bankingnews.gr, που καταδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο το πώς μέσω της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών χάθηκαν 40 δισ. ευρώ, και παράλληλα αποδυναμώθηκαν εντελώς οι επενδυτές, μικροί και μεγάλοι.

Ο δημοσιογράφος στο μακροσκελές άρθρο του χαρακτηρίζει «έγκλημα χωρίς προηγούμενο» το τι συντελέστηκε στις ελληνικές τράπεζες, ενώ ευθέως κατηγορεί την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση για προχειρότητα και βιασύνη.

«Η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών ήταν ο τελικός στόχος μιας μακράς διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης και όλες οι κυβερνήσεις του μνημονίου δεν θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον ρου της ιστορίας. Οι τράπεζες δεν ανήκουν στο κράτος αλλά στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να έχουν ιδιώτες μετόχους, διαφάνεια και αυστηρή εποπτεία από την ΕΚΤ. Όμως οι επιπόλαιοι, βεβιασμένοι σχεδιασμοί της Τρόικα και του SSM του μόνιμου εποπτικού μηχανισμού για τις ελληνικές τράπεζες κατέληξαν σε ένα φιάσκο επικών διαστάσεων, εξηγεί ο δημοσιογράφος.

ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ ΕΚΑΝΑΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

«Δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα θεωρούμε ότι πολλοί τεχνοκράτες στην Τρόικα έχουν το αλάθητο ή τα ξέρουν όλα. Όμως ποιος ξέρει ότι οι εδώ θεσμικές αρχές έκαναν σεμινάρια στα στελέχη της Τρόικα για το πώς πραγματοποιούνται τα book building τα βιβλία προσφορών.....τόσες γνώσεις είχαν τα στελέχη της Τρόικα. Δεν ήξεραν οι τεχνοκράτες αυτοί την τεχνική διαδικασία των βιβλίων προσφορών. Ένας από τους λόγους που καθυστέρησε ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν γιατί γινόντουσαν ταχύρρυθμα ενημερωτικά προγράμματα στην Τρόικα για το πώς δουλεύει ο μηχανισμός των book building. Αυτοί σχεδίασαν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Τρόικα και SSM φέρουν τεράστια ευθύνη για το φιάσκο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, φιάσκο που ζημίωσε τον Έλληνα φορολογούμενο. Μάλιστα για να ''νομιμοποιήσουν το οικονομικό σκάνδαλο και την αποτυχία τους'', δημιούργησαν τον μπαμπούλα τον φόβο του haircut των καταθέσεων. Για να σώσουμε τους καταθέτες πρέπει να γίνουν όλα γρήγορα, βιαστικά, επιπόλαια, οι Έλληνες φορολογούμενοι να χάσουν 40 δισ. ευρώ και αυτό να το πουν επιτυχία.

Η Τρόικα και ο SSM που αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων στηρίχθηκαν στην εξής απλή λογική.

Οι ελληνικές τράπεζες άπαξ και έχουν χρεοκοπήσει θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν υπό τον όρο ότι οι μέτοχοι ιδιώτες και ελληνικός κράτος θα μηδενίσουν τις αξίες τους. Η βασική στρατηγική ήταν οι τράπεζες να μηδενίσουν στο χρηματιστήριο ώστε οι νέοι επενδυτές που θα επενδύσουν να αποκτήσουν και τον έλεγχο των τραπεζών.

Από αυτή την στρατηγική καταστράφηκαν

1)Το ΤΧΣ που επένδυσε 40 δισ., 25 δισ. σε κεφάλαια και 15 δισ. σε funding gap.

Η Τρόικα δέχθηκε το ΤΧΣ να χάσει τα 40 δισεκ. του 2013, δέχθηκε ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης να χάσει 40 δισ. και ταυτόχρονα έχουν την απαίτηση της Τρόικα να θέτουν όρους στα προαπαιτούμενα για 200 ή 300 εκατ.

Χάθηκαν 40 δισ. τα οποία όμως ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης θα πληρώσει χωρίς αντίκρισμα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στην ιστορία.

Κανείς εισαγγελέας θα παρέμβει αυτεπαγγέλτως για να αναζητήσει ευθύνες για αυτό το μέγα σκάνδαλο;

2)Καταστράφηκαν οι μικρομέτοχοι, ολοκληρωτικά.

Η τρόικα σχεδίασε την εξολόθρευση των μικρομετόχων καθώς ουσιαστικά ενεργοποιήθηκε το bail in, ενεργοποιήθηκε η διαδικασία κατά την οποία οι μέτοχοι μηδένισαν τις μετοχικές τους αξίες. Τυπικά το bail in δεν ενεργοποιήθηκε, ουσιαστικά όμως έλαβε χώρα στην Ελλάδα με τον πιο βάναυσο τρόπο για τον μικρομέτοχο. Κάποτε οι μικρομέτοχοι και οι Έλληνες μέτοχοι γενικά κατείχαν έως το 35% του μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών που είχαν τότε κεφαλαιοποίηση έως 60 με 70 δισ. ευρώ.

Οι μικρομέτοχοι μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα κατέχουν μεταξύ 1,5% με 4% των ελληνικών τραπεζών.

3)Καταστράφηκαν όλοι οι παραδοσιακοί μεγαλομέτοχοι των ελληνικών τραπεζών καθώς έχουν μηδενίσει πλέον στις τράπεζες.

Κωστόπουλος, Βαρδινογιάννης, Λάτσης μηδένισαν στις τράπεζες, οι βασικοί μέτοχοι που στήριξαν το ελληνικό banking επί 10ετίες μηδένισαν.

4)Καταστράφηκαν και οι ξένοι μέτοχοι καθώς η καταστροφή που επήλθε ήταν αναλογική.
Το 2014 οι ξένοι επένδυσαν 7 δισ. ευρώ σε σύνολο 8,3 δισ. και αυτά τα 7 δισ. αξίζουν μηδέν.

Το Fairfax π.χ. που επένδυσε 500 εκατ βρέθηκε με 30 εκατ πραγματική καταστροφή.

Ωστόσο οι ξένοι θεσμικοί είπαν: αφού τα χάσαμε όλα στις ελληνικές τράπεζες, αν θέλετε να επενδύσουμε πάλι, θα μας τις χαρίσετε. Αυτό συνέβη. Χάρισαν τις τράπεζες σε 600-700 ξένα funds, χάρισαν περιουσία τραπεζών 345 δισ. ευρώ.

Και ενώ το οικονομικό έγκλημα συντελείτο η Τρόικα, ο SSM και η αριστερή ελληνική κυβέρνηση αντί να συναποφασίσουν μια φόρμουλα ώστε το ΤΧΣ, ο Έλληνας φορολογούμενος, να υποστεί την μικρότερη ζημία αποφάσισαν το εξής εγκληματικό: να μηδενίσουν τα πάντα ώστε με 5 δισ. ευρώ να εξαγοραστεί πλούτος 345 δισ. ευρώ.

Οι επενδυτές συνολικά επένδυσαν 1,6 δισ. στην Alpha, 1,6 δισ. στην Eurobank, περίπου 480 εκατ. στην Εθνική και 1,34 δισ. στην Πειραιώς. Το άθροισμα όλως αυτών είναι 5 δισ. ευρώ. Με 5 δισ. ευρώ σχεδόν το 80% είναι ξένοι αγόρασαν τις ελληνικές τράπεζες που διαθέτουν περιουσία 345 δισ. ευρώ.

Το ΤΧΣ επένδυσε 40 δισ. το 2013 και στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015 επένδυσε 6,5 δισ. ευρώ μαζί με τη μετατροπή σε κοινές μετοχές των προνομιούχων μετοχών του δημοσίου στην Εθνική τράπεζα που μεταφέρθηκαν στο ΤΧΣ.

Προσέξτε: οι ξένοι επένδυσαν 5 δισ. και απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο των τραπεζών και το ΤΧΣ επένδυσε 5 δισ. χάνοντας τον έλεγχο των τραπεζών.

Το ΤΧΣ από 56% θα βρεθεί στο 21% ενώ στην Eurobank θα βρεθεί στο 3% ή στην Alpha
bank 10-11%.

Το ΤΧΣ το ελληνικό Ταμείο που διαχειρίζεται τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων επένδυσε 2013 και 2015 συνολικά 46,5 δισ. για να ελέγχει το 21% των τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι με χρηματιστηριακούς όρους οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αποκτήσουν αξία 230 δισ. ευρώ για να μπορέσει το ΤΧΣ να πάρει πίσω τα 46 δισ. που επένδυσε στις τράπεζες.

Αυτό δεν θα συμβεί ούτε στους επόμενους 50 αιώνες.

Αυτό ονομάζεται οικονομικό έγκλημα για το οποίο η αριστερή διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συναίνεσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει τεράστια πολιτική, ηθική και νομική ευθύνη για το σκάνδαλο ενώ και η Τρόικα και SSM αντί να προστατέψουν τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη τον ζημίωσαν 40 δισ. χωρίς κανένα ηθικό φραγμό.

ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ;

Οι ελληνικές τράπεζες είτε το 2013 είτε το 2015 θα έπρεπε να είχαν κρατικοποιηθεί και εν συνεχεία το ΤΧΣ μέσω placement να πουλούσε τις τράπεζες σε ιδιώτες, όπως έπραξε και το αμερικανικό δημόσιο στη Citigroup.

Οι ΗΠΑ όχι μόνο κέρδισαν αλλά σχεδόν διπλασίασαν τα κεφάλαια που επένδυσαν στις αμερικανικές τράπεζες το 2008-2009 με την κρίση των subprime. Οι Αμερικανοί είναι αμερικανάκια ενώ εμείς εδώ στην Ελλάδα τα ξέρουμε όλα.

Η κοροϊδία της μάχη των distress funds

Ποιον κοροϊδεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ όταν λένε ότι δεν πρέπει να πουληθούν προβληματικά στεγαστικά δάνεια στα distress funds; Δεν είναι κοροϊδία όταν οι ελληνικές τράπεζες ξεπουλήθηκαν ένα 5 δισ. νέων κεφαλαίων στα ξένα funds; Οι ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει σε ξένα χέρια και η ελληνική κυβέρνηση δίνει αγώνα τα distress funds να μην αγοράσουν προβληματικά στεγαστικά δάνεια. Ποιος κοροϊδεύει ποιον κύριοι της αριστεράς της ακραίας νεοφιλελεύθερης αριστεράς;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η ανακεφαλαιοποίηση του 2015 ήταν μακράν η πιο κακοσχεδιασμένη ανακεφαλαιοποίηση στην παγκόσμια ιστορία. Είναι πολύ πιθανό να μην δεχθούν ούτε στο βιβλίο Γκίνες να γραφεί αυτό το μίασμα καθώς ξεπερνάει και τα όρια τους ξεφτιλίσματος. Πραγματικά ντροπή μας!

πηγή http://www.argolidaportal.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου