Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Eurogroup: Αν δεν... κλείσουν σπίτια, οι τράπεζες δεν θα δουν ευρώ - Τελεσίγραφο 5 ημερών!










- Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά από περίπου τρεις ώρες
- Ακολούθησε σύντομη συνέντευξη Τύπου, όπου τέθηκε σαφές τελεσίγραφο για ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων τις επόμενες ημέρες
- Ντάισελμπλουμ: "Ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει τη διαδικασία των εκκρεμών ζητημάτων μέσα σε αυτή την εβδομάδα"
- Μοσκοβισί για "κόκκινα" δάνεια: "Πρέπει να βρεθεί μία λύση που από τη μία θα προστατεύει τους πλέον ευάλωτους πολίτες και ταυτοχρόνως δεν θα εκμεταλλεύεται οι υπόλοιποι το πλαίσιο"
- Ρέκγλινκγ: "Οι τραπεζικές ανάγκες είναι λιγότερες από τα 25 δισ. που είχαν υπολογιστεί αρχικά"
- Το Eurogroup στέλνει σαφές μήνυμα: "Περιμένουμε την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτουμένων"
- Και η Αθήνα... το παίρνει: "Θα κλείσουμε τις εκκρεμότητες αυτή την εβδομάδα με τους Θεσμούς" λέει η κυβέρνηση


Μετά από περίπου τρεις ώρες συνεδρίασης, το Eurogroup ολοκληρώθηκε. Όπως μας είχαν προϊδεάσει οι υπουργοί Οικονομικών κατά την άφιξή τους το απόγευμα, η δόση των 2 δισ. ευρώ τελικά δεν εκταμιεύεται σήμερα.

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, οι κ.κ. Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ τόνισαν την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και το σύνολο των προαπαιτουμένων, ενώ η ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει πως εντός της εβδομάδας θα κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και μάλιστα στην... έδρα της, σε συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των Θεσμών στην πρωτεύουσα.
Η δέσμευση του Ευκλείδη στον Γερούν...

Πρώτος τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, τόνισε χαρακτηριστικά: "Σημαντική είναι η πρόοδος ως τώρα σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος. Είναι μια συνεργατική διαδικασία και όλα γίνονται με ήπιο τρόπο".
Δήλωση... με νόημα από Ντάισελμπλουμ: "Έχουμε δεσμευθεί όλοι να ολοκληρώσουμε εμπρόθεσμα την διαδικασία"

Για να συνεχίσει, αναφερόμενος στον Έλληνα ομόλογό του, τον υπουργό Οικονομικών της χώρας μας, Ευκλείδη Τσακαλώτο: "Ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει τη διαδικασία των εκκρεμών ζητημάτων μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Απαραίτητο για να ξεκινήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών".

Όπως χαρακτηριστικά είπε "τις επόμενες ημέρες θα καταλήξουμε σε συμφωνία καθώς ούτως ή άλλως το EuroWorkingroup θα συνέλθει το αργότερο μέσα στην επόμενη εβδομάδα και θα αξιολογήσει τις εκθέσεις των θεσμικών οργάνων".

Σσύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, "τότε θα είμαστε πιο ξεκάθαροι για την εικόνα και να καταλήξουμε στο συμπέρασμα το οποίο θα τεθεί υπό συζήτηση στον ESM, ώστε να μπορούν όλοι να έχουν εικόνα για τη χρήση των 10 δισ. για ανακεφαλαιοποίηση".

Μάλιστα, την δέσμευση αυτή από την ελληνική πλευρά, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ φρόντισε και να την μετατρέψει σε "τιτίβισμα".


Οι δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί, εμφανίστηκε πιο... μαλακός από τον -πάντοτε- "σκληρό" Γερούν Ντάισελμπλουμ. Τόνισε αρχικά πως "το 80% των προαπαιτουμένων έχουν ολοκληρωθεί, απομένει το άλλο 20%. Σημειώθηκε πρόοδος, και ευελπιστούμε να συμφωνήσουμε και στα υπόλοιπα". Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τόνισε πως όλες οι πλευρές να κάνουν μία προσπάθεια για να καταλήξουμε σε συμφωνία.
Ρέγκλινγκ: "Μέχρι το τέλος της εβδομάδας περιμένουμε συγκεκριμένη συμφωνία"

"Μιλήσαμε για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Ο τραπεζικός τομέας πρέπει να θωρακιστεί για να ρίξουν οι τράπεζες χρήματα στην αγορά", τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ για τα "κόκκινα" δάνεια, που φαίνεται πως παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης, σημείωσε: "Παραμένουν ανοιχτές οι συζητήσεις. Πρέπει να βρεθεί μία λύση που από τη μία θα προστατεύει τους πλέον ευάλωτους πολίτες και ταυτοχρόνως δεν θα εκμεταλλεύεται οι υπόλοιποι το πλαίσιο".

"Είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε κοινώς αποδεκτή και αποτελεσματική λύση" συμπλήρωσε ο κ. Μοσκοβισί, κάνοντας σαφές πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας έχουν άμεσα σημεία σύνδεσης...

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος στις τραπεζικές ανάγκες της χώρας, τόνισε πως "το πρόγραμμα του EFM είναι κάτι παραπάνω από επαρκές. Οι τραπεζικές ανάγκες είναι λιγότερες από τα 25 δισ. που είχαν υπολογιστεί αρχικά. Η χρηματοδότηση θα είναι πολύ λιγότερη".

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε πως τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση θα διατεθούν, υπό την προϋπόθεση πως τα προαπαιτούμενα θα έχουν ολοκληρωθεί... στο έπακρο, για να στείλει το μήνυμά του: "Μέχρι το τέλος της εβδομάδας περιμένουμε συγκεκριμένη συμφωνία".
Το μήνυμα του Eurogroup

“Αναμένουμε την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτουμένων”. Αυτό αναφέρει σημείωμα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Είναι φανερό πως ασκείται πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με το Reuters, στο σημείωμα επαναλαμβάνεται πως οι ελληνικές τράπεζες, μετά τα stress tests του προηγούμενου μήνα, θα χρειαστούν 10.δισ. ευρώ, αντί 25που είχε αρχικά υπολογιστεί.
"Τελειώνουμε μέσα στην εβδομάδα" λέει η Αθήνα

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogoup, ήρθε και η ενημέρωση από το Μαξίμου. Η Αθήνα φαίνεται να... παίρνει το μήνυμα των δανειστών και τονίζει πως εντός της εβδομάδας θα κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες, σε συναντήσεις με τους Θεσμούς στην πρωτεύουσα.

Αναλυτικά η ενημέρωση του Μαξίμου αναφέρει: "Στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δις της προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσα στις επόμενες ημέρες.

ΟΙ εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Επισημαίνεται ότι διαψεύστηκαν όσοι τις προηγούμενες ημέρες ισχυρίζονταν η σταθερή εμμονή της Ελλάδας στις θέσεις της, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου