Πλήθος στοιχείων για παράγοντες του δημοσίου που στελεχώνουν καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού βλέπουν μέρα με την ημέρα το φως της δημοσιότητας. Τα περισσότερα εξ αυτών περιέρχονται σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου και αντιμετωπίζονται άμεσα, υπάρχουν όμως και εκείνα που δεν γνωστοποιούνται εγκαίρως στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, κάτι που καθιστά εμφανή τον κίνδυνο αμαύρωσης της κυβερνητικής εικόνας και της επίπονης προσπάθειας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για την έξοδο της χώρας από την ατροπό του Μνημονίου.
Η εφημερίδα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ" αποκάλυψαν την περίπτωση ζεύγους πανεπιστημιακών οι οποίοι τον τελευταίο χρόνο εξελίχθηκαν η σύζυγος στην προεδρία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και ο σύζυγος στην προεδρία της Επιτροπής Δεοντολογίας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Πρόκειται για την αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Αθηνών Έφη Μπάσδρα και τον καθηγητή Βιολογικής Χημείας της ίδιας σχολής Θανάση Παπαβασιλείου, οι οποίοι από τον Μάιο του 2010 έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για παράβαση καθήκοντος και μέχρι σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσής τους έχει αναβληθεί δύο φορές, το 2012 και τον Μάρτιο του 2013, ενώ η νέα δικάσιμος ορίστηκε για τον Απρίλιο του 2014.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η κ. Μπάσδρα απασχόλησε ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα της Θεσσαλονίκης το 2007, όταν ως αναπληρώτρια καθηγήτρια Οδοντιατρικής του Αριστοτελείου ζήτησε να μετατεθεί στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, όπου υπηρετούσε ο σύζυγός της, επικαλούμενη «σοβαρούς λόγους υγείας». Σύμφωνα με τη σχετική νομολογία περί εκλογής διδακτικού προσωπικού ΑΕΙ (ΦΕΚ Α/160/1997), «αποκλείεται η μετακίνηση μελών ΔΕΠ προς τα πανεπιστήμια των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης», γι' αυτό η Γενική Συνέλευση του τμήματός της, που συνεκλήθη αρχικώς τον Ιούλιο του 2007 (228/3-7-2007), απέρριψε το αίτημά της. Παρά ταύτα, επανήλθε με νέο αίτημα και τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης ψήφισαν 17 υπέρ της μετάθεσης, 8 κατά και 17 λευκό. Δηλαδή, και πάλι οι θετικές ψήφοι μειοψήφησαν ως προς το άθροισμα των αρνητικών και των λευκών. Τελικά, η καθηγήτρια έλαβε θέση στο πανεπιστήμιο Αθηνών τον Απρίλιο του 2008 (ΦΕΚ 382/22/04/2008, τεύχος Γ), όπου σήμερα διευθύνει τη Μονάδα Κυτταρικής και Μοριακής Εμβιομηχανικής.
Δυο μήνες μετά, στις 9 Ιουνίου 2008, ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του Αριστοτελείου προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και σε έγγραφο του προς τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδίκων Αθηνών, Παναγιώτη Πούλιο, αφού χαρακτηρίζει σκανδαλώδη την πράξη, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Το γνωστικό αντικείμενο της κ. Μπάσδρα δεν δικαιολογεί μετακίνηση σε Ιατρικό Τμήμα όπου δεν υπάρχει αντίστοιχο γνωστικό αντικείμενο, αλλά σε οδοντιατρική Σχολή».
«Δεν υπήρξε απόφαση Γενικής Συνέλευσης του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ενώ η αρμόδια διοικητική διεύθυνση, παρότι ενυπόγραφα είχε γνωματεύσει αρνητικά, αγνοήθηκε».
Ο κ. Πούλιος κινήθηκε άμεσα, γνωρίζοντας τα συμβαίνοντα στον πανεπιστημιακό κλάδο με τις καταγγελίες για παράνομη εκλογή εκλεκτόρων και τις καθυστερήσεις στις κρίσεις των καθηγητών. Η προκαταρκτική έβγαλε αρκετά... λαβράκια και οι εγκαλούμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη με τις κατηγορείς της παράβασης καθήκοντος και της ηθικής αυτουργίας.
ΚΟΝΔΥΛΙΑ
Στελέχη του Μαξίμου σημειώνουν στην εφημερίδα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ" ότι η «σοβαρή παράμετρος της εκκρεμούσας δίκης δεν είχε τεθεί υπόψη τους». Άλλωστε, η καθηγήτρια πέραν του ΙΚΥ, ανέλαβε κομματικό αξίωμα, τη Γραμματεία Γυναικών της Ν.Δ., όπου παραμένει έως σήμερα. Η πορεία της στο ίδρυμα ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012, οπότε διορίστηκε αναπληρώτρια πρόεδρος. Οκτώ μήνες μετά, και ενώ είχε πετύχει ήδη την πρώτη αναβολή από το δικαστήριο, τέθηκε επικεφαλής του Ιδρύματος, στη θέση του παραιτηθέντος κ. Δεμερτζή. Προ μηνός παρουσίασε το πρόγραμμα υποτροφιών στο οποίο περιλαμβάνονται και δωρεές 18 εκατ. Ευρώ της Siemens (ονομασία προγράμματος: «Siemens - IKY Fellowships of Excellence»), για μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητικές δραστηριότητες. Μεταξύ αυτών, θα κατανεμηθούν πόροι για υποτροφίες στον κλάδο της Βιοχημείας, που είναι συναφής με την επιστημονική δραστηριότητα του συζύγου της. «Μέσα από μια άκρως αξιοκρατική διαδικασία, βασισμένη σε όρους αριστείας, δίνεται η ευκαιρία σε νέους και νέες να μείνουν στη χώρα μας και να δουλέψουν σε άριστα ερευνητικά εργαστήρια, στην πατρίδα μας. Χτίζουμε μαζί το νέο ΙΚΥ της αριστείας, της καινοτομίας και των ίσων ευκαιριών», επεσήμανε σε συνέντευξη για την προβολή της δράσης της.
Ο δε κ. Παπαβασιλείου διορίστηκε τον Ιούλιο στον ΕΟΦ, με αρμοδιότητα τη διεξαγωγή κλινικών μελετών. Το ύψος αυτών ανήλθε το 2012 σε 94 εκατ. ευρώ και προϋπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία. Μπορεί ο ΕΟΦ να μένει ακέφαλος μετά την παραίτηση του καθηγητή I. Τούντα από τη θέση του προέδρου, ωστόσο η Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας στελεχώθηκε πάραυτα.
Πηγή: Εφημερίδα "Παραπολιτικά" - του Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου