Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

To ηχηρό "Όχι" θα γονατίσει αγορές και τράπεζες, έρχεται "σωσίβιο" από την ΕΚΤ!








Της Ελευθερίας Κούρταλη

Σοκ και δέος τόσο στις αγορές όσο και στις Βρυξέλλες, αναμένεται να προκαλέσει το ηχηρό "Όχι" που αποφάσισαν οι Ιταλοί απορρίπτοντας το δημοψήφισμα, καθώς αν και οι επενδυτές είχαν αποτιμήσει αυτό το αποτέλεσμα, το βέβαιο είναι ότι θα φέρει –αργά ή γρήγορα– το πολιτικό τέλος του Ρέντσι αλλά και το τέλος πολλών ιταλικών τραπεζών, με τα ωστικά κύματα να μεταδίδονται σε ολόκληρη την ευρωζώνη, σπρώχνοντας την περιοχή στα όρια μίας νέας κρίσης. Ήδη το ευρώ, αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls που έδειξαν την βαριά ήττα του Ιταλού πρωθυπουργού, σημείωσε βουτιά στο 1,0550 έναντι του δολαρίου από το 1,0625, ενώ τα futures τόσο των αμερικάνικων μετοχών, όσο και των αποδόσεων των αμερικάνικων ομολόγων σημείωσαν άνοδο.

"Η Ιταλία είναι σαν σεισμογράφος"

Μπορεί το δημοψήφισμα να αφορούσε τη συνταγματική μεταρρύθμιση, ωστόσο είχε "μεταφραστεί" από πολλούς ως ένα δημοψήφισμα που δεν θα καθορίσει μόνο την "τύχη" του Ματέο Ρέντσι και των ιταλικών τραπεζών, αλλά θα χαράξει, με τον δικό του τρόπο, την "τύχη" του ευρώ και της ευρωζώνης, κάνοντας τόσο τον Σόιμπλε να βγει και να στηρίξει ανοιχτά τον Ιταλό πρωθυπουργό, όσο και την ΕΚΤ να προσπαθήσει να καθησυχάσει τις αγορές δηλώνοντας ότι θα παρέμβει εάν τα πράγματα πάρουν πολύ άσχημη τροπή. "Η Ιταλία είναι σαν σεισμογράφος", σημείωσε πρόσφατα ο Marc Lazar, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Po στο Παρίσι. "Καταγράφει μικρές πολιτικές δονήσεις που στη συνέχεια εξαπλώνονται στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο ως μεγαλύτερο σοκ".

Ο Ρέντσι σε διάγγελμά του προς τον ιταλικό λαό, λίγη ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, ανέλαβε πλήρως την ευθύνη της ήττας και δήλωσε ότι θα υποβάλλει την παραίτησή του στο πρόεδρο Ματαρέλα, κάτι που αναμενόταν ευρέως.

Αξίζει να σημειώσουμε πως όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν με τον Μπαράκ Ομπάμα στο Βερολίνο τον περασμένο μήνα, ο Ιταλός Πρωθυπουργός τους ενημέρωσε ότι δεν θα ήθελε να παραμείνει στην εξουσία αν χάσει.

Σύμφωνα με αναλυτές, όταν ο Ρέντσι υποβάλλει σήμερα την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, αυτός θα μπορούσε να τον παροτρύνει να επανεξετάσει την απόφασή του για χάρη της σταθερότητας της πολιτικής και της αγοράς. Ένα σενάριο θα ήταν ο Ρέντσι να δεχτεί μια νέα, περιορισμένη εντολή για να επιβλέψει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος και να ανοίξει το δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Αν ο Ρέντσι αρνηθεί, ο πρόεδρος μπορεί να ζητήσει από έναν τεχνοκράτη, όπως τον υπουργό Οικονομίας Πιερ Κάρλο Παντοάν, ή έναν θεσμικό, όπως ο ομιλητής της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο, να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης. Τα ονόματα του Γκρατσιανο Ντελρίο (υπουργός μεταφορών) και του Ντάριο Φραντσεσκίνι (υπουργός πολιτισμού), έχουν ακουστεί επίσης.

Έρχεται διόρθωση 5%-10%, στο μάτι του κυκλώνα οι ιταλικές τράπεζες

Όπως έχει προειδοποιήσει και η Goldman Sachs, οι άμεσες πιέσεις από την απόρριψη του ιταλικού δημοψηφίσματος θα γίνουν ορατές στις τραπεζικές μετοχές και ειδικά σε αυτές των ιταλικών τραπεζών, και όχι τόσο στην αγορά ομολόγων. Όπως τόνισε, το "νοικοκύρεμα" των τραπεζών της χώρας οι οποίες είναι αντιμέτωπες με ένα βουνό κόκκινων δανείων, το υψηλότερο στην ευρωζώνη, αναμένεται να καθυστερήσει επικίνδυνα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο τραπεζικός δείκτης της Ιταλίας έχει υποχωρήσει σχεδόν 50%, ενώ οι απώλειες σε κάποιες τραπεζικές μετοχές ξεπερνούν το 60% ή και το 70%. Σύμφωνα με αναλυτές, το "Όχι" των Ιταλών θα στείλει τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών σε ελεύθερη πτώση ενώ οι αποδόσεις των ήδη σφυροκοπημένων ιταλικών ομολόγων θα εκτοξευθούν και το ευρώ θα σημειώσει βουτιά όλο και πιο κοντά στην απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, με το κύμα πανικού να γίνεται αισθητό σε όλες τις αγορές, από την Ευρώπη έως τις ΗΠΑ, φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο τον κίνδυνο διάλυσης του ευρώ.

Όπως είχε σημειώσει η HSBC την περασμένη εβδομάδα, "το "Ναι” στο δημοψήφισμα θα ωθήσει σε ράλι 5%-10% την ιταλική αγορά το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ ένα "Οχι” θα προκαλέσει διόρθωση 5%-10% εάν ο Ρέντζι παραιτηθεί".

"Αν υπάρξει ένα σοκ στην Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να ηρεμήσει τις αγορές, η πιθανότητα μετάδοσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αυτή του Brexit", σημείωσε πρόσφατα η Isabelle Mateos y Lago, επικεφαλής στρατηγικής στην BlackRock.

Κίνδυνος bailout, bank-run

Ο μεγαλύτερος άμεσα χαμένος θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η Monte dei Paschi di Siena, η οποία είναι αντιμέτωπη με ένα βουνό κόκκινων δανείων και θέλει να αντλήσει 5 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους, για να αποφύγει την κατάρρευση.

Εάν επικρατήσει πολιτικό χάος, οι επενδυτές δεν αναμένεται να στηρίξουν το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας, οδηγώντας την σε κρατική διάσωση. Όπως ανέφερε η Corriere della Sera, η Ιταλία έχει αιτηθεί στην Κομισιόν την κρατική διάσωση της Monte και βρίσκεται σε συζητήσεις για τους όρους της, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα αν χρειαστεί.

Εν τω μεταξύ, και άλλες ιταλικές τράπεζες χρειάζονται επίσης ένεση μετρητών για να παραμείνουν "ζωντανές", και η απειλή ενός ναυαγίου αυξάνει τους φόβους ενός ντόμινο καταρρεύσεων και bank run αφού οι επενδυτές δεν αναμένεται να συμμετέχουν στις αυξήσεις κεφαλαίων. Ήδη η Unicredit προχωρά σε αναβολή για τις αρχές του 2017, του σχεδίου πώλησης μετοχών ύψους 13 δισ. ευρώ. Συνολικά, οκτώ ιταλικές τράπεζες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με την κατάρρευση, καθώς εκτός από την Monte, η Banca Popolare di Vicenza και η Banca Veneto έχουν αναδειχθεί από την αγορά ως οι επόμενες εστίες "πονοκέφαλου" για την Ιταλία, άμεσο κίνδυνο αντιμετωπίζει και η Banca Carige, ενώ στη δίνη θα βρεθούν και οι 4 ιταλικές τράπεζες που έχουν ήδη διασωθεί και οι οποίες συνεχίζουν να "αιμορραγούν", οι Banca Etruria, Banca Marche, CariFerrara και CariChieti,

Και τα νέα στοιχεία της ΕΚΤ, κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν τους επενδυτές για την κατάσταση των ιταλικών τραπεζών, αφού αναδεικνύονται "πρωταθλήτριες" των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, κατέχοντας το ένα τρίτο των "κακών" δανείων του συνόλου των 990 δισ. ευρώ της ευρωζώνης. Έτσι, οι 14 ιταλικές τράπεζες που εποπτεύει η ΕΚΤ κάθονται σε ένα βουνό 286 δισ. ευρώ NPEs, που αντιστοιχεί σε περισσότερο από ένα σε κάθε 10 ιταλικά δάνεια και σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των κακών δανείων των 124 μεγάλων τραπεζών της ευρωζώνης.

Τα βλέμματα σε Deutsche Bank, Commerzbank, RBS και UBS

Εάν ανοίξει ο ασκός του Αιόλου που ονομάζεται bailout, αυτό δεν θα βάλει μόνο την ΕΚΤ σε δύσκολη θέση, αλλά θα στρέψει τα βλέμματα και στην Μέρκελ η οποία έχεις τα χέρια της την "ωρολογιακή βόμβα" που κρύβει η Deutsche Bank. Δεδομένου του μεγέθους και της συστημικής σημασία των ιταλικών τραπεζών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι και άλλες προβληματικές τράπεζες της Ευρώπης θα επηρεαστούν από την αβεβαιότητα γύρω από την Ιταλία.

Έτσι αναμένεται να υπάρξει ένα σκληρό debate σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων του bail-in, κάτι το οποίο θα βάλει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τόσο την Γερμανία, όσο και την Γαλλία και την Ολλανδία οι οποίες βρίσκονται ήδη σε προεκλογική περίοδο και είναι αντιμέτωπες με τον κίνδυνο αύξηση; του λαϊκιστικού συναισθήματος.

Σύμφωνα με τον Ken Odeluga, αναλυτή της City Index , τα ιταλικά assets είναι πλέον ευάλωτα σε ένα σοκ , ενώ το επόμενο διάστημα η μεταβλητότητα στις αγορές θα εκτοξευθεί. Παράλληλα, όπως τονίζει, τα βλέμματα θα στραφούν τις πιο αδύναμες τράπεζες της Ευρώπης, δηλαδή την Deutsche Bank, την Commerzbank, την RBS και την UBS.

Αναμένεται "σωσίβιο" από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προσπαθήσει άμεσα να φέρει κάποια ηρεμία στην αγορά. Ήδη έχει δηλώσει έτοιμη να εντείνει τις αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων αν το δημοψήφισμα αυξήσει το κόστος δανεισμού της χώρας, αλλά μόνο αν η μεταβλητότητα είναι προσωρινή και οι αγορές θα μπορούσαν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά την αγορά.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει εν μέσω αυτή της πολιτικής αναταραχής, κι έτσι είναι πιθανό να υποστηρίξει ότι ο διαρθρωτικός πληθωρισμός παραμένει πεισματικά αδύναμος, έτσι το πρόγραμμα αγορών assets θα πρέπει να συνεχιστεί πέρα από τον Μάρτιο του 2017, ενδεχομένως, για άλλους έξι μήνες, για να στηρίξει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

"Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει τις συνέπειες των πολιτικών γεγονότων και την απότομη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων διεθνώς, που έχει πιθανότατα οδηγήσει σε μια ανεπιθύμητη σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών στην Ευρώπη", όπως σημειώνει η UBS είπε.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, οι εκροές από τα ιταλικά assets συνεχίστηκαν για όγδοο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές και οι τράπεζες είναι απρόθυμοι να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στις πιο αδύναμες οικονομίες, παρά τις υψηλότερες αποδόσεις, και προτιμούν χώρες όπως η Γερμανία, παρά τις πολύ χαμηλές ή και αρνητικές αποδόσεις.

Παρόλα αυτά, η ΕΚΤ αναμένεται επίσης να συζητήσει το να στείλει ένα επίσημο σήμα ότι το QE κάποια στιγμή θα τελειώσει, κάνοντας έτσι μια μικρή παραχώρηση απέναντι στους σκληροπυρηνικούς όπως ο Weidmann, και αναγνωρίζοντας ότι τα μέτρα τόνωσης δεν μπορεί να συνεχιστούν για πάντα καθώς έχει ήδη εξαντλήσει μεγάλο μέρος της δύναμης πυρός της.

Αξίζει να σημειώσουμε πω η ΕΚΤ έχει ήδη προσφέρει 1,4 τρις ευρώ για να αγοράσει ομόλογα, πιέζοντας το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, αφήνοντας σχετικά λίγα assets που μπορούν ακόμη να αγοραστούν και αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι το QE χάνει την αποτελεσματικότητά κατά την πάροδο του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου