Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων δείχνει ότι οι κεντρικές τράπεζες ξεμένουν από επιλογές!

Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων δείχνει ότι οι κεντρικές τράπεζες ξεμένουν από επιλογές


Τα αρνητικά επιτόκια δεν συμβάλλουν στην αναθέρμανση της οικονομίας και εξωθούν σε ολοένα μεγαλύτερη αποταμίευση εκτός τραπεζών
Το πιο πρόσφατο εύρημα των κεντρικών τραπεζών είναι η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων.
Η βασική ιδέα είναι να τιμωρήσει τους αποταμιευτές τόσο σκληρά που τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα εξωθηθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να χαλάσουν τα χρήματά τους σε κάτι άλλο αντί να τα κρατήσουν και να τα αποταμιεύσουν στις τράπεζες.
Το ότι αυτό είναι παράλογο είναι προφανές. Αν μια οικονομία εξαρτάται, όπως αναφέρει το zerohedge, από την μεταφορά μελλοντικών δαπανών στο σήμερα καταστρέφοντας τις αποταμιεύσεις, αυτή η οικονομία είναι καταδικασμένη ασχέτως των αρνητικών επιτοκίων, γιατί τελικά κάποια στιγμή τα μετρητά θα τελειώσουν και οι καταναλωτικές δαπάνες θα μειωθούν.
Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων όμως θα αποτύχει και για έναν άλλο λόγο.
Τα αρνητικά επιτόκια εξωθούν τους πάντες να αποταμιεύουν περισσότερο και όχι λιγότερο.
Όταν κάποιος ξέρει ότι δεν πρόκειται να πάρει σύνταξη, ότι δεν πρόκειται να έχει κανένα κέρδος από τις καταθέσεις του, τότε θα προετοιμαστεί για να ζήσει μόνο από το κεφάλαιό του, όποιο και αν είναι αυτό, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να καταναλώσει.
Άρα τα μετρητά δεν θα «πέσουν» στην αγορά για να κινηθεί.
Εάν οι τράπεζες αρχίσουν να χρεώνουν τους αποταμιευτές από τόκους στις αποταμιεύσεις τους, οι αποταμιευτές θα πρέπει να αποθηκεύσουν ακόμα περισσότερα έσοδα για την αντιστάθμιση των πρόσθετων δαπανών που επιβάλλονται από τις κεντρικές τράπεζες.
Τι μήνυμα δίνει αλήθεια για την «υγεία» των κεντρικών τραπεζών η πίεση για να ξοδέψει κανείς και την τελευταία του δεκάρα από μετρητά;
Τί προσφέρει η καταστροφή των αποταμιεύσεων και κεφαλαίου;
Τίποτε εκτός του να δίνει παράταση ζωής σε ένα σάπιο, μέχρι τον πυρήνα, παρασιτικό τραπεζικό σύστημα που «αναπνέει» δια των κεντρικών τραπεζών και κρατών.
Αυτό που ουσιαστικά εκφράζει η πολιτική αρνητικών επιτοκίων είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες ξεμένουν από επιλογές και βαδίζουν προς το τέλος τους.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες αυταπατώνται αν πιστεύουν ότι η πολιτική αρνητικών επιτοκίων θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους επενδυτές, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου