Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Stiglitz: Οι δανειστές έχουν χάσει τα λογικά τους - Πρόβατο προς... σφαγή θυμίζει η Ελλάδα







Η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους, αποτελεσματικότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πιο λογικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Επανάληψη μιας λανθασμένης συνταγής χαρακτηρίζει το νέο μνημόνιο για την Ελλάδα ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος, J. Stiglitz.
Όπως επισημαίνει, σε άρθρο του στους New York Times, ο διάσημος οικονομολόγος, το νέο μνημόνιο δεν έχει καμία λογική, ούτε για την Ελλάδα, αλλά ούτε και για τους δανειστές της.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, καθώς η ελληνική κρίση περνά στο επόμενο στάδιο, οι δανειστές της χώρας έχουν δεχθεί σφοδρές επικρίσεις, για τους χειρισμούς τους απέναντι στο ελληνικό ζήτημα.
Ο ίδιος επαναλαμβάνει πως η περίπτωση της Ελλάδας συνιστά μια πραγματική τραγωδία, ενώ γνωστοποιεί πως την τελευταία εβδομάδα βρέθηκε στην Αθήνα, μιλώντας με πληθώρα Ελλήνων αξιωματούχων αλλά και πολιτών.
Κατά τον οικονομολόγο, το ελληνικό ζήτημα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, που εντέλει ξεπερνούν την ίδια την Ελλάδα, αλλά και το ευρώ.
Το νέο μνημόνιο, ανεξάρτητα από το εάν θα εφαρμοστεί ή όχι από τις ελληνικές αρχές, αποτελεί σίγουρα επανάληψη της λάθος συνταγής.
Και αυτό γιατί δεν πρόκειται να μειώσει το ελληνικό χρέος, αλλά αντίθετα θα το αυξήσει περαιτέρω.
Ο διεθνούς φήμης Αμερικανός οικονομολόγος χαρακτηρίζει γεμάτο ασυναρτησίες το ελληνικό πρόγραμμα, αφού όπως εξηγεί, το ΔΝΤ ζητά διαγραφή χρέους για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και η Γερμανία επιμένει να χρειάζεται την εμπλοκή του ΔΝΤ, αρνούμενη ωστόσο να αποδεχθεί διαγραφή του ελληνικού χρέους.
Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα βαθύνει ακόμη περισσότερο, δεδομένου του μεγέθους της λιτότητας που πρέπει να εφαρμοστεί.
Η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται, οι μισθοί θα μειώνονται και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων θα βυθιστεί στα τάρταρα.
Κι όμως οι δανειστές συνεχίζουν να εμφανίζονται ανικανοποίητοι...
Όπως προειδοποιεί ο Αμερικανός οικονομολόγος, οι θέσεις των δανειστών δεν έχουν καμία λογική, καθώς η όλο και βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα θα καταστήσει τη χώρα όλο και πιο ανίκανη να αποπληρώσει τα χρέη της.
Ένα μείζον πρόβλημα στην Ελλάδα, τόσο στην οικονομία όσο και στην πολιτική σκηνή της χώρας, είναι ο ρόλος των Ελλήνων ολιγαρχών.
Είναι εκείνοι που αντιστάθηκαν στις αλλαγές που ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσπάθησε να εφαρμόσει για να αυξήσει τη διαφάνεια και να αναγκάσει για μεγαλύτερη συμμόρφωση μέσω μιας πιο προοδευτικής φορολογικής δομής.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει συνθηκολογήσει... για την ώρα, σχολιάζει ο Αμερικανός οικονομολόγος.
Όπως προειδοποιεί, καθώς η χαμένη πενταετία γίνεται χαμένη δεκαετία για την Ελλάδα, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι οι πολιτικές των μνημονίων έχουν αποτύχει, ίσως η τρόικα βρει ξανά τα λογικά της...
Η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους, αποτελεσματικότερς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πιο λογικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Το πιθανότερο, όμως, είναι ότι η τρόικα θα κάνει αυτό που κάνει τα τελευταία πέντε χρόνια: Να επιρρίψει τις ευθύνες στο θύμα, καταλήγει...

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου