Νέο δάνειο 20 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας - «Πράσινο φως» από την Κομισιόν για το νέο «πακέτο» βοήθειας που θα δώσει νέα ώθηση στο δημόσιο χρέος - Πρόσθετα μέτρα για τα νοικοκυριά
(upd3)Δάνειο - «γέφυρα» για τις αγορές που θα φθάνει τα 20 δισ. ευρώ
και με το οποίο θα καλύπτονται πλήρως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της
Ελλάδας για τα επόμενα δύο χρόνια, πρότεινε η «ευρωπαϊκή» τρόικα στην
κυβέρνηση.
Το νέο δάνειο που θα συνοδεύεται και από νέα σκληρά ανταλλάγματα για
τους Έλληνες φορολογούμενους και θα ψηλώσει ισόποσα το ελληνικό χρέος
που τον Μάιο «ξέφυγε» στα 317,86 δις. ευρώ, αποτελεί πρόταση της
Κομισιόν για να μην εκτροχιαστεί το δανειακό πρόγραμμα από τους εξής δύο
σοβαρούς κινδύνους.Ο πρώτος έχει να κάνει με το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014 – 2015 που εκτιμάται σε 11,1 δις. ευρώ από το ΔΝΤ και για το οποίο θα πρέπει από τώρα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να καλυφθεί διαφορετικά τα πράγματα δυσκολεύουν για την χώρα μας.
Ο δεύτερος κίνδυνος θα εμφανιστεί στην περίπτωση που οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης δεν μετακυλήσουν τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων όπως έχει ήδη συμφωνηθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Να σημειωθεί ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ είχαν συμφωνήσει ότι οι 17 κεντρικές τράπεζες του ευρώ θα μετακυλήσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα που λήγουν, σε νέους τίτλους.
Με την κίνηση αυτή, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να αποπληρώσει ομόλογα αξίας 3,7 δισ. ευρώ που λήγουν το 2013- 2014 και 1,9 δισ. ευρώ το 2015 - 2016.
Όμως, η μετακύληση των θέσεων δείχνει να «κολλά», καθώς κάποιοι κεντρικοί τραπεζίτες φοβούνται ότι ίσως εκληφθεί ως απευθείας χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης, κάτι που απαγορεύεται από τους κανόνες του ευρώ.
Προκειμένου να αποσοβηθούν αυτοί οι κίνδυνοι η Κομισιόν έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο το οποίο μετέφεραν στην ελληνική κυβέρνηση οι δύο απεσταλμένοι των Βρυξελλών, ο Ματίας Μόρς από την Ε.Ε. και ο Κλάους Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Σύμφωνα με το σχέδιο, η Αθήνα θα καλυφθεί από ένα νέο δάνειο από χώρες της ευρωζώνης και στην περίπτωση που και πάλι υπάρξει εμπλοκή, δηλαδή δεν φτάσουν τα λεφτά για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή το εφεδρικό σενάριο το οποίο προβλέπει μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων ή έκδοση τιτλοποιημένων ομολόγων έναντι μελλοντικών εσόδων από ακίνητα.
Σε ότι αφορά το ύψος του δανείου που θα λάβει η χώρα μας, αυτό θα είναι ισόποσο του κενού που αφήνουν τα ομόλογα που λήγουν στα «χέρια» των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών ύψους 5,6 δις. ευρώ αλλά και του δημοσιονομικού κενού το οποίο προσδιορίζεται σε 4,6 δις. ευρώ για το 2014 και σε 6,5 δις. ευρώ για το 2015.
Δηλαδή το νέο δάνειο - ουρά θα φθάνει τουλάχιστον τα 17 δις. ευρώ και ενδεχομένως να φθάνει ακόμη και τα 20 δις. ευρώ όπως άλλες πηγές υποστηρίζουν και πιθανότατα θα είναι η τελευταία πράξη στο δανεικό σίριαλ της Ελλάδας πριν την έξοδο της στις αγορές.
Το νέο για το τρίτο και τελευταίο «πακέτο» στήριξης αναμένεται να ανακοινώσει ο ίδιος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος στις 18 Ιουλίου θα βρίσκεται στην Αθήνα αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση του Γιάννη Στουρνάρα,
Πηγές από το Μέγαρο Μάξιμου που βρέθηκαν κοντά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα την περασμένη εβδομάδα υποστηρίζουν ότι ο κ. Σόιμπλε έρχεται στην Αθήνα αποκελιστικά και μόνο για αυτό το λόγο προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για μία νέα χρηματοδοτική βοήθεια, η οποία θα απορρέει από το γεγονός ότι η Ελλάδα εφάρμοσε πλήρως το πρόγραμμα της και για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνεχισθεί η επαρκής στήριξη προς αυτή.
Σημειώνεται ότι ο κύκλος χρηματοδότησης της Ελλάδας ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2014 και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το ΔΝΤ πίεζε να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο και δη μέσα στο καλοκαίρι αφού σύμφωνα με τον κανονισμό του αν δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το επόμενο δωδεκάμηνο το Ταμείο θα πρέπει κανονικά να διακόψει την ροή των δανείων προς την χώρα μας.
Με βάση αυτό το απαγορευτικό το Ταμείο όλο αυτό το διάστημα «πετούσε το μπαλάκι» στην Κομισιόν για να βρει λύση στο θέμα του χρηματοδοτικού κενού.
Βέβαια νέο δάνειο, σημαίνει νέα σκληρά μέτρα για τους Έλληνες και τα χειμαζόμενα νοικοκυριά – μήνυμα το οποίο φρόντισαν να στείλουν οι δανειστές κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα.
M. Xριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου