Σημαντική επιστημονική ανακάλυψη στο Καστέλι Χανίων ανατρέπει τη θεωρία για την πορεία εξέλιξης του ανθρώπου
Την επικρατούσα θεωρία ως προς την πορεία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους θέτουν υπό αμφισβήτηση τα αποτελέσματα μελέτης απολιθωμένων ευρημάτων από την περιοχή του Καστελίου Χανίων, τα οποία δημοσιεύθηκαν χθες σε περιοδικό του οίκου Elsevier.
Πρόκειται για ίχνη δίποδης βάδισης, που είχαν βρεθεί τυχαία το 2002 από τον Πολωνό Παλαιοντολόγο Gerard Gierlinski, στη διάρκεια των διακοπών του στο νησί μας, και άρχισαν να μελετούνται συστηματικά από τον μαθητή του Grzegorz Niedzwiedzki το 2010 οπότε και διαπιστώθηκε ότι μάλλον ανήκουν σε πρόγονο του ανθρώπου.
Η πολυεθνική ερευνητική ομάδα, που συστάθηκε στη συνέχεια από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα της Σουηδίας, μελέτησε τα ίχνη και πιστοποίησε ότι πρόκειται για δίποδη βάδιση κάποιου άγνωστου προγονικού είδους του ανθρώπου που δημιουργήθηκε πριν από 5,7 εκατομμύρια χρόνια, γεγονός που τα κατατάσσει ως τα παλιότερα που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.
Έτσι αμφισβητείται η θεωρία ότι το ανθρώπινο είδος εμφανίστηκε και εξελίχθηκε στην Αφρική πριν από 6 περίπου εκατομμύρια χρόνια και πολύ αργότερα εξαπλώθηκε στις άλλες ηπείρους.
Τα δεδομένα από το Καστέλι υποστηρίζονται και από τη σχετικά πρόσφατη τοποθέτηση ίδιας ηλικίας απολιθωμάτων του είδους του Graecopithecus, που βρέθηκαν στη βόρεια Ελλάδα και Βουλγαρία, στα προγονικά είδη του ανθρώπου και όχι των πιθήκων, όπως πιστεύαμε παλιά.
Από τη στιγμή που ανακαλύφθηκαν τα απολιθώματα το Αυστραλοπίθηκου στην Νότια και Ανατολική Αφρική, αναφέρει το sciencedaily, είχε θεωρηθεί πως η καταγωγή του ανθρώπου τοποθετείται στην Αφρική.
Πιο πρόσφατα απολιθώματα στην ίδια περιοχή ενδυνάμωσαν την θέση πως οι hominins, δηλαδή αυτοί που προηγήθηκαν του ανθρώπου, όχι μόνο κατάγονται από την Αφρική αλλά παρέμειναν απομονωμένοι εκεί για αρκετά εκατομμύρια χρόνια πριν διασκορπιστούν στην Ευρώπη και την Ασία.
Η ανακάλυψη όμως των απολιθωμάτων των 5,7 εκατομμυρίων ετών στην Κρήτη ανατρέπει αυτή την απλοποιημένη εικόνα που υπήρχε και υπαινίσσεται μια πιο περίπλοκη πραγματικότητα.
Τα απολιθώματα ανθρώπινης βάδισης έχουν ένα πολύ ευδιάκριτο σχήμα πολύ διαφορετικό από κάθε άλλου ζώου . Το αποτύπωμα του ποδιού του κοντινότερου συγγενή του ανθρώπου του, του μεγάλου πιθήκου, μοιάζει περισσότερο με παλάμη χεριού. Τα απολιθώματα βάδισης στον Τράχηλο, στην Δυτική Κρήτη, έχουν μια φόρμα που παραπέμπει αλάνθαστα σε άνθρωπο. Κυρίως αυτό φαίνεται στα δάκτυλα καθώς το μεγάλο του δάκτυλο είναι όμοιο με το δικό μας σε σχήμα, μέγεθος και θέση ενώ υπάρχουν και άλλες ομοιότητες στο πέλμα.
Έτσι δείχνουν ξεκάθαρα πως ανήκουν σε έναν από τους πρώτους hominin, κατά κάποιο τρόπο προγενέστερο εκείνου που βρέθηκε στο Laetoli της Τανζανίας στην Αφρική. Τα απολιθώματα ανθρώπινης βάδισης στην Κρήτη έγιναν πάνω σε μια αμμώδη ακτή, ενδεχομένως στο δέλτα ενός μικρού ποταμού, ενώ εκείνα στο Laetoli έγιναν πάνω σε ηφαιστειακή στάχτη.
Την περίοδο που έγιναν τα απολιθώματα στην Κρήτη, που είναι γνωστή ως ύστερο Μειόκαινο, η έρημος της Σαχάρας δεν υπήρχε ενώ η Κρήτη δεν είχε ακόμα αποκοπεί από την υπόλοιπη Ελλάδα κατά συνέπεια δεν είναι δύσκολο να δει κανείς πως οι πρώτοι hominins είχαν ένα ευρύ φάσμα εξάπλωσης στην νότιο-ανατολική Ευρώπη, όπως και στην Αφρική αφήνοντας έτσι τα αποτυπώματα τους σε μια μεσογειακή ακτή, που κάποια μέρα θα αποτελούσε τμήμα του νησιού της Κρήτης
Αξίζει ν αναφέρουμε πως στη διεθνή ερευνητική ομάδα συμμετείχαν από την Ελλάδα δύο επιστήμονες, ο έφορος Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Αθανάσιος Αθανάσιου και ο υπεύθυνος Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Χαράλαμπος Φασουλάς.
Πηγή: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης , ScienceDaily
Πηγή: http://cretablog.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου