Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Nouriel Roubini: Ο απομονωτισμός των ΗΠΑ και η επόμενη Παγκόσμια Σύρραξη!!



Ο προστατευτισμός, ο απομονωτισμός και «πρώτα η Αμερική» είναι μια συνταγή για την οικονομική και στρατιωτική καταστροφή
Η εκλογή του Donald Trump ως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αντιπροσωπεύει μια λαϊκίστικη αντίδραση ενάντια στην παγκοσμιοποίηση αναφέρει ο οικονομολόγος Nouriel Roubini σε άρθρο του στο Project Syndicate.
Μπορεί επίσης να προμηνύει το τέλος της Pax Americana - τη διεθνή τάξη κοινής ασφάλειας που επέβαλλαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η αμερικανική ηγεσία συνέβαλλε στην παγκόσμια ευημερία, καθώς συνέβαλλε στην απελευθέρωση του εμπορίου, την αυξημένη κινητικότητα του κεφαλαίου, καθώς και κατάλληλες πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας προσανατολισμένες προς την αγορά.
O Trump όμως έχει ταχθεί κατά της παγκοσμιοποίησης και υποστηρίζει πολιτικές προστατευτισμού που εμποδίζουν τις συναλλαγές και περιορίζουν την κυκλοφορία του εργατικού δυναμικού και του κεφαλαίου.
Εάν ο Trump επιμείνει στο πρώτα η Αμερική οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν μια στρατηγική απομονωτισμού και μονομέρειας, με στόχο μόνο τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας.
Όταν οι ΗΠΑ υιοθέτησαν παρόμοιες πολιτικές στη δεκαετία του 1920 και του 1930, συνέβαλλαν ώστε να φυτευτούν οι σπόροι του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο προστατευτισμός - ξεκινώντας από το δασμολόγιο – επηρέασε χιλιάδες εισαγόμενων εμπορευμάτων - πυροδότησε αντίποινα στο εμπόριο και προκάλεσε νομισματικούς πολέμους επιδεινώνοντας την Μεγάλη Ύφεση.
Ο αμερικανικός απομονωτισμό - βασίζεται σε μια εσφαλμένη πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ προστατεύονται από δύο ωκεανούς – επιτρέποντας στην ναζιστική Γερμανία και την αυτοκρατορία της Ιαπωνίας να διεξάγει επιθετικό πόλεμο απειλώντας ολόκληρο τον κόσμο.
Με την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, το Δεκέμβριο του 1941, οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν τελικά να βγάλουν το κεφάλι του έξω από την άμμο.
Σήμερα, επίσης, μια αμερικανική στροφή προς τον απομονωτισμό και στα αυστηρά εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μια παγκόσμια σύρραξη.
Ακόμη και χωρίς την προοπτική της αμερικανικής απεμπλοκής από την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωζώνη ήδη βρίσκονται σε φάση αποσύνθεσης, ιδιαίτερα στον απόηχο του δημοψηφίσματος για Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου της αποτυχίας του δημοψηφίσματος στην Ιταλία για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, το Δεκέμβριο του 2016.
Επιπλέον, το 2017, ακραία αντι-Ευρωπαϊκά αριστερά ή δεξιά λαϊκιστικά κόμματα θα μπορούσαν να έρθει στην εξουσία στη Γαλλία και την Ιταλία και ενδεχομένως, σε άλλα μέρη της Ευρώπης.
Χωρίς την ενεργό εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ευρώπη, μια επιθετικά ρεβανσιστική Ρωσία θα παρέμβει.
Η Ρωσία έχει ήδη αμφισβητήσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ στην Ουκρανία, τη Συρία, τις χώρες της Βαλτικής και των Βαλκανίων, και μπορεί να αξιοποιήσει την διαφαινόμενη κατάρρευση της ΕΕ με την ενδυνάμωση της επιρροής της στις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, υποστηρίζοντας φιλορωσικά κινήματα στην Ευρώπη.
Εάν η Ευρώπη χάσει σταδιακά την ομπρέλα ασφαλείας των ΗΠΑ κανείς δεν πρόκειται να επωφεληθεί περισσότερο από το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι προτάσεις Trump απειλούν να επιδεινώσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Ο ίδιος έχει πει ότι θα κάνει τις ΗΠΑ ανεξάρτητες ενεργειακά, αυτό σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή και θα εξαρτάται από τα εγχώρια παραγόμενα ορυκτά καύσιμα που αυξάνουν το θερμοκήπιο.
Ο Trump έχει αναφέρει ότι το Ισλάμ και όχι μόνο το ριζοσπαστικό Ισλάμ, είναι επικίνδυνο.
Αυτή η άποψη, την οποία συμμερίζονται κορυφαία στελέχη στο Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, μπορεί να εντείνει την σύγκρουση των πολιτισμών.
Εν τω μεταξύ, μια προσέγγιση «πρώτα η Αμερική» στο πλαίσιο Trump είναι πιθανό να επιδεινώσει τους μακροχρόνιους πολέμους μεταξύ σουνιτών και σιιτών.
Και αν οι ΗΠΑ δεν εγγυώνται πλέον την ασφάλεια των σουνιτών συμμάχους τους όλες οι περιφερειακές δυνάμεις συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκία και της Αιγύπτου θα στραφούν στα πυρηνικά όπλα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια τους.
Στην Ασία, η οικονομική και στρατιωτική υπεροχή των ΗΠΑ έχει παράσχει δεκαετίες σταθερότητας, αλλά μια ανερχόμενη Κίνα τώρα αμφισβητεί το status quo.
Επί εποχής Obama οι ΗΠΑ επικεντρώθηκαν στην Trans-Pacific εταιρική σχέση 12 χωρών που αφορά το εμπόριο, την οποία Trump έχει υποσχεθεί να καταργήσει.
Εάν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν τις Φιλιππίνες, την Νότια Κορέα και την Ταϊβάν, οι χώρες αυτές θα στραφούν στην Κίνα και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία και η Ινδία, μπορεί να αναγκαστούν να στρατιωτικοποιηθούν και να αμφισβητήσουν την Κίνα ανοιχτά.
Όπως στη δεκαετία του 1930, όταν οι πολιτικές προστατευτισμού και απομονωτισμού των ΗΠΑ παρεμπόδισαν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και το εμπόριο, και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την αύξηση των ρεβιζιονιστών οδηγώντας σε ένα παγκόσμιο πόλεμο, παρόμοια ερεθίσματα θα μπορούσε να τεθούν υπονομεύοντας την αμερικανική ηγεμονία διεθνώς.
Εάν οι ΗΠΑ απομονωθούν περισσότερο φιλόδοξες δυνάμεις όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν θα ισχυροποιηθούν.
Αλλά οι ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι μια παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική δύναμη σε ένα βαθιά διασυνδεδεμένο κόσμο.
Αν αφεθεί ανεξέλεγκτος, οι χώρες αυτές τελικά θα είναι σε θέση να απειλήσουν τον πυρήνα της οικονομίας και ασφάλειας των ΗΠΑ.
Ο προστατευτισμός, ο απομονωτισμός και «πρώτα η Αμερική» είναι μια συνταγή για την οικονομική και στρατιωτική καταστροφή

Πηγή www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου