Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Η «επιτυχία» του 2015 συνεχίζεται και το 2016 – Καθολική παραχώρηση των πάντων για να πάρουμε λογιστικό τρικ στο χρέος







Το λογιστικό τρικ της δήθεν αναδιάρθρωσης του χρέους θα βαφτιστεί ως βιώσιμη λύση για το χρέος…και κάποια στιγμή όλοι θα διαπιστώσουμε ότι το αδιέξοδο είναι πάλι εμπρός.
Το 2015 στιγματίστηκε από τις μεγάλες επιτυχίες της Ελλάδος που συνοψίζονται σε τρίτο μνημόνιο, καθολική υποχώρηση της ελληνικής πλευράς σε όλα, επιβολή capital controls, απώλεια καταθέσεων, ολική καταστροφή στο χρηματιστήριο, νέα ανακεφαλαιοποίηση, ολοκληρωτική καταστροφή των 39 δισεκ. του ΤΧΣ και συνεχή προαπαιτούμενα χωρίς ίχνος ελαστικοποίησης.
Αυτή η θεαματική επιτυχία μπορεί να καρπωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία παρά την παταγώδη αποτυχία στην διαχείριση, αποδείχθηκε η κατάλληλη λύση γιατί πέρασαν όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις με τις λιγότερες έως μηδενικές αντιδράσεις.
Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο αλλά πλησιάζει η εφαρμογή του μνημονίου καθώς μέχρι τώρα θεσπίζονται μέτρα.
Η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διαχειριστεί 3 μέτωπα το 2016
1)Την εφαρμογή του μνημονίου
2)Την απαίτηση της Τρόικα να μειωθούν οι συντάξεις και να εξεταστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος
3)Θα πάρει ως αντάλλαγμα ένα λογιστικό τρικ για το χρέος.
Ως προς το σκέλος της εφαρμογής το πολιτικό και χρονικό πλεονέκτημα της κυβέρνηση είναι ότι δεν έχει ετοιμοπόλεμο αντίπαλο.
Η αντιπολίτευση, η ΝΔ κυρίως παραμένει ακόμη σε καθεστώς σύγχυσης και είναι αμφίβολο αν οι εκλογές λύσουν το πρόβλημα συνοχής.
Οι συντάξεις νομοτελειακά θα κουρευτούν.
Η κυβέρνηση με ευκολία θα αποδεχθεί μείωση συντάξεων στα 800 ευρώ η μέγιστη όπως πολλοί υποστηρίζουν όπως με την ίδια ευκολία η κυβέρνηση αποδέχθηκε να χαθούν 39 δισεκ. ευρώ.
Το 2016 θα είναι μια επανάληψη του 2015 όχι τους πρώτους μήνες του 2016 αλλά στην πορεία θα διαπιστωθεί ότι η κυβέρνηση έχει πρόβλημα συνοχής.
Βέβαια έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση το Grexit δεν θα επανέλθει στον βαθμό του παρελθόντος αλλά θα παραμείνει σκόπιμα ως φόβητρο.
Και ενώ η Ελλάδα ξεπούλησε για 5,5 δισεκ. 345 δισεκ. περιουσία τραπεζών και ενώ η Ελλάδα υποχώρησε σε όλα θα πάρει μια λογιστική λύση ευτελούς αξίας την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής από 32,5 χρόνια στα 50 χρόνια με κλιμάκωση επιτοκίων αρχικά 1% και εν συνεχεία 1,5% με 5ετή αναθεώρηση.
Το λογιστικό τρικ της δήθεν αναδιάρθρωσης του χρέους θα βαφτιστεί ως βιώσιμη λύση για το χρέος…και κάποια στιγμή όλοι θα διαπιστώσουμε ότι το αδιέξοδο είναι πάλι εμπρός.
Η επιτυχία του 2015 θα συνεχιστεί και το 2016 αλλά προφανώς το αναφέρουμε με δόση σαρκασμού καθώς όπως και το 2015 έτσι και το 2016 η ελληνική οικονομία δεν κέρδισε κάτι.
Τουναντίον θα πρέπει να πληρώσει ο ελληνικός λαός τα χαμένα 39 δισεκ. που επένδυσε το ΤΧΣ στις τράπεζες…αυτά θα αποπληρωθούν κανονικά.
Το πείραμα μπορεί να απέτυχε αλλά ο φορολογούμενος θα πληρώσει.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου