Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, που δημοσίευσε η Washington Post, αυτή τη στιγμή 2.000, από τις 7.000 γλώσσες παγκοσμίως έχουν λιγότερους από 1.000 γηγενείς ομιλητές (Pics)
Οι μισές από τις ομιλούμενες σήμερα γλώσσες του κόσμου θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος αιώνα, σύμφωνα με τις δυσοίωνες προβλέψεις της UNESCO.
Πάνω από 2.000 από τις 7.000 γλώσσες παγκοσμίως έχουν πλέον λιγότερους από 1.000 γηγενείς ομιλητές, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εφημερίδα Washington Post.
Οι περιοχές στις οποίες κινδυνεύουν με αφανισμό οι περισσότερες γλώσσες είναι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, η υποσαχάρια Αφρική, η Ωκεανία, η Αυστραλία και η Νοτιοανατολική Ασία, όπως καταγράφεται στο project για τη γλωσσική πολυμορφία της UNESCO.
Επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χάσουν εκατοντάδες αυτόχθονες γλώσσες, αν δεν κάνουν προσπάθεια για την επαναφορά τους, τονίζεται.
Οι περιοχές στις οποίες εντοπίζονται οι περισσότερες γλώσσες που απειλούνται:
Οι 12 γλώσσες που ομιλούνται (σαν μητρικές) περισσότερο στον πλανήτη:
Τα Κινέζικα είναι στην πρώτη θέση σε ότι αφορά τον αριθμό των κατοίκων της Γης που τα μιλούν. Ακολουθούν τα Χίντι - Ούρντου και τα Αγγλικά.
Τα Αγγλικά ωστόσο είναι η γλώσσα που διδάσκεται περισσότερο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη στον πλανήτη μας, σαν ξένη γλώσσα:
Και τέλος, τα Αγγλικά ομιλούνται σε 101 γλώσσες του πλανήτη σαν μητρική ή δεύτερη γλώσσα, ενώ ακολουθούν τα Αραβικά, τα Γαλλικά και μετά τα Κινέζικα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου