Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Χαμένη ελληνο – αιγυπτιακή πόλη ανακάλυψαν στο βυθό της Μεσογείου!!


Το µυστήριο γύρω από τον αρχαίο κόσµο παραµένει αναλλοίωτο. Οι απορίες και οι προβληµατισµοί για την προϊστορική περίοδο παραµένουν αναπάντητα ερωτήµατα και µόνο µερικές διαθέσιµες ιστορικές πηγές και ορισµένα σκόρπια αρχαιολογικά ευρήµατα προσθέτουν κάποτε λίγο περισσότερο φως στην έρευνα του αινιγµατικού παρελθόντος του ανθρώπου. Η ίδια η καταγωγή των λαών αποτελεί έναν ακόµα γρίφο καθώς ερευνητές και επιστήµονες άλλοτε συµφωνούν και άλλες φορές διαφωνούν για την καταγωγή των ανθρώπινων φυλών, κυρίως εκείνων που έχουν µεγαλύτερη πολιτισµική πορεία στο χρόνο.

Κατά την άποψη ορισµένων ιστορικών και αρχαιολόγων, ο αιγυπτιακός πολιτισµός είναι αρχαιότερος και… σηµαντικότερος του ελληνικού. Οι συγκεκριµένες οµάδες, οι οποίες συνήθως στηρίζονται σε επιλεκτικά στοιχεία, βρίσκονται συχνά αντιµέτωπες µε αιφνίδιες εξελίξεις προερχόµενες από τα αρχαιολογικά ευρήµατα που αποδεικνύονται ανατρεπτικά αποδεικτικά στοιχεία προς τις εκφραζόµενες αυτές απόψεις

Αντίθετα, το έργο αδέσµευτων ερευνητών και επιστηµόνων είναι αρκετά σηµαντικό, ιδιαίτερα στις µέρες µας όπου εξυφαίνεται µια νέα περίοδος σκοταδισµού και αποπροσανατολισµού των κοινωνιών σε ολόκληρο τον κόσµο.

Η επιβεβαίωση των ισχυρισµών πως οι µυθολογικές αναφορές έχουν άµεση σχέση -έστω και αλλοιωµένη εξαιτίας της προφορικής παράδοσης- µε την προϊστορία αποτελεί πλέον ένα συχνό φαινόµενο.

Η µυθική πόλις Θώνις – Ηράκλειο συγκαταλεγόταν στα όρια µεταξύ των µύθων και των θρύλων καθώς η υποτιθέµενη ύπαρξή της αναφέρεται σε εποχές πριν από την ίδρυση της Αλεξάνδρειας το 331 π.Χ. Σύµφωνα µε τις αρχαίες παραδόσεις, η πόλη γνώρισε ένδοξες εποχές καθώς αποτελούσε υποχρεωτικό λιµάνι εισόδου στην Αίγυπτο για όλα τα πλοία, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονταν από τον αρχαίο ελληνικό κόσµο. Η Θώνις – Ηράκλειο ήταν ταυτόχρονα µια ιερή πόλις και η θρησκευτική αξία της προερχόταν από το δεσπόζοντα Ναό του Αµµωνος ∆ιός του οποίου το ιερατείο διαδραµάτισε σηµαντικό ρόλο σε τελετές σχετιζόµενες µε την εξέλιξη της ∆υναστείας του Μεγάλου Βασιλείου.

Εικάζεται πως η πόλη ιδρύθηκε πιθανότατα κατά τον 8ο π.Χ. αιώνα κι αφού υπέστη ποικίλες φυσικές καταστροφές βυθίστηκε στη Μεσόγειο που την κράτησε φυλαγµένη στους ανεξερεύνητους βυθούς της από τον 8ο µ.Χ. αιώνα που πιθανολογείται ότι συνέβη η ολοκληρωτική καταβύθισή της. Το όνοµα της πόλης που ανακαλύφθηκε το 2000 από οµάδα αρχαιολόγων έχει σχεδόν σβηστεί από τη µνήµη των ανθρώπων που την εγκατέλειψαν στη λήθη των µύθων.



Την ύπαρξή της θύµιζαν µονάχα µερικές σκόρπιες αναφορές σε αρχαία κλασικά κείµενα και σε σπάνιες επιγραφές. Μνεία στην ιερή πόλη µε την ελληνική ονοµασία κάνει ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος αναφερόµενος στο µεγάλο ναό που χτίστηκε εκεί από τον ήρωα Ηρακλή ο οποίος πρώτος επισκέφθηκε την Αίγυπτο και έδωσε στην πόλη το όνοµά του. Ο Ηρόδοτος αναφέρεται και στους διάσηµους φυγάδες εραστές, τον Πάρι και την Ελένη, οι οποίοι φέρεται να επισκέφθηκαν το Ηράκλειο πριν από τον Τρωικό Πόλεµο.

Τέσσερις αιώνες αργότερα από τις γραπτές αναφορές του Ηρόδοτου, ο γεωγράφος Στράβων παρατήρησε ότι η πόλη Θώνις-Ηράκλειο όπου δέσποζε ο Ναός του ∆ία βρίσκεται ανατολικά της πόλεως Κάνωπος στη διακλάδωση του ποταµού Νείλου. Η πόλη βρίσκεται βυθισµένη και χωµένη στη λάσπη 15 περίπου χιλιόµετρα από το Aboukir Bay, ενώ τα ευρήµατα που ανασύρονται συνεχώς επιβεβαιώνουν την καθολική επιρροή των Ελλήνων στην Αίγυπτο που ήλεγχαν το εµπόριο στη Μεσόγειο.




Σήμερα οι αρχαιολόγοι φέρνουν στο φως όλα τα μυστήρια της πόλης ανακαλύπτοντας πολύ θαυμαστά ευρύματα που και αυτά με τη σειρά τους αποκαλύπτουν την πολύ ζωντανή ιστορία αυτού του λιμανιού της κλασσικής αρχαιότητας. Η πόλη ανακαλύφθηκε το 2000 από το Γάλλο καθηγητή ενάλιας αρχαιολογίας Dr. Franck Goddio και μία ομάδα από το Ευρωπαϊκό Ινστιτκούτο Ενάλιας Αρχαιολογίας, μετά από τέσσερα χρόνια γεωφυσικών ερευνών. Τα ερείπια της βρέθηκαν σε βάθος 30 ποδών από την επιφάνεια της θάλασσας κοντά στην Αλεξάνδρεια.

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα συνηγορούν στην ύπαρξη της Θώνις – Ηράκλειο ως το υποχρεωτικό λιμάνι – εμπορικός σταθμός εισόδου μεταξύ της Μεσογείου και του Νείλου. Προς το παρόν έχουν ανακαλυφθεί 64 αρχαία ναυάγια και περισσότερες από 700 άγκυρες έχουν ανασυρθεί από τη λάσπη στον κόλπο.



Ανάμεσα στα ευρήματα σημειώνονται χρυσά νομίσματα, μονάδες βάρους από την Αθήνα (κάτι που δεν είχε βρεθεί ποτέ έως τώρα στην Αίγυπτο) και τεράστιες πινακίδες με δείγματα γραφής τόσο αρχαίας Ελληνικής όσο και αρχαίας Αιγυπτιακής. Οι μελετητές θεωρούν ότι η ποικιλία και το είδος των αντικειμένων αυτών υποδεικνύουν ακόμα περισσότερο τον εμπορικό χαρακτήρα της πόλης.

Εκτός από αυτά, στο φως έχει επίσης έρθει μία σειρά από θρησκευτικά αντικείμενα, όπως λίθινα γλυπτά ύψους 16 πόδων (4 με 5 μέτρων) που θεωρείται ότι κοσμούσαν το κεντρικό ναό της πόλης, και σαρκοφάγοι από ασβεστόλιθο που πολύ πιθανόν να περιείχαν μουμιοποιημένα ζώα.



Παραμένει ωστόσο ακόμα μυστήριο γιατί η Θώνις – Ηράκλειο βυθίστηκε. Η ομάδα του Goddio πιστεύει ότι το βάρος των μεγάλων κτηρίων σε μία περιοχή όπου η σύσταση του εδάφους αποτελείται από ιλύ και άμμο ενδεχομένως να έπαιξαν ρόλο στην καταβύθιση της που μπορεί να συνέβη ιδιαίτερα μετά από μεγάλο σεισμό.

HellasOnTheWeb.Org

Πηγές:

– Franck Goddio – Underwater Archaelogist. From Legent to Reality.
– Απόστολου Χρ. Αντωνάκη, Ελεύθερος Τύπος, Περιοδικό «Φαινόμενα», Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
– Θώνις – Ηράκλειο: H βυθισμένη Αιγυπτιακή πόλη αποκαλύπτεται (Terra Papers)
Πηγή:https://maccunion.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου