Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014

Συγκλονιστικές φωτογραφίες από τον βυθό των Αντικυθήρων! Υπάρχει και δεύτερο ναυάγιο; - Όλα τα αποτελέσματα των υποθαλάσσιων ερευνών!
ΦΩΤΟ EUROKINISSI- Εκπληκτικά καρέ από τις υποθαλάσσιες έρευνες στα Αντικύθηρα
- Εντόπισαν χάλκινο δόρυ που προέρχεται από άγαλμα!
- Το τρισδιάστατο μοντέλο της βυθομετρικής και φωτογραφικής απεικόνισης του διάσημου ναυαγίου
- Το ρομποτικό σκάφανδρο Exosuit που... εμποδίστηκε από τον καιρό
- Όλα τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας που ολοκληρώθηκε με επιτυχία
- Τα συγχαρητήρια του υπουργού Πολιτισμού, Κωνσταντίνου Τασούλα


Την ομάδα των αρχαιολόγων της ερευνητικής ομάδας του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, δέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κων/νος Τασούλας, ο οποίος και τους συνεχάρη για την επιτυχή ολοκλήρωση της φετινής αποστολής.
Click4more:Αντικύθηρα: ''Αυτός είναι ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου'' - Το μεγάλο αφιέρωμα του CNN στο μυστηριώδες ναυάγιο!Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Τασούλας εξήρε την επιστημονική σημασία της αποστολής, καθώς και την άριστη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που χρηματοδότησαν το πρόγραμμα, την οποία χαρακτήρισε υποδειγματική και ευχαρίστησε τους χορηγούς.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι η ΈΡΕΥΝΑ της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, υποστηριζόμενη από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, η οποία διήρκεσε από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, παρά τις δυσχέρειες από τους έντονους βόρειους ανέμους, στην περιοχή του γνωστού Ναυαγίου των Αντικυθήρων.
Τα πολύτιμα αποτελέσματα των ερευνών


Στη διάρκεια της έρευνας πραγματοποιήθηκε η ακριβής τοπογραφική αποτύπωση της θέσης του ναυαγίου και δημιουργήθηκε τρισδιάστατο μοντέλο της βυθομετρικής και φωτογραφικής απεικόνισης. Οι εν λόγω απεικονίσεις εντάχθηκαν σε γεωπληροφοριακό σύστημα (GIS) στο οποίο τοποθετούνται τα, κατά το δυνατόν, γνωστά δεδομένα της ανέλκυσης του 1900, καθώς και τα στοιχεία της έρευνας του 1976, που διεξήγαγε το τότε ΥΠΠΕ, με επόπτη τον αρχαιολόγο Λ. Κολώνα, σε συνεργασία με τον πλοίαρχο Κουστώ, το πλήρωμα του «Καλυψώ» και Έλληνες εθελοντές.


ΦΩΤΟ EUROKINISSIΤαυτόχρονα, τοποθετούνται τα στοιχεία της φετινής διερεύνησης, τα οποία περιλαμβάνουν στόχους έντονου σήματος, που προέρχονται από συστηματική επισκόπηση του βυθού της περιοχής με ανιχνευτές μετάλλων, προκειμένου να εξακριβωθεί η έκταση της διασποράς του ναυαγίου και επιφανειακά ευρήματα.

Ως αποτέλεσμα προέκυψε ο εντοπισμός και τελικά η ανέλκυση χάλκινου συμπαγούς δόρατος με σαυρωτήρα, το οποίο προέρχεται από χάλκινο ή και μαρμάρινο άγαλμα. Από το ίδιο σημείο εντοπίστηκε και ανελκύστηκε χάλκινος δακτύλιος, προσαρμοσμένος σε χάλκινο καρφί, ο οποίος σώζει στο στέλεχός του συσσωμάτωμα, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει ξύλο του ίδιου του πλοίου όπου ήταν προσηλωμένος.


ΦΩΤΟ EUROKINISSIΑνελκύστηκε, επίσης, δειγματοληπτικά μικρό τμήμα φύλλου μολύβδου, το οποίο προέρχεται από τη μολύβδινη επένδυση των υφάλων του αρχαίου σκάφους.


ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Τέλος από τον χώρο του ναυαγίου, ανελκύστηκε ο μολύβδινος στύπος άγκυρας του σκάφους, που είχε εντοπιστεί το 2013 και άλλα επιφανειακά ευρήματα, μεταξύ των οποίων ένας δακτύλιος και μία χάλκινη απόληξη στηρίγματος κλίνης, καθώς και μία σχεδόν ακέραιη λάγυνος.


Υπάρχει και δεύτερο ναυάγιο;


ΦΩΤΟ EUROKINISSIΤα νέα δεδομένα αποσαφηνίζουν την εικόνα του ναυαγίου και τη διάταξή του στον χώρο. Αντίστοιχα, η άμεση γειτνίαση με δεύτερη θέση, όπου εντοπίζονται τόσο συστάδες αμφορέων, όσο και στοιχεία από τη δομή και την εξάρτηση του σκάφους, δημιουργεί νέα επιστημονικά ερωτήματα για το κατά πόσον η θέση αποτελεί συνέχεια της πρώτης ή τα κατάλοιπα ενός δεύτερου ναυαγίου.
Click4more: Από την Αμφίπολη το περιμένουμε, από το ναυάγιο των Αντικυθήρων θα μας έρθει; - Συγκλονιστικά video από τη χαρτογράφηση του ενάλιου θησαυρούΤο ρομποτικό σκάφανδρο Exosuit, το οποίο είχε προγραμματιστεί να βοηθήσει τις ΈΡΕΥΝΕΣ, κατέστη δυνατόν να πραγματοποιήσει μόνο δοκιμαστικές καταδύσεις για μία ημέρα, εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών.

Ωστόσο, η σαφέστερη εικόνα του χώρου του ναυαγίου και η δοκιμή νέων τεχνικών κατάδυσης και τεχνικών μέσων κάνει εφικτό και απαραίτητο τον προγραμματισμό του επόμενου ερευνητικού βήματος της συστηματικής ανασκαφής του χώρου.


ΦΩΤΟ EUROKINISSIΣτη σημερινή συνάντηση παραβρέθηκαν από πλευράς Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων η προϊσταμένη της δρ. Αγγελική Σίμωσι και οι αρχαιολόγοι δρ. Θ. Θεοδούλου και δρ. Δ. Κουρκουμέλης, καθώς και οι δρ. Μπρένταν Φόλεϊ ,από πλευράς Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, καθώς και ο Αλέξανδρος Τούρτας, απόφοιτος ναυτικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Southampton. Παρών ήταν και ο δρ. Γ. Μπιτσάκης, της ομάδας μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ο οποίος βοήθησε στην οργάνωσης της έρευνας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΠΗΓΗ:¨Newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου