Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Το 2033 θα πέσει η ανεργία στο 10%!!


Τουλάχιστον 20 χρόνια από τη στιγμή που η οικονομία μπει σε τροχιά ανάπτυξης θα χρειαστούν για να δημιουργηθούν οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν μέσα στα τελευταία 5 χρόνια.
Η δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη ανήκει στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και μαζί με την ετήσια έκθεση για την Οικονομία θα παρουσιαστεί από τη Συνομοσπονδία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπως κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια προκειμένου να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 10%.
Σύμφωνα επίσης με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, οι όποιες επενδύσεις γίνουν μεσοπρόθεσμα θα δημιουργήσουν την λεγόμενη «άνεργη ανάπτυξη», καθώς θα αφορούν σε δραστηριότητες που δεν απαιτούν υψηλό αριθμό απασχολουμένων ή θα είναι υψηλής τεχνολογίας.
Σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες της ΓΣΕΕ, από το 2009 έως σήμερα, οι μισθωτοί έχουν χάσει περίπου το 1/4 της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματός τους, ενώ αν εξαιτίας της υψηλής ανεργίας οι μισθολογικές πιέσεις συνεχιστούν, τότε το 2014 θα απωλέσουν το 50% της αγοραστικής δύναμης.
Παράλληλα, στην έκθεση θα προβλέπεται ότι:
- Οι αποδοχές μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων μειώθηκαν την τελευταία τριετία κατά 41 δισ. ευρώ.
- Η πτώση της εγχώριας ζήτησης έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1999.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση θα αποδεικνύεται -βάσει οικονομετρικών μοντέλων- ότι σε μια πορεία αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 1,5%, η πορεία της απασχόλησης θα είναι μεν με θετικό πρόσημο, όμως η ουσιαστική απορρόφηση των ανέργων θα κρατήσει χρόνια.
Πολύ δε, περισσότερο, που και τον επόμενο χρόνο, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα κινηθεί σε αρνητική τροχιά και μόλις το 2015 θα υπάρξει ασθενική ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου, εκτιμούν ότι το αρνητικό πρόσημο της ύφεσης θα αντικατασταθεί το 2015 από μικρή ανάκαμψη της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ. Η ανάκαμψη θα είναι αργή, ασθενής και σίγουρα «άνεργη». Υπολογίζεται δε, ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας στα επίπεδα κάτω του 10% θα συντελεσθεί το 2025 με 2027.
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου συνδέουν άμεσα την πολιτική αντι-λιτότητας όπως την χαρακτηρίζουν με την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Αποδεικνύουν δε, με οικονομικούς όρους και μαθηματικά μοντέλα, ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού οδηγεί σε αντίστοιχη αύξηση των εισοδημάτων, της ζήτησης, της κατανάλωσης και εν κατακλείδι της απασχόλησης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου