Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Οι απειλές γίνονται πράξη Η τρόικα θα πιέσει για νέο ΤΑΙΠΕΔ με έδρα στο εξωτερικό και ξένους διαχειριστές!!

Η τρόικα θα πιέσει για νέο ΤΑΙΠΕΔ με έδρα στο εξωτερικό και ξένους διαχειριστές
  (Φωτογραφία:  Associated Press )


Πιέσεις για τη δημιουργία εταιρείας εκμετάλλευσης κρατικών ακινήτων με έδρα εκτός Ελλάδας, στο Λουξεμβούργο, και ξένους διαχειριστές θα δεχθεί η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο από την τρόικα, με στόχο την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

Άλλωστε την προειδοποίηση ότι αυτό θα συνέβαινε εάν το ΤΑΙΠΕΔ δεν έπιανε τους στόχους η τρόικα την έχει κάνει εδώ και δύο χρόνια και τώρα με το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου στήριξης να έχει πέσει στο τραπέζι οι πιέσεις μπορούν να αυξηθούν.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι η πρόταση συζητείται τονίζοντας ότι τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας θα έχει το ελληνικό Δημόσιο.

Όπως αναφέρει το Reuters, το σχέδιο, που προκαλεί ήδη τριβές στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, θα προταθεί από την τρόικα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της επισκόπησης της προόδου της οικονομίας τον Σεπτέμβριο και θα προβλέπει τη δημιουργία εταιρίας συμμετοχών ελληνικής ιδιοκτησίας με έδρα στο Λουξεμβούργο, την οποία θα «τρέχουν» ξένοι διαχειριστές.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο προτάθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια, αντανακλά την αυξανόμενη απογοήτευση με την Ελλάδα η οποία θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα και νέα βοήθεια και έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και στην πώληση περιουσιακών στοιχείων, αναφέρει το Reuters.

Στόχος είναι η νέα εταιρία να συγκεντρώσει ακίνητα του Δημοσίου και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσει ως εγγύηση για ομόλογα ή ομολογίες που θα πωληθούν σε επενδυτές, κυρίως ξένους. Τα έσοδά της θα διατεθούν κυρίως για την μείωση του δημοσίου χρέους.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο η νέα εταιρεία θα επιδιώξει να ξεπεράσει τα εμπόδια από την ελληνική γραφειοκρατία τα οποία έχουν υπονομεύσει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ θα διασφαλίσει επίσης ότι τα χρήματα που θα αντληθούν θα βοηθήσουν να αποπληρωθεί το ελληνικό χρέος.

«Ο βασικός στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία της κρατικής ακίνητης περιουσίας της Ελλάδας κάνοντάς την πιο ελκυστική για τους επενδυτές», είπε στο Reuters εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM υπογραμμίζοντας ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών στην ευρωζώνη.

«Το όφελος από τις αποκρατικοποιήσεις είναι να δημιουργήσουν νέες πηγές ρευστότητας για την Ελλάδα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την αποπληρωμή του χρέους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η ιδέα για τη δημιουργία μιας τέτοιας εταιρίας με έδρα το Λουξεμβούργο είχε αναφερθεί σε άρθρο του Reuters το 2011, όταν την είχε υποστηρίξει η Φινλανδία.

Ο ESM δεν ασχολείται τυχαία με το θέμα, υπογραμμίζει το Reuters. Σύμφωνα με το κείμενο του μνημονίου τού είχε ήδη ανατεθεί να εκπονήσει έκθεση για την εκμετάλλευση και τιτλοποίηση ακίνητης περιουσίας που δεν έχει συμπεριληφθεί ακόμα στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και στο ΤΑΙΠΕΔ. Το ΕΤΑΔ έχει υπό τον έλεγχό του 81.000 τέτοια ακίνητα των οποίων η αξία εκτιμήθηκε αρχικά σε ποσό έως 28 δισ. ευρώ. Η Αθήνα θα προτείνει μέχρι το τέλος του έτους ένα σχέδιο για την προετοιμασία των ακινήτων αυτών σε τιτλοποιήσεις για απευθείας ιδιωτικοποίηση.


Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε στο Reuters ότι η πρόταση συζητείται και ότι το ελληνικό Δημόσιο θα έχει σε κάθε περίπτωση τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας. Όπως εξήγησε η εταιρεία holding θα προχωρούσε στην έκδοση ομολόγων που εξασφαλίζονται από περιουσιακά στοιχεία (asset-backed bonds) για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

«Το σχέδιο έχει συζητηθεί με τον ESM [...] συζητείται η έδρα της εταιρίας να είναι στο Λουξεμβούργο καθώς διευκολύνει την λειτουργίας της εταιρίας. Το ελληνικό Δημόσιο θα έχει τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας, θα προσληφθούν ανεξάρτητοι διαχειριστές», είπε ο Έλληνας αξιωματούχος.

«Θα περιλαμβάνει μόνο ακίνητα ... και στόχος θα είναι να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για την πώληση ομολόγων ή ομολογιών σε επενδυτές. Τα έσοδα θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή χρέους αλλά και την ανάπτυξή τους (των ακινήτων)», είπε αναφέροντας ότι υπάρχουν περίπου 80.000 ακίνητα εκ των οποίων θα μπορούσαν να ενταχθούν στην εταιρία αυτά που δεν έχουν νομικά βάρη.

Ωστόσο, Έλληνες αξιωματούχοι έχουν απορρίψει την πρόταση να μετακινηθεί στο εξωτερικό ο έλεγχος κρατικής περιουσίας, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν θα έλυνε τα προβλήματα, όπως αναφέρει το πρακτορείο.
ΠΗΓΗ:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου