Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Ο στρατός του Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ

Η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε στη βάση Al Asad, όπου υπάρχουν κατοικίες Αμερικανών στρατιωτών και η δεύτερη στην Irbil - Βίντεο από την εκτόξευση των βαλλιστικών πυραύλων -  Συναγερμός στον Λευκό Οίκο, σε συνεχή ενημέρωση ο Ντόναλντ Τραμπ, σύσκεψη με Έσπερ και Πομπέο - Επλήγησαν τρία ελικόπτερα και τρία οχήματα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες - Για «θύματα» Ιρακινούς κάνει λόγο το CNN

Επίθεση με δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους δέχθηκαν αμερικανικές βάσεις το βράδυ της Τρίτης στο δυτικό Ιράκ.
Σύμφωνα με ανώνυμο Αμερικανό αξιωματικό, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από δυνάμεις του Ιράν, ως πρώτα αντίποινα για τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί, στη βάση Al Asad, όπου υπάρχουν κατοικίες Αμερικανών στρατιωτών. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η επίθεση έγινε από σημείο εντός της επικράτειας του Ιράν, ενώ η ιρανική τηλεόραση ανέφερε πως η επίθεση στην αμερικανική βάση οργανώθηκε και εκτελέστηκε από τον στρατό του Ιράν.
Η εκτόξευση των ρουκετών έχει επιβεβαιωθεί, ωστόσο άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για επίθεση με τουλάχιστον 30 ρουκέτες. Αμερικανική πηγή, ωστόσο, επιβεβαίωσε πώς η βάση al Asad επλήγη από 13 πυραύλους. Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε με έγγραφο την επίθεση, κάνοντας λόγο για αξιολόγηση των ζημιών. 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν καταστραφεί στη βάση al Asad τρία στρατιωτικά ελικόπτερα και τρία στρατιωτικά οχήματα, ενώ γίνεται καταμέτρηση για τυχόν ανθρώπινες απώλειες. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, υπάρχουν θύματα, αλλά δεν διευκρινίζεται αν είναι νεκροί ή τραυματίες, ενώ το αμερικανικό Μέσο κάνει λόγο για Ιρακινούς που έχουν πληγεί και όχι Αμερικανούς στρατιώτες.
Η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση al Asad, όπου υπάρχουν κατοικίες Αμερικανών στρατιωτών και η δεύτερη στη βάση της Irbil. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Irbil έπεσαν δύο πύραυλοι, ο ένας εντός της περιμέτρου του διεθνούς αεροδρομίου και ο δεύτερος σε περιοχή 33 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης.
Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, Tansim, επιβεβαιώθηκε με λίγα λεπτά διαφορά και δεύτερο κύμα επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους από το έδαφος του Ιράν στην αμερικανική βάση al asad, ενώ το Πεντάγωνο προσπαθεί να εκτιμήσει τις ζημιές στις εγκαταστάσεις και τις τυχόν απώλειες.
Ακολουθεί χάρτης της περιοχής, ώστε να γίνει αντιληπτή η θέση της αεροπορικής βάσης, σε σχέση με τα ιρανικά σύνορα.
iran_map
Για την επίθεση στην αεροπορική βάση al Asad ενημερώθηκε αμέσως ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, λίγες στιγμές μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκη. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος κάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας, ώστε να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. Λίγα λεπτά μετά, κατέφτασαν στον Λευκό Οίκο τόσο ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.
Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους εναντίον βάσης την οποία χρησιμοποιεί ο στρατός των ΗΠΑ στην ιρακινή επικράτεια, τονίζοντας πως επρόκειτο για αντίποινα για την εξόντωση του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή και διαμηνύοντας ότι θα προχωρήσουν σε νέα, «ακόμα πιο συντριπτικά» αντίποινα σε περίπτωση νέων αμερικανικών επιθέσεων, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης στην Τεχεράνη. Το πρακτορείο ειδήσεων MEHR ανέφερε ότι στόχος ήταν η αεροπορική βάση Άιν Αλ Άσαντ.



Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου