Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Στήνουν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο – Ποια συμφωνία έσπασε η Τουρκία και τι δείχνει η περίεργη στάση των Αμερικανών στην Κύπρο!

Στήνουν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο – Ποια συμφωνία έσπασε η Τουρκία και τι δείχνει η περίεργη στάση των Αμερικανών στην Κύπρο | Newsit.gr


Σκύρος, Εύβοια, Άνδρος, Χίος και Ψαρά τα όρια της τουρκικής άσκησης στην καρδιά του Αιγαίου - Έσπασε η Τουρκία μια συμφωνία που κρατάει δεκαετίες και τραβάει το σχοινί των προκλήσεων - “Πόντιος Πιλάτος” οι ΗΠΑ αφήνουν τον Ερντογάν να “ξεσπάει” σε Ελλάδα και Κύπρο.

Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά στις περισσότερες των περιπτώσεων και έτσι κάποιες λεπτομέρειες στην τακτική που ακολουθεί η Άγκυρα έναντι της Ελλάδας δείχνουν ότι έχουμε περάσει σε μια νέα φάση, πολύ επικίνδυνη, στις σχέσεις των δύο χωρών. Η Άσκηση που ανακοίνωσαν οι Τούρκοι δεσμεύοντας την καρδιά του Αιγαίου δείχνει πολλά, εάν συνδιαστεί με τα γεγονότα των τελευταίων μηνών.
Από την αλλαγή του χρόνου και ύστερα η Τουρκία έχει αλλάξει τακτική και φαίνεται ότι μετράει τις αντιδράσεις της Αθήνας. Πρώτα μια ακταιωρός απλά ακούμπησε ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού. Η ψύχραιμη αντίδραση του Πληρώματος της κανονιοφόρου “Νικηφόρος” δεν άφησε πολλά περιθώρια, ούτε και έδινε δυνατότητα στην Άγκυρα να βγάλει συμπεράσματα για πιθανό… ρήγμα στην ελληνική αντίδραση.
Έτσι ήρθε “αναβάθμιση” των επιθετικών ενεργειών. Το υπέρτερο σκάφος Umut κινήθηκε εναντίον του “Γαύδος” και απείλησε να το βυθίσει.
Η απάντηση της Ελλάδα και η ενημέρωση συμμάχων στο ΝΑΤΟ και εταίρων στην Ε.Ε. Φαίνεται ότι δεν φόβισε την Τουρκία η οποία βρέθηκε “ξαφνικά” με δυο αιχμαλώτους, έναν αξιωματικό και έναν υπαξιωματικό του Στρατού Ξηράς στα χέρια της.
Ήδη έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση η οποία σίγουρα είναι πρωτόγνωρη για τα δεδομένα που είχαμε συνηθίσει ως τώρα με την τουρκική προκλητικότητα εκτός των παραβιάσεων να περιορίζεται σε φραστικές προκλήσεις και λεονταρισμούς.θερμό επεισόδιο Ελλάδα Τουρκία
Έτσι, μια ακόμη κίνηση μάλλον συνηθισμένη και αυτή με τα ως πριν λίγο καιρό δεδομένα, παίρνει μια άλλη μορφή, ειδικά λόγο του χρόνου που η Τουρκία επιλέγει να την πραγματοποιήσει.
Η κίνηση αυτή δεν είναι άλλη από την άσκηση που σχεδιάζει η Τουρκία στην καρδιά του Αιγαίου. Έχοντας δεσμεύσει μια μεγάλη περιοχή στα όρια ανάμεσα σε Χίο, Ψαρά, Σκύρο, Εύβοια και Άνδρο η Τουρκία κατεβάζει τον στόλο της για μια άσκηση με πραγματικά πυρά 25 με 29 Μαρτίου και όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα!
Με την κίνηση αυτή ο Ερντογάν διαμηνύει στην Αθήνα ότι ουσιαστικά όσα ήξερε θα πρέπει να τα ξεχάσει καθώς σπάει μετά από δεκαετίες το σύμφωνο Παπούλια – Γιλμάζ για αποφυγή ασκήσεων σε εθνικές και θρησκευτικές εορτές.
Την ίδια ώρα και αφού κέρδισε άλλη μια μάχη και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο ο Ερντογάν, διώχνοντας το γεωτρύπανο της ENI από την ΑΟΖ της Κύπρου, συνεχίζει την τακτική του “απρόβλεπτου” και “επικίνδυνου” έναντι όλων με στόχο να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί.
Τώρα και ενόψει ερευνών από τον κολοσσό exxon εκτοξεύει απειλές και κατά του αμερικανικού 6ου στόλου, ωστόσο ενώ οι απειλές μοιάζουν να κινούνται στα όρια του αστείου αυτού του είδους η τακτική φαίνεται να αποδίδει κάποιους καρπούς, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενώ στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της, θυμίζει και την πάγια άποψη των ΗΠΑ για την περιοχή:
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση.
Πηγή: Newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου