Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2016

Περί συμπερασμάτων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιροτου Θεοφάνη Θ. Γκατζή


Οικονομολόγου-Διεθνολόγου, Aρθρογράφου 
Μεταπτυχιακού φοιτητή στο ΠΜΣ Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού, του Πανεπιστημίου ΘεσσαλίαςΣτους Ολυμπιακούς αγώνες που θεωρούνται, η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση της τετραετίας, παρέχεται η ευκαιρία σε κάποιες χώρες να επιβεβαιώσουν την πολιτική και οικονομική τους θέση στα ανώτερα κλιμάκια της παγκόσμιας ιεραρχίας κρατών ,ενώ σε άλλες να πρωτοεμφανιστούν σε αυτά, μέσω της ισχυρής τους παρουσίας σε αυτούς. Ως εκ τούτου η μελέτη του πίνακα των μεταλλίων των χωρών που έλαβαν μετάλλιο στην Ολυμπιάδα του Ρίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.Λέξεις Κλειδιά: Πίνακας μεταλλίων, Ολυμπιακοί Αγώνες Του Ρίο, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Κίνα

Keywords: Table of medals, Olympic games in Rio, USA, Great Britain, China1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στο παρόν άρθρο θα επιχειρήσουμε να σχολιάσουμε το αγωνιστικό κομμάτι της Ολυμπιάδας του Ρίο με μεθοδολογία που θα στηρίζεται σε δευτερογενείς πηγές, από το διαδίκτυο, των πινάκων των μεταλλίων των χωρών που έλαβαν μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες. Στο δεύτερο κεφάλαιο θα εξετάσουμε τις τρεις πρώτες χώρες στον πίνακα των μεταλλίων, στο επόμενο θα μελετηθούν οι περιπτώσεις άλλων χωρών, στο τέταρτο θα αναφερθούμε στην αγωνιστική παρουσία της Ελλάδας και της Κύπρου και θα κλείσουμε με τα συμπεράσματα2. Η ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ,ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ


Αρχικά αν εξετάσουμε τον πίνακα κατάταξης των χωρών που κέρδισαν μετάλλια διαπιστώνουμε την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Μεγάλης Βρετανίας που κατάφεραν να πετύχουν μεγαλύτερη συγκομιδή μεταλλίων από την Ολυμπιάδα του Λονδίνου. Έτσι, oι ΗΠΑ κατέλαβαν την πρώτη θέση στη λίστα των μεταλλίων με 121 μετάλλια (έναντι 103 στο Λονδίνο) και η Μ. Βρετανία έλαβε για πρώτη φορά ,στην ιστορία της, τη δεύτερη θέση στον πίνακα των μεταλλίων με 67 μετάλλια (έναντι 65 πριν 4 χρόνια) ξεπερνώντας την Κίνα και σημειώνοντας τη μεγαλύτερη συγκομιδή μεταλλίων σε Ολυμπιάδα που διοργανώθηκε εκτός της χώρας της! (https://www.rio2016.com; BBC, 2012). Αξίζει να επισημανθεί ότι η καλύτερη συμμετοχή της Μ. Βρετανίας ήταν στο Λονδίνο το 1908 όταν έλαβε την πρώτη θέση αλλά συμμετείχαν μόλις 22 κράτη ενώ στο Ρίο 206!

Χαρακτηριστικά, οι ΗΠΑ είχαν την καλύτερη αγωνιστική τους παρουσία σε Ολυμπιακούς που έλαβαν χώρα εκτός της χώρας τους και την τρίτη υψηλότερη συγκομιδή μεταλλίων στις 28 συμμετοχές τους σε αυτούς ,ενώ η Μεγάλη Βρετανία κατάφερε να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που σημείωσε πριν 4 χρόνια στην έδρα της καθώς μέχρι τώρα οι χώρες που διοργάνωναν Ολυμπιακούς αγώνες στην επόμενη Ολυμπιάδα είχαν χειρότερη αγωνιστική παρουσία σε σχέση με αυτούς που διοργάνωναν αυτές.

Επίσης, η Κίνα αποδυναμώθηκε σημαντικά καθώς έλαβε 26 χρυσά και 70 στο σύνολο μετάλλια έναντι 38 και 88 μεταλλίων στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου, ενώ από την Ολυμπιάδα του Σίδνεϋ το 2000 είχε να λάβει την τρίτη θέση ,με 28 χρυσά και 58 μετάλλια τότε στο σύνολο, καθότι το 2004 και το 2012 ήταν στη δεύτερη θέση και το 2008 στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου κατέλαβε την τρίτη θέση.

Εικόνα 1. Λογότυπο Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο


3. Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΛΛΩΝ ΚΡΑΤΩΝ


Ο αποκλεισμός των Ρώσων αθλητών από τη συμμετοχή τους στα αγωνίσματα του στίβου και της άρσης βαρών λόγω της κατηγορίας, από τη WADA (διεθνής οργανισμός αντιντόπινγκ), για οργανωμένο κρατικό σχέδιο ντόπινγκ στον Ρωσικό στίβο και στην άρση βαρών κόστισε στη Ρωσία σε σχέση με την Ολυμπιάδα του Λονδίνου 3 χρυσά και 21 μετάλλια λιγότερα στο σύνολο.

Επιπρόσθετα, η Ν. Κορέα έλαβε 4 χρυσά και 7 λιγότερα στο σύνολο μετάλλια σε σχέση με τους προηγούμενους Ολυμπιακούς καταλαμβάνοντας την 8η θέση (έναντι της 5ης στην προηγούμενη Ολυμπιάδα). Ακόμη, άλλες χώρες που πέτυχαν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με 4 χρόνια πριν ήταν η Γερμανία (με 6 χρυσά και 2 μετάλλια περισσότερα στο σύνολο),η Γαλλία (με 8 μετάλλια περισσότερα στο σύνολο ), η Αυστραλία (με 6 μετάλλια περισσότερα στο σύνολο) ,η Κένυα (με 4 χρυσά και 1 μετάλλιο περισσότερα στο σύνολο) ,η Βραζιλία (με 4 χρυσά και 2 μετάλλια περισσότερα στο σύνολο) ,το Αζερμπαϊτζάν (με 8 μετάλλια περισσότερα στο σύνολο), η Σερβία (1 χρυσό και 4 μετάλλια περισσότερα στο σύνολο με πολύ καλή παρουσία στα ομαδικά αθλήματα) ,η Ολλανδία ( με 2 χρυσά μετάλλια περισσότερα), η Νέα Ζηλανδία ( με 2 χρυσά και 2 μετάλλια περισσότερα στο σύνολο), το Ουζμπεκιστάν (με 3 χρυσά και 10 μετάλλια περισσότερα στο σύνολο) και ο Καναδάς ( με 3 χρυσά και 4 μετάλλια στο σύνολο). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Τζαμάικα μια χώρα με 2.723.246 κατοίκους κατέλαβε την 16 η θέση (με 2 χρυσά και 1 μετάλλιο στο σύνολο περισσότερα) (https://www.rio2016.com; BBC, 2012)

Ακόμη, αξίζει να τονιστεί ότι η Ιαπωνία κατέλαβε 5 χρυσά και 3 μετάλλια στο σύνολο περισσότερα σε σχέση με την Ολυμπιάδα του Λονδίνου γεγονός που δεικνύει μια ανοδική αγωνιστική τάση για τη χώρα αυτή που αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή της, όπως γίνεται με τις διοργανώτριες χώρες, στην Ολυμπιάδα του Τόκυο το 2024. Στο σημείο αυτό έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ποιες είναι οι αγωνιστικές επιδόσεις της Ουκρανίας που χειμάζεται από εμφύλια σύρραξη. Έτσι, λοιπόν η Ουκρανία συγκριτικά με την προηγούμενη Ολυμπιάδα κατέλαβε 4 χρυσά και 7 μετάλλια στο σύνολο λιγότερα γεγονός που αποδεικνύει ότι ο πόλεμος στην περιοχή επέδρασε αρνητικά και στον αθλητισμό της χώρας. (https://www.rio2016.com; BBC, 20124. Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥΌσον αφορά την ελληνική αγωνιστική παρουσία ένα συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι ότι ήταν άκρως ικανοποιητική καθώς η Ελλάδα ,παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ,κατέλαβε την 26η θέση στη λίστα των μεταλλίων (3 χρυσά,1 αργυρό, 2 χάλκινα) μεταξύ 87 χωρών που έλαβαν τουλάχιστον ένα μετάλλιο σημειώνοντας την πέμπτη πιο πετυχημένη παρουσία της σε 28 συμμετοχές της στους Ολυμπιακούς Αγώνες πίσω από τις Ολυμπιάδες της Αθήνας του 1896 και του 2014, καθώς αυτές του Σίδνεϋ και της Ατλάντα το 2000 και το 1996 αντίστοιχα. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες που έλαβαν μέρος ήταν 206 και πιο πάνω από την Ελλάδα στη λίστα των μεταλλίων βρίσκονται μόνο πέντε μικρότερες πληθυσμιακά χώρες από την πατρίδα μας (κατά σειρά επιτυχίας η Ουγγαρία, η Τζαμάικα, η Κροατία, η Νέα Ζηλανδία και η Ελβετία)!! H Κύπρος, εν αντιθέσει με την Ολυμπιάδα του Λονδίνου, δεν έλαβε μετάλλιο. (https://www.rio2016.com; BBC, 2012)


5. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Από τα άνω συνάγεται ότι στις πρώτες θέσεις του πίνακα των μεταλλίων είναι χώρες οικονομικά εύρωστες με σημαίνοντα ρόλο στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα γεγονός που οδηγεί, σε αρκετές περιπτώσεις, στη διαπίστωση ότι το επίπεδο του αθλητισμού μιας χώρας συνδέεται με την οικονομική και πολιτική της ισχύ.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΗΓΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

https://www.rio2016.com/en/medal-count-country [πρόσβαση: 16/09/2016]


BBC, (2012) Διαθέσιμο στο : <URL: http://www.bbc.co.uk/sport/olympics/2012/medals/countries>[πρόσβαση:16/09/2016]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου