Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016

Σήμα κινδύνου από τη Societe Generale: Μια νέα παγκόσμια ύφεση είναι καθοδόν...

Μη συνετή η πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης που υιοθέτησε η Fed μετά το 2009, σύμφωνα με τη Societe Generale
Σήμα κινδύνου ότι έρχεται νέα παγκόσμια οικονομική κρίση «στέλνει» η Societe Generale.
Ειδικότερα, «μια παγκόσμια ύφεση είναι καθοδόν σημειώνει ο Albert Edwards, ανώτερο στέλεχος της γαλλικής τράπεζας, σε κείμενό τους στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, απαντώντας στο ερώτημα «Οδηγούμαστε σε μία κατάρρευση;».
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed) να υιοθετήσει πολιτική νομισματικής χαλάρωσης μετά την κρίση του 2009 ήταν μία μη συνετή προσπάθεια να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη μέσω του πληθωρισμού, ωστόσο τώρα θα θερίσει θύελλες.
Εξίσου αρνητικά θα είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών που ασκούν και οι ΕΚΤ, Τράπεζα της Ιαπωνίας και Τράπεζα της Αγγλίας.
Σύμφωνα με τον Edwards ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η υπερβολική αυτοπεποίθηση της Fed, ωστόσο έχει αποδείξει ότι έχει έλλειψη κατανόησης του καταστροφικού αντίκτυπου που έχουν τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια.
«Ακόμα και εκ των υστέρων παραμένει σε άρνηση», υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο Edwards.
Και συνεχίζει: «Η Fed και το “επιπόλαιο αδελφάτο των κεντρικών τραπεζών” έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ακόμα μία καταστροφή, τόσο μεγάλη, όσο αυτή του 2008», ενώ προειδοποιεί: «Πιστεύω πως τα γεγονότα που βλέπουμε τώρα να συντελούνται θα μας οδηγήσουν πίσω στην παγκόσμια ύφεση».
Ακόμα χειρότερα, προσθέτει, ενδεχομένως να δούμε έναν εμπορικό πόλεμο, παρόμοιο με αυτό της δεκαετίας του 1930, ενώ «υπάρχουν ήδη οι ενδείξεις» επισημαίνει.
«Μπορούν οι επενδυτές πραγματικά να είναι σίγουροι ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της πολιτικής δεν θα επαναλάβουν τα λάθη της δεκαετίας του 1930 και θα αποφύγουν έναν παγκόσμιο αποπληθωρισμό που θα συνοδεύεται από έναν εμπορικό πόλεμο;», διερωτάται καταλήγοντας, με τις απόψεις του να υποδηλώνουν ότι η δική του απάντηση είναι «Όχι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου