Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Ο πολιτικός εθνικισμός σαρώνει κόντρα στις συστημικές ελίτ –Συντριπτικό το ΟΧΙ της Ιταλίας – Αγωνιούν οι ανάδοχοι της Paschi








Το φαινόμενο ονομάζεται οικονομικός και πολιτικός εθνικισμός....
Ένα παγκόσμιο φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, το οποίο εξαπλώνεται μαζικά στις κοινωνίες των εθνών, το φαινόμενο της αμφισβήτησης απέναντι στα ξεπερασμένα, απολιθωμένα συστημικά κόμματα της Ευρώπης.
Απέναντι στην Αριστερά που προσεχώς θα συντριβεί πολιτικά και ιδεολογικά απέναντι στους καλοβολεμένους γραφειοκράτες, απέναντι στην λανθασμένη πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που βελτίωσε τις αγορές αλλά δεν ισχυροποίησε τις οικονομίες.
Το φαινόμενο ονομάζεται οικονομικός και πολιτικός εθνικισμός.
Πρωτοεκδηλώθηκε στην Βρετανία με το Brexit.
Ισχυροποιήθηκε με την νίκη του Trump στις ΗΠΑ όπου εξελέγη πρόεδρος με κύριο χαρακτηριστικό την αντισυστημικότητα του.
Ακολούθησε η Ιταλία όπου το συντριπτικό ΟΧΙ σχεδόν 19% με 20% η διαφορά από το ΝΑΙ (59% ΟΧΙ με 41% ΝΑΙ) αποδεικνύουν ότι ο πολιτικός εθνικισμός ισχυροποιείται.
Ακόμη και στην Αυστρία παρά του ήττα του εθνικιστή Hofer το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο, χρειάστηκε να συνασπιστούν η δεξιά με το κέντρο, την αριστερά και την ακροαριστερά για να κερδίσουν τους εθνικιστές.
Ποιος θα πίστευε πριν 3-4 χρόνια ότι ο FPO της Αυστρίας οι εθνικιστές θα έδιναν μάχη κόντρα σε ΟΛΑ τα κόμματα.
Όμως όλα αυτά είναι μόνο η αρχή.
Η παραίτηση Renzi στην Ιταλία αργά – ακόμη και εάν καθυστερήσουν - ή γρήγορα θα οδηγήσει σε εκλογές στην Ιταλία με το Κίνημα 5 Αστέρων να ισχυροποιείται και η Λέγκα του Βορρά να καθίσταται τρίτο κόμμα με ποσοστά 17% με 18%.
Μέσα στο 2017 θα ακολουθήσουν εκλογές στην Ολλανδία όπου προηγείται το εθνικιστικό κόμμα, στην Γαλλία όπου όλοι θα συνασπιστούν εναντίον της Le Pen και βεβαίως στην Γερμανία όπου το AfD θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο και η Merkel θα αποδυναμωθεί.
Αυτό ο αέρας αλλαγής στηρίζεται σε μια βασική αρχή ισχυροποίηση των αξιών των εθνών σε μια Ευρώπη με ανάπτυξη, όχι μονόπλευρη λιτότητα της Γερμανίας και όχι καθορισμένη από την Κεντρική Τράπεζα.
Η Ευρώπη έχει ανάγκη από τα κράτη των εθνών, από ισχυρές αγορές με κανόνες και από ανάπτυξη που θα διαχέεται στις κοινωνίες, όχι ανάπτυξη λογιστική.

Πως αντιδρούν οι αγορές;

Η πρώτη αντίδραση του ευρώ έναντι του δολαρίου με τα αποτελέσματα στην Ιταλία ήταν υποχώρηση του ευρώ αλλά όχι διαθέσεις για μαζικές πωλήσεις και επιθετική διολίσθηση.
Επίσης και τα futures των χρηματιστηριακών αγορών δεν δείχνουν πανικό.
Έλεγαν ότι εάν εκλεγεί το Brexit θα καταρρεύσουν οι αγορές αλλά οι αγορές δεν κατέρρευσαν.
Έλεγαν ότι εάν εκλεγεί το ΟΧΙ στην Ιταλία θα καταρρεύσουν οι αγορές και μέλλει να δούμε τι θα συμβεί.
Το πιθανότερο οι αγορές θα αντιδράσουν ψύχραιμα.
Η Ευρώπη δεν θα διαλυθεί όπως πολλοί μπορεί να υποστηρίζουν.

Η ήττα και παραίτηση Renzi και η νίκη του ΟΧΙ τι σηματοδοτούν για τις ιταλικές τράπεζες;

Η προσπάθεια διάσωσης της παλαιότερης τράπεζας του κόσμου της Monte dei Paschi di Siena τίθεται σε αμφισβήτηση μετά την απόφαση του Renzi να παραιτηθεί.
Οι σύμβουλοι της ιταλικής τράπεζας JP Morgan και Mediobanca θα συναντηθούν σήμερα Δευτέρα 5/12/2016 το πρωί για να αποφασίσουν αν θα υλοποιήσουν το σχέδιο για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση 5 δισεκ. ευρώ αναφέρουν οι FT.
Οι σύμβουλοι θα αποφασίσουν αν θα τηρήσουν τη δέσμευσή τους ως ανάδοχοι ή θα ασκήσουν το δικαίωμά τους να βγουν από τη συναλλαγή λόγω δυσμενών συνθηκών της αγοράς.
Σε περίπτωση που οι ανάδοχοι αποσυρθούν, τότε θα πρέπει να προχωρήσει η κρατικοποίηση της Monte Dei Paschi
Αν σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Monte Paschi αποτύχει, η Ιταλία αναμένεται να προβεί σε προληπτική ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας για να αποφεύγει πιθανή συστημική κρίση στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα
Ένας μεγάλος επενδυτής Monte Paschi, δήλωσε η έκταση της ήττας για τον Renzi ήταν ένα πραγματικά κακό αποτέλεσμα.
Ο επενδυτής ανέφερε ότι η ανακεφαλαιοποίηση με ιδιωτικά κεφάλαια θα πρέπει να αποσυρθεί και το Ιταλικό κράτος να κρατικοποιήσει την τράπεζα.
Μια προληπτική ανακεφαλαιοποίηση θα περιλαμβάνει την κατανομή των βαρών στους ομολογιούχους για ποσά πάνω από 100.000 ευρώ και όχι στους καταθέτες.
Τα στελέχη της Monte Dei Paschi θέλουν να αποτρέψουν τον κίνδυνο bank run αλλά και την πτώση της μετοχής.
Επίσης το ιταλικό κράτος θέλει να αποτρέψει τη μετάδοση της κρίσης στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας που έχει 360 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Πρωταρχικό μέλημα είναι η αύξηση κεφαλαίου της UniCredit ύψους 13 δισεκ. που θα ανακοινώσει στις 13 Δεκεμβρίου, ως μέρος ενός νέου επιχειρηματικού σχεδίου που θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2017.
Η UniCredit είναι πιθανό να βρει επενδυτές.
Οι ιταλικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων Carige της Γένοβας, Popolare di Vicenza και Veneto Banca απαιτούν τουλάχιστον 3 δισ σε νέα κεφάλαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου