Η μια επιλογή της Ελλάδος είναι αυτή η οποία εάν υλοποιηθεί θα κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση μαζί με μειώσεις σε αφορολόγητο και ομαδικές απολύσεις και θα δοθεί και η ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ.
Οι δανειστές, η Γερμανία και όλος ο μηχανισμός των θεσμών είναι άτεγκτοι με την Ελλάδα όχι μόνο λόγω της μονομερούς ενέργειας των 617 εκατ του κοινωνικού πακέτου αλλά κυρίως γιατί η αριστερή κυβέρνηση έχει αποτύχει έως τώρα να καταλήξει σε ένα έντιμο συμβιβασμό.
Η έκθεση των θεσμών ανέφερε ότι τα 617 εκατ δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος.
Όμως τόσο το ΔΝΤ όσο και η Γερμανία θέλουν να τιμωρήσουν την Ελλάδα για τις μονομερείς ενέργειες και ζητούν ισοδύναμα 1 δισεκ. ευρώ για τα 617 εκατ που δόθηκαν ως κοινωνικό μέρισμα.
Ταυτόχρονα η Γερμανία και το επιτελείο του Schaeuble αναφέρουν ότι τα 4,5 με 5 δισεκ. ευρώ μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ θα πρέπει να ψηφιστούν τώρα όχι το 2018 που θα λήξει το τρίτο μνημόνιο.
Άρα για την Ελλάδα οι επιλογές είναι οι εξής
1)Νέα μέτρα σοκ 1 δισεκ. ισοδύναμα για το κοινωνικό πακέτο τα οποία θα ψηφιστούν αλλά θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν προκύψει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.
Τα μέτρα θα ψηφιστούν προληπτικά, ως προληπτικός μηχανισμός και θα ενεργοποιηθούν εάν υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλίσεις.
2)Νέα μέτρα σοκ 4,5 με 5 δισεκ. ώστε να διασφαλιστεί ότι μετά το 2018 ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% θα είναι εφικτός.
Και στην δέσμη αυτών των μέτρων ζητείται να θεσπιστούν και ψηφιστούν όχι να εφαρμοστούν.
Άρα η νέα παράμετρος είναι η εξής ζητείται από την Ελλάδα να ψηφίσει μέτρα 1 δισεκ. και 4,5 με 5 δισεκ. μέτρα συνολικά 6 δισεκ. ευρώ αλλά δεν θα έχουν άμεση εφαρμογή…
Το 1 δισεκ. θα λειτουργήσει ως ισοδύναμο ως μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου για την δημοσιονομική πορεία της Ελλάδος λόγω του κοινωνικού πακέτου των 617 εκατ
Τα 4,5 με 5 δισεκ. ευρώ θα αφορούν μέτρα που θα ψηφιστούν τώρα αλλά θα εφαρμοστούν από το 2018 και θα λειτουργήσουν ως μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Η μια επιλογή της Ελλάδος είναι αυτή η οποία εάν υλοποιηθεί θα κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση μαζί με μειώσεις σε αφορολόγητο και ομαδικές απολύσεις και θα δοθεί και η ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ.
Η άλλη επιλογή είναι η Ελλάδα να επαναληφθεί το δραματικό σενάριο του 2015 με τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις που μας οδήγησαν σε ένα τρίτο επώδυνο και καταστροφικό μνημόνιο.
(Πρώτη Ενημέρωση: 13:57, Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου)
πηγή www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου