Αλλάζουν εντυπωσιακά επί τα χείρω οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες για την έκβαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου του 2017.
Όλοι περιμένουν μια συμφωνία κάποιοι μια μέτρια συμφωνία, κάποια μια υποτυπώδη συμφωνία αλλά κάποιου είδους συμφωνία αναμένεται.
Με βάση πηγή που βρίσκεται κοντά στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και μίλησε στο bankingnews στις 15 Ιουνίου δεν θα υπάρξει συμφωνία όπως πολλοί την νοούν.
Συγκεκριμένα
«Στις 15 Ιουνίου στο τακτικό Eurogroup θα τεθούν οι βάσεις ώστε να καθοριστεί το πλαίσιο των παραμέτρων για το ελληνικό χρέος αλλά δεν θα υπάρξει τώρα ποσοτικοποίηση όπως μπορεί να εκτιμούν πολλοί.
Θα υπάρξει ένα περίγραμμα των μέτρων.
Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει και η δόση των 7,1 δισεκ. ευρώ θα δοθεί με ημερομηνία εκταμίευσης την δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου του 2017.
Μπορεί να υπάρξει μια αναφορά των μέτρων, ένα περίγραμμα... αλλά η τελική τους ποσοτικοποίηση και αποτίμηση θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2017.
Πρακτικά η τελική διευθέτηση του ελληνικού χρέους μετατοπίζεται για τον Οκτώβριο του 2017 και βεβαίως το 2018 όπου θα εφαρμοστούν κάποια από τα συμφωνηθέντα μέτρα.
Το QE η ποσοτική χαλάρωση λόγω της ιδιαιτερότητας και της πίεσης του χρόνου μάλλον είναι απίθανο να δοθεί 20 Ιουλίου ή κάποια στιγμή μέσα στον Ιούλιο αλλά αρχές Νοεμβρίου.
Τι λογική έχει να δοθεί Ιούλιο και να διακοπεί τέλη Σεπτεμβρίου.
Το QE η ποσοτική χαλάρωση εάν δοθεί θα μπορούσε ο χρόνος να είναι ο Νοέμβριος του 2017.
Εάν λήξει το πρόγραμμα αρχές Δεκεμβρίου του 2017 ή εάν παραταθεί για κάποιους μήνες για το 2018 το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE από την ΕΚΤ εναπόκειται στην Κεντρική Τράπεζα.
Πάντως είναι γνωστές οι πιέσεις της Γερμανίας και άλλων χωρών να διακοπεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης νωρίτερα ακόμη και από τον Δεκέμβριο του 2017.
Στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες όπως η Κύπρος που δανείζεται με καλούς όρους από τις αγορές χωρίς να είναι ενταγμένη σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Τα ερωτήματα είναι δύο
1)Τι θα συμβεί με το ΔΝΤ
2)Τι θα συμβεί μετά το 2018.
Υπάρχει μια πρόταση το ΔΝΤ να συμμετάσχει μεν στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς κεφάλαια με 0 κεφάλαια.
Ωστόσο η Γερμανία προτείνει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει και σε ένα διευρυμένο μηχανισμό που θα συσταθεί για την Ελλάδα και θα αφορά την περίοδο 2018 με 2022.
Ο μηχανισμός αυτός δεν έχει ακόμη καθοριστεί εάν θα είναι επέκταση του τρίτου μνημονίου ή εάν θα είναι ένας νέος μηχανισμός υποστήριξης της Ελλάδος.
Πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξει και παράταση του τρίτου μνημονίου και σε αυτή την περίπτωση θα μεταφερθούν και τα εναπομείναντα κεφάλαια»
Συμπέρασμα
Στις 15 Ιουνίου δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία αλλά ένα περίγραμμα συμφωνίας που θα μας οδηγήσει στον Οκτώβριο του 2017.
Το QE θα δοθεί είτε Νοέμβριο του 2017 είτε δεν θα δοθεί καθόλου.
Το σενάριο να μην δοθεί QE δεν είναι αμελητέο έχει πιθανότητες 50% προς 50%.
Το κυριότερο όλων είναι ότι σχεδιάζεται ο μηχανισμός επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας για το διάστημα 2018 με 2022 άρα η επιτροπεία θα διατηρηθεί από σήμερα άλλα 5 χρόνια.
Πηγή: www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου