Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 6ΗΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ





Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Ουάσιγκτον ο νέος  εκπρόσωπος της αμερικανικής διοίκησης την ερχόμενη Δευτέρα  επρόκειτο να δηλώσει άρνηση στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με την αιτιολογία ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.Αρνούνται οι ΗΠΑ τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα!  
Συνεπώς το  πρόγραμμα προσκρούει στον κανονισμό του ΔΝΤ που απαγορεύει τη συμμετοχή του Ταμείου  σε οποιαδήποτε προγράμματα που κρίνονται μη βιώσιμα.
Η άρνηση της νέας διοίκησης των ΗΠΑ είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί η συζήτηση της συνεδρίασης της 6ης Φεβρουαρίου σε ότι αφορά την Ελλάδα καθώς πλέον στο Ταμείο η άρνηση συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα  είναι πλειοψηφούσα άποψη.  
Στο Βερολίνο η είδηση ήχησε ως ηλεκτροσόκ καθώς φαίνεται ότι ο Ν.Τραμπ είναι αποφασισμένος να διαρρήξει  τον «ασθενή» κρίκο της €ζώνης.
Να σημειωθεί πως ο Αμερικανος πρόεδρος " θεωρεί πως το Brexit ήταν η αρχή ενός ξηλώματος, που θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, ενώ πιστεύει ότι η Γερμανία χειραγωγεί το ευρώ και εκμεταλλεύεται τους Ευρωπαίους εταίρους και την Αμερική" μεταδίδεται από τις ΗΠΑ.
Έτσι το μονο που θα γινει τη  Δευτέρα είναι  η παρουσίαση της έκθεσης για την ελληνική οικονομία στην βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του ΔΝΤ, η οποία συντάχθηκε από την ομάδα της Ντέλιας Βελκουλέσκου και φέρει την έγκριση του Πολ Τόμσεν.
Η έκθεση 76 σελίδων περιλαμβάνει και την επικαιροποιημένη ανάλυση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία διαπιστώνει οτι το χρέος παραμένει εξαιρετικά μη βιώσιμο παρά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα  αποφασίσθηκαν για αυτό τον Δεκέμβριο.
Σημειώνεται ότι θα παραμείνει μη βιώσιμο ακόμη και αν η Ελλάδα εφαρμόσει όλα όσα έχει συμφωνήσει στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.
Επίσης θα κατατεθεί στο εκτελεστικό συμβούλιο  και θα συζητηθεί η έκθεση για την αξιολόγηση του δεύτερου δανειακού προγράμματος που συμφώνησε η Ελλάδα με το ΔΝΤ το 2012, η οποία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την τρέχουσα αξιολόγηση που εκκρεμεί.
Για να ληφθεί απόφαση για την χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει ο Πολ Τόμσεν να παρουσιάσει για έγκριση στο εκτελεστικό συμβούλιο  πρόταση συμμετοχής, η οποία όμως θα πρέπει να αποδεικνύει οτι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί την Δευτέρα διότι δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία με τους Ευρωπαίους για το πως αυτό μπορεί να συμβεί, επιπρόσθετ δε υπάρχει και η αρνητική τοποθέτηση της νέας αμερικανικής διοίκησης.
Στην έκθεση για το άρθρο 4 αποτυπώνονται τα θετικά και τα αρνητικά για κάθε οικονομία, και αυτό θα συμβεί στην περίπτωση της συνεδρίασης, για την Ελλάδα. Σημειώνουμε ότι η έκθεση για το άρθρο 4 γίνεται για πρώτη φορά για την Ελλάδα εδώ και 4 χρόνια.
Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις μετά την άρνηση των ΗΠΑ
Μπορεί ο Α.Τσίπρας και η Α.Μέρκελ να συμφώνησαν στο κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ.
Όμως εάν το ΔΝΤ τελικώς με απόφαση του Ν.Τραμπ δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα όπως ήδη προδιαγράφεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις πλέον όλα αλλάζουν και μάλιστα δραματικά.
Ο Ν.Τραμπ θεωρεί ότι η Γερμανία πρέπει να κτυπηθεί άμεσα και τι καλύτερο από το να καταστρέψει το πολύτιμο ευρώ της. Η Ελλάδα είναι εκ των πραγμάτων ο πιο αδύναμος «κρίκος» της ευρωζώνης.
Εάν βγει δεν θα είναι το ίδιο με ένα Brexit. To Brexit αφορά έξοδο από την ΕΕ, στην ουσία νομικούς και εμπορικούς διαχωρισμούς, η έξοδος από την ευρωζώνη όμως είναι άλλο πράγμα.
Καθιστά το ευρώ ασταθές και μελλοντικά επιρρεπές σε νέες αποχωρήσεις με την Ιταλία να περιμένει στην σειρά και αν κερδίσει η Μ.Λεπέν τις γαλλικές προεδρικές εκλογές θα ακολουθήσει και η Γαλλία.
Bloomberg προς ΔΝΤ: Διαγράψτε το χρέος και αποχωρήστε γρήγορα
Στο μεταξύ αρθρογράφος του Bloomberg, προτρέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να διαγράψει το χρέος της Ελλάδας και να αποχωρήσει από τη χώρα αφήνοντας «Έλληνες και Ευρωπαίους να βγάλουν άκρη με αυτό το χάλι».
Ο Ινδός Ασόκα Μόντι, που υπογράφει το κείμενο, έχει υπάρξει στο παρελθόν διευθυντικό στέλεχος του ΔΝΤ και συγκεκριμένα του ευρωπαϊκού του τμήματος, ενώ έχει πάρει θέση κατά της λιτότητας.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στο άρθρο του ο δημοσιογράφος του   Bloomberg:
«Η εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα αποτέλεσε μια ολοκληρωτική καταστροφή: Ξανά και ξανά, απέτυχε να αντιμετωπίσει κρίσιμα ζητήματα προκαλώντας πόνο στους Έλληνες. Όταν το ΔΣ του Ταμείου συναντηθεί τη Δευτέρα, θα πρέπει να συμφωνήσει να διαγράψει τα χρέη της χώρας και να αποχωρήσει από εκεί (…) Αν η Καλιφόρνια είχε πρόβλημα χρηματοδότησης, οι ΗΠΑ δεν θα απευθύνονταν στο ΔΝΤ.
Παρόλα αυτά, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ αποφάσισε πως η παρουσία του ΔΝΤ ήταν το σήμα που χρειαζόταν ώστε να πειστούν οι Γερμανοί πολίτες πως η Ελλάδα έχει επείγουσα ανάγκη οικονομικής στήριξης και ότι θα επιβληθεί αυστηρή πειθαρχία στο πως θα χρησιμοποιηθεί η εν λόγω χρηματοδότηση.
Οι πολιτικές προτεραιότητες της Μέρκελ συνέπιπταν εκείνη την εποχή, με τα συμφέροντα του τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος ήθελε απελπισμένα να βγάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την αφάνεια. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, το ΔΝΤ μετατράπηκε σε όργανο της Ευρώπης –κυρίως της Γερμανίας- στην Ελλάδα.(…)
Η αγωνία δεν θα τελειώσει εκτός αν το ΔΝΤ βάλει το θέμα στο τραπέζι.
Το ΔΝΤ και οι βασικοί του μέτοχοι – Ευρωπαίοι και Αμερικανοί – έκαναν το αρχικό λάθος και το διαιωνίζουν.
Ένα σκέτο «mea culpa» δεν είναι αρκετό: Αν θέλουν να αποδειχθούν πραγματικά υπεύθυνοι οι μέτοχοι του ΔΝΤ απαιτείται να αποδεχθούν πραγματικές απώλειες.
Αυτό σημαίνει να διαγράψουν το χρέος της χώρας στο Ταμείο και να αφήσουν Έλληνες και Ευρωπαίους να βρουν τη δική τους λύση σε αυτό το χάλι.
Αν το ΔΝΤ παραμείνει εμπλεκόμενο, θα καταφέρει μόνο καταστρέψει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία του».
Πηγή: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου