Οι δανειστές θα απαιτήσουν επιπλέον μέτρα λιτότητας, στα οποία είναι απίθανο να συμφωνήσει η κυβέρνηση
Παρά το γεγονός ότι τα πρόσφατα στοιχεία από την ελληνική οικονομία ήταν σχετικά ενθαρρυντικά, η χώρα παραμένει σε κρίση, με το σενάριο του Grexit να παραμένει στο τραπέζι.
Αυτό αναφέρει η Capital Economics στην τελευταία 28σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Euro-zone back in the spotlight in 2017" (Η ευρωζώνη πάλι στο επίκεντρο το 2017), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Σύμφωνα με την Capital Economics ενώ το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,8% στο γ' 3μηνο του 2016, το παραγώμενο προϊόν παραμένει χαμηλότερο πάνω από 26% σε σχέση με τα επίπεδα του 2008.
Άλλωστε, και ο δείκτης οικονομικού κλίματος δείχνει ότι η ανάπτυξη αναμένεται να ανακοπεί σύντομα.
Παράλληλα, παρά τη μείωση της ανεργίας, ο δείκτης παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, στο 23%, με τους μισθούς να εξακολουθούν να μειώνονται.
Η αποταμίευση των νοικοκυριών είναι ακόμη αρνητική, εξέλιξη που συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στις καταναλωτικές δαπάνες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Μάλιστα, η Capital Economics υπενθυμίζει τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με τα οποία τα NPLs των ελληνικών τραπεζών το 2016 άγγιζαν το 37%.
Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να εξομαλύνει τις πιέσεις των ψηφοφόρων από τη λιτότητα, δίνοντας στο τέλος του 2016 παροχές προς τους συνταξιούχους.
Ωστόσο, αυτή η κίνηση εξόργισε τους δανειστές, υποχρεώνοντας την Ελλάδα να πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ φέτος και 3,5% από το 2018 και έπειτα.
Σύμφωνα με την Capital Economics οι δανειστές θα απαιτήσουν επιπλέον μέτρα λιτότητας, στα οποία είναι απίθανο να συμφωνήσει η κυβέρνηση.
Επίσης, το αδιέξοδο ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους δεν φαίνεται πιθανό να επιλυθεί, με αποτέλεσμα το Ταμείο να αποχωρεί από το ελληνικό πρόγραμμα.
Αργά ή γρήγορα η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, προκαλώντας νέες αναταράξεις στις σχέσεις της με τους δανειστές.
Σε ένα τέτοιο σενάριο οι εκταμιεύσεις δόσεων θα σταματήσουν ξανά, με τον κίνδυνο χρεοκοπίας να επιστρέφει το καλοκαίρι, όταν και η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες πληρωμές.
Πηγή www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου