Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
Το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών stress tests κάθε άλλο παρά ηρέμησε τις αγορές. Παρά την "ομπρέλα προστασίας" που επιχειρεί να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ανησυχία των αναλυτών για ένα τραπεζικό ντόμινο είναι έκδηλη και ίσως και εύλογη. Και τούτο καθώς η σκληρή αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα των "κόκκινων δανείων" φαντάζει ανυπέρβλητο.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, τα κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη έχουν φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Περί τα 1,2 τρισ. ευρώ. Και δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση στον μέχρι τώρα σχεδιασμό, ότι θα βρεθεί κάποια δραστική λύση. Ο κ. Ντράγκι μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης επιχειρεί να συμμαζέψει την κατάσταση, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι τα "εργαλεία" που έχει στα χέρια του επαρκούν, αν δεν υπάρξει μία συνολικότερη αναθεώρηση πολιτικής στην Ε.Ε. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε η περίπτωση της Lehman Brothers ίσως αποδειχθεί απλώς... επεισόδιο... Το πρόβλημα πάντως δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό, είναι παγκόσμιο. Δεδομένου ότι για παράδειγμα μόνο στην Κίνα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι υπάρχουν περί το 1,3 τρισ. δολάρια "επικίνδυνα" δάνεια.
Επιστρέφοντας ωστόσο στην Ευρώπη, είναι σαφές ότι οι κυριότερες εστίες προβληματισμού αυτή τη στιγμή είναι δύο. Οι ιταλικές τράπεζες και η Deutsche Βank. Στην Ιταλία δεν είναι μόνο η Monte dei Paschi. Αυτή, όπως πολύ εύστοχα ανέφερε και το "Κεφάλαιο" στο πρωτοσέλιδο θέμα του το περασμένο Σάββατο, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Όταν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν "κοκκινήσει" περί τα 360 δισ. ευρώ δάνεια, γίνεται αντιληπτό ότι το πρόβλημα στην τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία είναι δυσεπίλυτο. Bail in ή bail out; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Και σίγουρα οι αμέσως επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά κρίσιμες.
Όσο για την Deutsche Βank; Εκεί η μεγάλη ωρολογιακή βόμβα λέγεται "παράγωγα". Δεν είναι τυχαίο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την έχει χαρακτηρίσει ως την "πιο επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο". Η συνολική έκθεσή της σε Παράγωγα ανέρχεται σε 42 τρισ. ευρώ, μέγεθος που ασφαλώς ζαλίζει... Η γερμανική τράπεζα είναι άλλωστε ένας από τους μεγαλύτερους συστημικούς παίκτες παγκοσμίως. Ανήκει στην κατηγορία του "too big to fail” αλλά και στην "too big to rescue”…
Με αυτά τα δεδομένα και με πλήθος άλλων ανησυχιών, για πορτογαλικές, γερμανικές και γαλλικές τράπεζες να κυριαρχούν στα χρηματιστηριακά γραφεία παγκοσμίως, δεν είναι καθόλου περίεργο το sell off που παρατηρείται διεθνώς στις τραπεζικές μετοχές. Βεβαίως, η κατακόρυφη πτώση των αξιών έχει προκαλέσει συνθήκες μίνι κραχ, οι οποίες ωστόσο λόγω του συστημικού κινδύνου που ελοχεύει δύνανται να οδηγήσουν σε κανονικό κραχ. Και όχι μόνο χρηματιστηριακό, αλλά και οικονομικό στη γηραιά ήπειρο. Σημειώστε, ότι από την αρχή του χρόνου, οι απώλειες στις μετοχές μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη ξεπερνούν κατά περίπτωση ακόμα και το 80%.
Όσο για την Ελλάδα; Πλήρης διάλυση των μετοχών. Άλλωστε μετά τα απανωτά dilution μέσα από τις ανακεφαλαιοποιήσεις, δεν είχαν απομείνει και πολλά περιθώρια για τους παλαιότερους μετόχους. Ωστόσο το σοκ ισχύει και για τους σχετικά νεότερους. Αλλά και όσους προσπάθησαν ρισκάροντας να κερδοσκοπήσουν. Αφού από την αρχή του χρόνου καταγράφονται απώλειες ακόμη και 99%... Αυτή η κατάσταση βεβαίως, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία για το τι θα συμβεί όταν κάποια στιγμή –έτσι όπως εξελίσσεται η υπόθεση των ελληνικών κόκκινων δανείων και με δεδομένη τη συνεχή ύφεση στην οικονομία– θα χρειαστούν νέα κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες. Πιθανότατα εντός της επόμενης χρονιάς. Απρόβλεπτο δυστυχώς το μέλλον για μετόχους, ομολογιούχους και καταθέτες...
ΠΗΓΗ capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου