Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Ναυάγιο στις συνομιλίες Ελλάδος – δανειστών – Αδύνατη η συμφωνία 22/4 μεταφέρεται για Μάιο – Στον αέρα το χρέος!







Το ναυάγιο που δεν αποτέλεσε έκπληξη καθώς είχε διαφανεί το μεγάλο χάσμα σε όλα τα βασικά ζητήματα, ακυρώνει τον στόχο για συμφωνία στην αξιολόγηση στις 22 Απριλίου του 2016.
Ναυάγησε ο κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και δανειστών καθώς όπως αποκάλυψε ο Ε. Τσακαλώτος ο έλληνας ΥΠΟΙΚ το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο στο ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και δημοσιονομικό κενό.
Προανήγγειλε ότι οι διαπραγματεύσεις διακόπτονται έως τις 15 με 17 Απριλίου όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά θα ξεκινήσει νέος γύρος επαφών μετά τις 17 Απριλίου.
Το ναυάγιο που δεν αποτέλεσε έκπληξη καθώς είχε διαφανεί το μεγάλο χάσμα σε όλα τα βασικά ζητήματα, ακυρώνει τον στόχο για συμφωνία στην αξιολόγηση στις 22 Απριλίου του 2016.
Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση μεταφέρεται για τον Μάιο του 2016 χωρίς να είναι σαφές τελικώς πότε θα κλείσει αυτή η αξιολόγηση.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble είχε προειδοποιήσει ότι θα χρειαστούν εβδομάδες ενώ και ο επικεφαλής του ESM είχε τονίσει ότι αρχές Μαΐου αναμένεται η συμφωνία.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ωστόσο προέβη σε μια εκτίμηση πρόσφατα άκρως ανησυχητική για την Ελλάδα καθώς τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
Το βέβαιο είναι ότι η δόση δεν μπορεί να δοθεί νωρίτερα από τον Ιούνιο ενώ το θέμα του χρέους αποτελεί μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση Schaeuble ότι δεν υφίσταται κανένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση του χρέους και η λύση μεταφερθεί για το μέλλον…επειδή έως το 2022 το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο τότε θα πρόκειται για πολιτική αυτοκτονία του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν αναζητηθεί μια λύση για το χρέος στην Washington ειδικά στην Σύνοδο του ΔΝΤ το πιθανότερο σενάριο θα πρόκειται για μια λύση παρωδία με επιμήκυνση 10 ή 17,5 χρόνια πέραν των 32,4 χρόνων με παράλληλο μερικό πάγωμα δόσεων σε ορισμένα δάνεια.
Δεν θα υπάρχει μείωση επιτοκίων ή μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά.
Οι εξελίξεις φαίνεται ότι δικαιώνουν το ΔΝΤ το οποίο έχει καταφέρει όχι μόνο να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις θέτοντας ρεαλιστικά επιχειρήματα αλλά να μετατοπίσει την ατζέντα προς τις θέσεις του Ταμείου.
Ταυτόχρονα ΕΕ και Γερμανία άπαξ και δεν θέλουν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους….υποχρεωτικά αρχίζουν να ταυτίζονται όλο και περισσότερο με τις θέσεις του ΔΝΤ.

Οι εξελίξεις είναι πολύ αρνητικές και δυσάρεστες με πολιτικούς όρους αλλά και όρους αγοράς.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει παραμείνει καθηλωμένο εδώ και εβδομάδες περιμένοντας μια αξιολόγηση που δεν έρχεται.
Τα νέα είναι αρνητικά.

Υποσημείωση

Στις 8/4/2016 σε 9σέλιδη ανάλυση της υπό τον τίτλο «What are you doing this summer? Back to Greece» (τι κάνουμε αυτό το καλοκαίρι; Επιστροφή στην Ελλάδα) η Royal Bank of Scotland τόνιζε: Μην περιμένετε να υπάρξει αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πριν τον Ιούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου