Ο ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος πάντως είναι η Ελλάδα να αποτύχει και στο προσφυγικό και να διασυρθεί με μειώσεις συντάξεων έως -50%.
Ένα απίστευτο αλαλούμ έχει ξεσπάσει με επίκεντρο το προσφυγικό, την αξιολόγηση και βεβαίως την Ελλάδα.
Η Ελλάδα αποκλείεται από κρίσιμες συνόδους των χωρών των Βαλκανίων για το προσφυγικό εξέλιξη που θεωρείται τουλάχιστον απόδειξη αποτυχίας της εξωτερικής πολιτικής.
Η Ελλάδα είναι μέρος του προβλήματος του προσφυγικού και όχι η λύση του.
Η Ελλάδα διαμαρτύρεται στην Αυστρία η οποία επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να φυλάει καλύτερα τα σύνορα της.
Η Βουλγαρία και η Σερβία στέλνουν στρατό στα σύνορα τους για να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό κύμα.
Στην Ελλάδα παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες ενώ η ροή προς την Βόρειο Ελλάδα συνεχίζεται.
Το ΝΑΤΟ δεν είναι σαφές ποιο ρόλο έχει θα ανακόπτει ή όχι τους μετανάστες;
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η κυβέρνηση είναι έτοιμη για παραχωρήσεις στο ασφαλιστικό, μειώνοντας συντάξεις καθώς βλέπει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο ήττες.
Η κυβέρνηση προσπάθησε αρχικά να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό ώστε μέσω μιας πολιτικής λύσης να πετύχει καλύτερους όρους στην αξιολόγηση.
Βλέποντας ότι αυτός ο στόχος έχει παταγωδώς αποτύχει η κυβέρνηση αλλάζει στρατηγική και προσπαθεί μέσω της αξιολόγησης να κερδίσει πολιτικούς πόντους στο προσφυγικό.
Η εξέλιξη αυτή είναι και δραματική και καταστροφική.
Η Ελλάδα ξεκίνησε με όπλο το προσφυγικό να πετύχει μια καλή λύση στην αξιολόγηση απέτυχε και επανέρχεται υπαναχωρώντας στο θέμα των συντάξεων αποδεχόμενη μειώσεις – μεγάλης κλίμακας έως -25% στις επικουρικές – όταν δήλωνε ότι δεν θα προβεί σε καμία μείωση.
Ο ορατός κίνδυνος όμως μετά την αποτυχία του προσφυγικού είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να πετύχει «κάποια καλή λύση για το ασφαλιστικό και την αξιολόγηση και θα υποχρεωθεί να αποδεχθεί όλες τις προτάσεις του ΔΝΤ που ζητούσε έως 50% μειώσεις συντάξεων»
Με βάση τις διαρροές της κυβέρνησης μέχρι τα μέσα της άλλης εβδομάδας θα έρθουν στην Ελλάδα οι επικεφαλής της Τρόικα.
Ωστόσο είναι ασαφές αν θα υπάρξει συμφωνία καθώς το ΔΝΤ επιμένει σε μεγάλης κλίμακας μειώσεις συντάξεων.
Πάντως η κυβέρνηση μετά τα απόλυτα όχι για τις μειώσεις των συντάξεων, έχει αναθεωρήσει – ανασκευάσει την στρατηγική της και αποδέχεται μειώσεις συντάξεων στις υψηλές κύριες και στις επικουρικές έως -25%.
Όπως ορθώς υποστηρίζουν ορισμένοι πολιτικοί απομένουν περίπου 2 εβδομάδες μέχρι την διεξαγωγή των περιφερειακών εκλογών στην Γερμανία.
Αν δεν έχει υπάρξει συμφωνία έως τότε, μάλλον μετά θα είναι έως αδύνατο να υπάρξει συμβιβαστική πρόταση.
Η Γερμανία θα σκληρύνει την στάση της και το ΔΝΤ θα επιμείνει σε μειώσεις έως -50%.
Ο ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος πάντως είναι η Ελλάδα να αποτύχει και στο προσφυγικό και να διασυρθεί με μειώσεις συντάξεων έως -50%.
Ουσιαστικά να έχει αποτύχει σε όλους τους τομείς.
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου