Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Ανατροπές από την πώληση των «κόκκινων δανείων» σε funds!!




Η πόρτα της πώλησης των κόκκινων δανείων επιχειρηματικών σε ξένα funds άνοιξε με τη συμφωνία της κυβέρνησης- κουαρτέτου. Ποιες αποφάσεις ελήφθησαν.




Επιτεύχθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής η συμφωνια με τους Θεσμούς που ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. Ευρώ, πιθανότητα στις 18 Δεκεμβρίου.

Οπως προκύπτει από τις δηλέωσειςΤσακαλώτου και Σταθάκη,ανοίγει άμεσα η πώληση σε ξένα funds των κόκκινων δανειωντων μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και των στεγαστικών που δεν αφορούν πρώτη κατοικία, ενώ έως τις 5 Φεβρουαρίου η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει φτιάξει το κανονιστικό πλαίσιο στο οποίο θα υπαχθούν οι υπόλοιπες κατηγορίες δανείων, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το νομοσχέδιο που κατατίθεται αύριο Σάββατο στη Βουλή και ψηφίζεται την Τετάρτη θα περιλαμβάνει και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων στον οποίο θα περάσουν το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ, οι μετοχές δηλαδή των τραπεζών που έχουν απομείνει στο Δημόσιο.

Για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο ο κ. Τσακαλώτος είπε πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις μισθων.

Η συμφωνια που προβλέπει για πρωτη φορά πώληση κόκκινων δανειων σε ξενα funds εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ανατροπη και του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας. Μεγάλες επιχειρήσεις θα κληθούν να διαπραγματευθούν πλέον με αυτά τα funds την τύχη των κόκκινων δανείων τους που ενδεχομένως συνδέονται με την ίδια τους την επιβίωση.
Η υποχώρηση της Αθήνας

Η κυβέρνηση κάνει πίσω σε αρκετά ζητήματα προκειμένου να εξασφαλίσει το πράσινο φως για την εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Τα επιχειρηματικά δάνεια αντιπροσωπεύουν το 40% της συνολικής αξίας κόκκινων δανείων και ανέρχονται περίπου στα 40 δισ.. Η μεγάλη απόφαση για την κυβέρνηση ήταν να αποδεχτεί την κατάθεση στη Βουλή της νομοθετικής ρύθμισης που θα ανοίξει για πρώτη φορά τον δρόμο της πώλησης των κόκκινων δανείων σε ιδιωτικά κεφάλαια.


Ποια αρπακτικά θα αγοράσουν τα ελληνικά κόκκινα δάνεια

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι distress funds βρίσκονται on και off από τον Νοέμβριο στην Ελλάδα, αναζητώντας γραφεία προς ενοικίαση και σχεδιάζοντας επαφές με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, περιμένοντας σαν... αρπαχτικά το «πράσινο φως» από την ελληνική κυβέρνηση, ότι δηλαδή ξεκινά η πώληση μεγάλου μέρους των κόκκινων δανείων.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το Oaktree Capital που διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους 80 δισ. δολαρίων, το York Capital Management, που συνεργάζεται με τα funds Greylock Capital Management και Eaglevale Partners και είναι γνωστό από τις θέσεις του σε ελληνικά ομόλογα , το Paulson Fund με έδρα τη Νέα Υόρκη και με πλούσιο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε τραπεζικές μετοχές, τοValde Capital Investment, το αμερικανικό Marathon Asset Management, το Fortress Investment Group που είχε ενδιαφερθεί για την αγορά των στεγαστικών δανείων της Citibank, το Dromeus Capital, το κολοσσιαίο Apollo Global Management με κεφάλαια άνω των 164 δισ. δολαρίων, καθώς και η Fortress, η Baubost και ηStrategic.
Οι τιμές που αγοράζουν

Η Deloitte διεξήγαγε πρόσφατα έρευνα σχετικά με τις τιμές που προσφέρουν οι γύπες. Αν και τα στοιχεία αφορούν τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, είναι ωστόσο ενδεικτικά:

Στη Ρουμανία πουλήθηκαν στο 6% έως 10% της ονομαστικής αξίας τους και στην Ουγγαρία τα «κόκκινα» καταναλωτικά που πουλήθηκαν στο 12%-15% της αξίας τους. Στην Τσεχία και τη Σλοβακία πουλήθηκαν έναντι 19%-21%, ενώ στην Πολωνία, τα καταναλωτικά δάνεια πουλήθηκαν μεταξύ 11% και 14% της ονομαστικής και τα επιχειρηματικά δάνεια έναντι 6% με 10% της ονομαστικής αξίας τους.

Για τα στεγαστικά η Deloitte δίνει τιμές μόνον για την ουγγρική αγορά και αυτές ήταν κατά μέσον όρο στο 53,5% της αξίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου