Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Sterne (Oxford Economics) στο bankingnews: Και όμως το Grexit παραμένει η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα








O Gabriel Sterne τάσσεται έμμεσα υπέρ ενός νέου κουρέματους του ελληνικού χρέους
Την ώρα που η προοπτική του Grexit φαίνεται να έχει απομακρυνθεί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν εμπιστοσύνη στον «μνημονιακό» πια ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές δεν κάμπτουν τις αντιρρήσεις τους και επιμένουν στην άποψή τους για έναν δρόμο με προοπτική εκτός ευρώ, εκτιμώντας ότι η υιοθέτηση ενός νέου νομίσματος ή η επιστροφή στη δραχμή μπορεί να είναι μία κίνηση που θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα για την Ελλάδα.
Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο www.bankingnews.gr, ο επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικών ερευνών στο Oxford Economics, Gabriel Sterne, εκφράζει τις αμφιβολίες του αναφορικά με την προθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο, ενώ τάσσεται έμμεσα υπέρ ενός νέου κουρέματους του ελληνικού χρέους.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Gabriel Sterne στο www.bankingnews.gr:

- Η Oxford Economics παραμένει πιστή στις απόψεις της περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι ο κίνδυνος αυτός έχει αποφευχθεί τι σας κάνει να υποστηρίζετε αυτό το σενάριο;

Από οικονομικής πλευράς, οι επιπτώσεις ενός Grexit θα είναι βραχυπρόθεσμες και τελικά θα αποφέρουν καλύτερα αποτελέσματα για την Ελλάδα, σε αντίθεση με το αν επιλέξει να παραμείνει στο ευρώ με τους όρους της ακραίας λιτότητας που της προσφέρονται σήμερα.
Ιστορικά, οι μεγάλες απώλειες συνδέονται με τις χρηματοοικονομικές κρίσεις που σχετίζονται με επίπονες δημοσιονομικές πολιτικές και ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών.
Η Ελλάδα τα έχει ήδη υποστεί αυτά, επομένως πόσο πιο άσχημα μπορούν να γίνουν τα πράγματα;
Η Ελλάδα θα μπορούσε έτσι να εξασφαλίσει μία πολύ καλύτερη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της, αν βρισκόταν κοντά στην έξοδο από το ευρώ.
Θα ήθελα να τονίσω ότι αυτό είναι μόνο ένα οικονομικό επιχείρημα.
Γνωρίζουμε οι πολιτικές συνθήκες στην Ελλάδα, όπως διαμορφώνονται, δείχνουν πιθανότατα ότι οι Έλληνες προτιμούν την παραμονή στην Ευρωζώνη παρά τα περί του αντιθέτου οικονομικά επιχειρήματα.

- Έχει αποφευχθεί το Grexit; Προβλέπετε μία τέτοια πιθανότητα στα επόμενα χρόνια;

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ έχει αποφευχθεί προς το παρόν.
Στις τελευταίες εκλογές οι Έλληνες ψηφοφόροι εξέλεξαν κόμματα που τάσσονται σαφώς υπέρ της παραμονής στο ευρώ.
Το ερώτημα όμως που ακολουθεί είναι σε ποιο βαθμό θα εκτροχιαστεί το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογή και ποια θα είναι η αντίδραση της ευρωπαϊκής ηγεσίας όταν και αν συμβεί αυτό.

- Οι συνθήκες ευνοούν την παραμονή της χώρας στη νομισματική ένωση;

Το ΔΝΤ έχει πει ξεκάθαρα ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο.
Η κατάσταση είναι στην ουσία πολύ χειρότερη από τις προβλέψεις του ΔΝΤ και αυτό γιατί οι κίνδυνοι είναι κυρίως καθοδικοί.
Το ζήτημα του ελληνικού χρέους πρέπει κάποια στιγμή να λυθεί, παρότι η Ευρωζώνη δεν έχει σαφείς μετρήσεις για το τι καθιστά ένα χρέος βιώσιμο.
Επομένως, θα μπορούσε να υπάρξει μία ευέλικτη εφαρμογή που θα διατηρούσε τη χρηματοδότηση για όσο οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα κρίνονταν επαρκείς.

- Τι πρέπει να προσέξει κανείς αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ; Ποιο θα ήταν σήμερα το κόστος μιας ελληνικής εξόδου για την Ευρωζώνη αλλά και την ίδια τη χώρα;

Οι αγορές δεν έδειξαν να επηρεάζονται ιδιαίτερα από τον κίνδυνο ενός Grexit, που φέτος έφτασε τόσο κοντά όσο ποτέ άλλοτε.
Πιστεύω ότι η μετάδοση των επιπτώσεων θα καθυστερούσε, και ουσιαστικά αυτό που συνέβαινε θα ήταν να μεταδοθεί η απογοήτευση, ο λαϊκισμός και να παρατηρηθεί δημοσιονομική διολίσθηση στις πιο ευάλωτες οικονομίες.

- Πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει η Βρετανία το ενδεχόμενο ενός Grexit;

Οι δημοσκοπήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν μία τάση επιρροής από τα προβλήματα στην Ευρωζώνη.
Όσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα, τόσο περισσότερο ευνοείται το Brexit.
Όμως, ευελπιστώ ότι η συζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επικεντρωθεί περισσότερο στα οικονομικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για την ίδια τη χώρα.

- Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα φαίνεται να “ταξιδεύει” σε αχαρτογράφητα νερά. Θεωρείτε ότι οι ρυθμιστικές αποφάσεις για τις τράπεζες θα πρέπει να εναπόκεινται σε πολιτικές αποφάσεις;

Μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς το τραπεζικό σύστημα οποιασδήποτε χώρας θα είχε επιβιώσει ύστερα από όλα αυτά που πέρασε η Ελλάδα.
Σε γενικές γραμμές, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθέσει την ευθύνη για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε ανεξάρτητες αρχές.

- Το εκλογικό αποτέλεσμα διαμόρφωσε ένα κοινοβούλιο που στην πλειοψηφία του τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Αυτό αποτελεί τη βάση για περαιτέρω αισιοδοξία. Σε λιγότερο λοιπόν από έναν χρόνο, η λέξη «ριζοσπαστικό» δεν μπορεί πια να περιγράψει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει οι αγορές να ανησυχούν για τις αποφάσεις του κυβερνώντος κόμματος στην Ελλάδα;

Το ζητούμενο είναι να υπάρχει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα στηρίξει τα μέτρα λιτότητας που είναι αναγκαία για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.
Θεωρώ ότι παραμένει αμφίβολη η αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.
Ήταν αρκετά δύσκολο για τη Νέα Δημοκρατία να εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λιγότερο διατεθειμένος να το πράξει, αν και αντιμετωπίζει λιγότερες αντιστάσεις μέσα στη Βουλή από όσες είχε να αντιμετωπίσει η Νέα Δημοκρατία.
Ίσως η κατάσταση να μην μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη.
Υπάρχει μια πιθανότητα ότι η οικονομική ανάκαμψη να σημειωθεί τώρα που η πολιτική αβεβαιότητα αποκλιμακώνεται, αλλά ακόμα και να επιταχυνθεί όταν και αν ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετήσει μία πιστή μεταρρυθμιστική πολιτική.

- Είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα; Μπορεί η χώρα να αποτελέσει επενδυτική ευκαιρία;

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι πάντα θα υπάρχουν επενδυτές πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκα και να επενδύσουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Το στοίχημα είναι κατά πόσον οι διεθνείς επενδυτές θα πειστούν να επενδύσουν σε physical assets (εργοστάσια, ανθρώπινο δυναμικό κ.λπ).
Αν συμβεί αυτό, θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και θα στρωθεί ο δρόμος για την ανάκαμψη.

- Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η κατάσταση στην Ελλάδα σε έναν χρόνο από σήμερα;

Πιθανότα να ξεπροβάλει μία περιορισμένη αχτίδα ανάκαμψης, αλλά με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής εκτός στόχων και με πάρα πολλούς Έλληνες άνεργους.
Οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αποφευχθεί, δεδομένου ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο.

Αθηνά Δημητρακοπούλου
www.bankingnews.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου